Boternacht-   eReader eBook

Nico Keuning • eBook

€ 9,99

Direct downloaden

Boternacht is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Het leven van Jaap Bommer verandert op slag wanneer hij zijn geboortedorp in Noord-Holland verlaat om zich als jonge douanier te vestigen in de Achterhoek. Na zijn benoeming tot ‘grenskommies’ verhuist hij met zijn vrouw Anna naar Elten, dat na de annexatie op 23 april 1949 tot Nederlands grondgebied behoort. Op het nieuwe adres ontmoet Jaap de Duitse Helga, een schoonheid die zijn hoofd op hol brengt. Twee liefdes tussen twee landen, een verhaal dat speelt in de tijd van wederopbouw, grenscorrecties, politionele acties, de watersnoodramp en de bouw van de Muur. Na de befaamde Boternacht, waarin Elten weer Duits werd, werd van de gelegenheid gebruikgemaakt om enorme hoeveelheden boter te smokkelen. Bommer keert terug naar de streek van herkomst, maar de ‘Duitse jaren’ zullen hem blijven achtervolgen door het geheim dat hij bij zich draagt.

Dit boek in de pers

Het is een klein onderdeel van de geschiedenis na de Tweede Wereldoorlog. Maar als Nico Keuning erover vertelt, zou je willen dat hij niet meer ophield. (…) Boternacht is een fascinerend verhaal.  
Nederlands Dagblad  


Reviews & recensies

Het verhaal van een liefde-ondanks-alles tegen een veel groter, historisch decor

Het leuke van ‘Boternacht’ is dat er twee geschiedenissen in 1 worden verteld: het historisch decor wordt gevormd door gebeurtenissen in de periode vlak na de Tweede Oorlog, de wederopbouwfase van Nederland: de watersnoodramp, de politionele acties in Nederlands-Indië en de Koude Oorlog. Maar waar het in het boekje allemaal werkelijk om draait is de liefde die ondanks alles ontstaat tussen de getrouwde Jaap Bommer en Helga, zijn nieuwe buurvrouw in Elten, waar Jaap komt te wonen. Elten is een dorp dat na de annexatie in 1949 bij Nederland hoorde maar sinds 1963 weer Duits is. Jaaps vrouw Anna belandt in het ziekenhuis na een miskraam en op dat moment wordt Jaap verliefd op Helga, en Anna weet van niets. Uiteindelijk zal Jaap voor Anna en zijn gezin kiezen, maar Helga blijft de liefde van zijn leven. De nacht van 31 juli naar 1 augustus waarin Elten weer Duits werd wordt de Boternacht genoemd. In de weken naar de aanloop tot die datum werden grote hoeveelheden boter, maar ook koffie en varkensvlees in Elten opgeslagen, die plotseling in Duitsland stonden toen het dorp om middernacht Duits werd. Zo omzeilden de Nederlanders de hoge importbelasting en deze grap kostte Duitsland enkele tientallen miljoenen mark. Een interessante historische gebeurtenis waar men het tegenwoordig nog steeds over heeft in Elten.

Bekijk alle reviews van Frank Libeer 


Boekenadvies op maat

eci adviseert op basis van inhoud, genre en stijl

Enthousiast over dit boek?

Dan raken deze boeken je ook

Of zoek je andere…

  • persoonlijke verhalen over de liefde
  • lichte verhalen uit het ware leven

Details:

Auteur(s)Nico Keuning
UitgeverijAtlas Contact
ISBN9789045028880
TaalNederlands
UitvoeringeBook
Aantal pagina's192
Verschijningsdatum
Formaat
ePub met digitaal watermerk
ePub met digitaal watermerk (Social DRM) is een formaat met sociale beveiliging. Hierbij wordt het eBook gemarkeerd met zichtbare (je naam voor ieder hoofdstuk) en onzichtbare kenmerken. Met Social DRM ben je niet gebonden aan een Adobe ID. Je kunt deze eBooks lezen op alle e-readers, dus met of zonder Adobe ID.
Bestandsgrootte2133 KB
KopieerrechtenKopiëren is niet toegestaan
PrintrechtenPrinten is niet toegestaan
VoorleesfunctieIngeschakeld
Afmetingen1 x 1 x 1 mm.
Gewicht1 gr.

Recent bekeken producten