Belgen maken bommen-   eReader eBook

Dirk Musschoot • eBook

€ 15,99

Direct downloaden

Belgen maken bommen is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

?Om het munitietekort van het Britse leger te helpen oplossen, maakten vierduizend Belgen tussen 1916 en 1919 granaten in een fabriek in Birtley, Noord-Engeland. Het waren haast allemaal afgekeurde soldaten en vluchtelingen. Met hun gezinnen erbij waren ze met zesduizend. Voor hen werd naast de fabriek een compleet Belgisch barakkendorp gebouwd: Elisabethville.De straatnamen waren er Belgisch, net als het ziekenhuis, de kerk, de begraafplaats en de school. Er waren ook Belgische winkels, muziekverenigingen, toneelkringen en sportclubs. Na de oorlog verdwenen de Belgen uit Birtley even snel als ze waren gekomen. Het verhaal van Birtley-Elisabethville en de Birtley Belgians werd nog nooit zo boeiend en gedetailleerd verteld als door Dirk Musschoot in Belgen maken bommen.

Reviews & recensies

Hoe het verhaal van Belgische vluchtelingen tijdens WOI ons iets kan leren over de situatie van vluchtelingen vandaag.

Na 'Wij gaan naar Amerika', 'Belgen op de Titanic' en 'Seizoenarbeiders' brengt Dirk Musschoot opnieuw een pakkend relaas van een specifiek stukje Belgische geschiedenis. In een tijd waar opnieuw massaal veel mensen op de vlucht zijn voor oorlogsgeweld, is het verhaal van de honderduizenden Belgen op de vlucht voor de Eerste Wereldoorlog actueler dan ooit. Musschoot brengt de verhalen van gewone mensen, en maakt de oorlogsellende zichtbaar en tastbaar. Het is tegelijk hartverscheurend en hoopgevend om te lezen hoe enerzijds het leven van gewone mensen wordt overhoop gehaald, en hoe ze anderzijds ook de veerkracht hebben, niet alleen om zich recht te houden, maar ook om zich te organiseren in een vreemd land, en zich in te schakelen als broodnodige arbeidskrachten in de oorlogseconomie. Het zijn details die het verhaal zo pakkend maken: de organisatie van een enorm vluchtelingenkamp tot 'Elisabethville', met een eigen bestuur en met sociale clubs en verenigingen, ziekenhuizen en scholen. Ook dit boek draagt weer bij, door inzicht in het verleden, tot een beter begrip van de wereld van vandaag.

Bekijk alle reviews van Frank Libeer 


Details:

Auteur(s)Dirk Musschoot
UitgeverijLannoo
ISBN9789401434430
TaalNederlands
UitvoeringeBook
Aantal pagina's159
Verschijningsdatum
Formaat
ePub met digitaal watermerk
ePub met digitaal watermerk (Social DRM) is een formaat met sociale beveiliging. Hierbij wordt het eBook gemarkeerd met zichtbare (je naam voor ieder hoofdstuk) en onzichtbare kenmerken. Met Social DRM ben je niet gebonden aan een Adobe ID. Je kunt deze eBooks lezen op alle e-readers, dus met of zonder Adobe ID.
Bestandsgrootte27888 KB
KopieerrechtenKopiëren is niet toegestaan
PrintrechtenPrinten is niet toegestaan
VoorleesfunctieIngeschakeld
Afmetingen1 x 1 x 1 mm.
Gewicht1 gr.

Recent bekeken producten