Brief aan de huichelaars die het racisme voeden-   eReader eBook

Charb • eBook

€ 6,99

Direct downloaden

Brief aan de huichelaars die het racisme voeden is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Echt, het woord "islamofobie" is slecht gekozen als daarmee de haat wordt bedoeld die bepaalde idioten tegen moslims koesteren. En het is niet alleen slecht gekozen, het is ook gevaarlijk. [...] De strijd tegen racisme richt zich tegen alle vormen van racisme, maar waartegen is de strijd tegen islamofobie gericht? Tegen de kritiek op een godsdienst of tegen de afschuw van zijn beoefenaars, omdat ze van buitenlandse afkomst zijn?'

Charb, vanaf 1992 een van de pijlers van Charlie Hebdo en een fervent voorvechter van gelijke rechten, getuigt van zijn ongerustheid over het feit dat hij de strijd tegen racisme verdrongen ziet worden door een strijd voor de bescherming en de promotie van een godsdienst. De term 'islamofobie' suggereert immers dat het erger is om de islam - dat wil zeggen, een manier van denken die op zich prima aanvechtbaar is - te verafschuwen dan moslims. Maar kritiek hebben op een godsdienst is geen misdrijf, terwijl iemand discrimineren op grond van zijn religieuze afkomst dat ontegenzeglijk wel is.

Dit essay laat goed zien dat zowel racisten als radicale islamisten, demagogische politici en luie journalisten met het woord 'islamofobie' prima uit de voeten kunnen.

Dit boek in de pers

Het testament van een onbuigzame.  
Die Zeit  

Een belangrijk pamflet.  
MATTHIJS VAN NIEUWKERK  

Charbs testament is een afrekening.  
DIE WELT  


Reviews & recensies

de eci redactie

In rubriek

Iedereen die aan het islamdebat wil deelnemen moet dit boek lezen

Twee dagen voordat Charb, cartoonist en hoofdredacteur van het Frans satirische tijdschrift Charlie Hebdo op 7 januari 2015 werd vermoord, rondde hij het essay met de titel ‘Lettre aux escroqs de l’islamophobie qui font le jeu des racistes’ af. In deze 125 pagina’s tellende tekst verdedigt Charb Charlie Hebdo tegen de beschuldiging van ‘islamafobie’: de angst voor en afkeer van alles wat met de islam te maken heeft. Kritiek op de islam voert niet de boventoon bij Charlie Hebdo, het maakt slechts zeven procent van de onderwerpen uit. Als er al kritiek is, dan gaat die zeker niet over gewone moslims, maar over uitwassen van de fundamentalistische islam, zoals het terrorisme en de gruwelen van IS. Charlie Hebdo besteedt veel meer aandacht aan racisme, en nam regelmatig rechtse politici en het Front National als onderwerp. Charb beredeneert dat de beschuldiging van islamafobie nu juist het racisme in de kaart speelt. Lees dit intellectuele betoog van Charb, waarin hij de gordiaanse knoop rondom de islamofobie-discussie probeert te ontwarren.

Bekijk alle reviews van de eci redactie 


Boekenadvies op maat

eci adviseert op basis van inhoud, genre en stijl

Enthousiast over dit boek?

Dan raken deze boeken je ook

Of zoek je andere…

  • boeken over racisme
  • diepgaande essays

Details:

Auteur(s)Charb
UitgeverijLebowski
Vertaler(s)Gertrud Maes, Martine Woudt
ISBN9789048830442
TaalNederlands
UitvoeringeBook
Aantal pagina's88
Verschijningsdatum
Formaat
ePub met digitaal watermerk
ePub met digitaal watermerk (Social DRM) is een formaat met sociale beveiliging. Hierbij wordt het eBook gemarkeerd met zichtbare (je naam voor ieder hoofdstuk) en onzichtbare kenmerken. Met Social DRM ben je niet gebonden aan een Adobe ID. Je kunt deze eBooks lezen op alle e-readers, dus met of zonder Adobe ID.
Bestandsgrootte600 KB
KopieerrechtenKopiëren is niet toegestaan
PrintrechtenPrinten is niet toegestaan
VoorleesfunctieIngeschakeld
Afmetingen1 x 1 x 1 mm.
Gewicht1 gr.  

Recent bekeken producten