Broddelwetenschap-   eReader eBook

Hans van Maanen • eBook

€ 9,99

Direct downloaden

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Rood vlees bekort het leven , `Honden ruiken longkanker , `Telefoonstraling is slecht voor tuinkers de krant staat vol van dit soort onzin, gebaseerd op persberichten over wetenschappelijk onderzoek. Het is goed gebruik om de media de schuld te geven van hypes maar er wordt dan vergeten dat ook de kwaliteitscontrole in de wetenschap nogal eens te wensen overlaat. Hans van Maanen laat zien dat veel onderzoek dat de krant haalt júíst onderzoek dat de krant haalt bij nadere beschouwing vaak tegenvalt. De journalistiek lijkt niet bij machte een dam tegen de stroom broddelwetenschap op te werpen, dus moet de lezer dat zelf maar doen, met hulp van Hans van Maanen. De middelen: gezond verstand, wat voorkennis en zo nu en dan een portie journalistiek spitwerk.

Reviews & recensies

de eci redactie

In rubriek

Hoe onderscheid je goede en slechte wetenschappelijke onderzoeken?

We zien het allemaal wel eens voorbij komen als het een “langzame” nieuwsdag is: een artikel over een wetenschappelijk onderzoek op de voorpagina. Vaak worden deze artikelen echter geschreven door journalisten die nagenoeg geen verstand hebben van het onderwerp waarover ze schrijven, met serieuze misstanden tot gevolg. Ze zijn niet bij machte om te onderzoeken of de wetenschap waarover ze schrijven goed, gedegen onderzoek is. Deze misstanden probeert Hans van Maanen uit de wereld te helpen in ‘Broddelwetenschap’. Want de onderzoeken die de kranten halen, kunnen volgens hem vaak onder deze noemer geplaatst worden. Onderzoekswetenschap wordt onder de loep genomen op een scherpe, maar humoristische en vlotte wijze. Na het lezen van ‘Broddelwetenschap’ zul je niet meer zo snel een wetenschappelijke krantenkop linea recta als waarheid nemen. Alles moet, volgens Hans van Maanen, worden bekeken met een gezonde dosis scepticisme. ‘Broddelwetenschap’ leert ons niet alles wat we lezen klakkeloos te geloven.

Bekijk alle reviews van de eci redactie 


Boekenadvies op maat

eci adviseert op basis van inhoud, genre en stijl

Enthousiast over dit boek?

Dan raken deze boeken je ook

Of zoek je andere…

  • boeken over populaire wetenschap
  • ontspannende non-fictie

Details:

Auteur(s)Hans van Maanen
UitgeverijAtlas Contact
ISBN9789045027944
TaalNederlands
UitvoeringeBook
Aantal pagina's165
Verschijningsdatum
Formaat
ePub met digitaal watermerk
ePub met digitaal watermerk (Social DRM) is een formaat met sociale beveiliging. Hierbij wordt het eBook gemarkeerd met zichtbare (je naam voor ieder hoofdstuk) en onzichtbare kenmerken. Met Social DRM ben je niet gebonden aan een Adobe ID. Je kunt deze eBooks lezen op alle e-readers, dus met of zonder Adobe ID.
Bestandsgrootte1498 KB
KopieerrechtenKopiëren is niet toegestaan
PrintrechtenPrinten is niet toegestaan
VoorleesfunctieIngeschakeld
Afmetingen1 x 1 x 1 mm.
Gewicht1 gr.

Recent bekeken producten