Collaboratie, fortuin en ondergang-   eReader eBook

Herman Portocarero • eBook

€ 9,99

Direct downloaden

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Na het overlijden van zijn vader vindt Herman Portocarero in de nalatenschap een onuitgegeven manuscript, opgetekend door zijn overgrootmoeder. De lectuur van deze kroniek is het startpunt van een jarenlange dwaaltocht door een duistere familiegeschiedenis. Een speurtocht naar een antwoord op vragen die geen neutraal antwoord verdragen. Het verhaal begint in een onooglijk dorp in het Portugese binnenland. Daar ligt de vroegste oorsprong van de naam Portocarero. De reconstructie vindt ook sporen terug in een Spaans paleis en in een Nederlands kasteel, het Vrouwenhof in Roosendaal. De diepste littekens in deze familiegeschiedenis worden gebrand in de twintigste eeuw, tijdens de twee wereldoorlogen – daar wordt het verhaal van collaboratie en neergang geschreven. Moed en lafheid, gevlei en ongenade, verraad en loyauteit, opportunisme en goudkoorts, vlucht en gevangenschap, bloed, zelfmoord en verbanning: de klassieke ingrediënten van heel de geschiedenis van de mensheid blijken ook in het brandpunt van de familiale geschiedenis van de auteur te liggen. COLLABORATIE, FORTUIN EN ONDERGANG is een levendig en intrigerend verhaal, een waargebeurde saga dwars door de chaos en het wrakhout van de twintigste eeuw. Genadeloos over de feiten, altijd met respect voor de mensen die deze geschiedenis geschreven hebben. Herman Portocarero (1952) is reiziger, diplomaat en schrijver. Momenteel is hij EU-ambassadeur in Cuba.

Reviews & recensies

Het verhaal van een familiegeschiedenis dat zich afspeelt in de verwarrende 20ste eeuw. De feite zijn genadeloos, maar de auteur blijft respectvol naar de hoofdpersonen toe.

In dit boek beschrijft schrijver-diplomaat Herman Portocarero het donkere en complexe collaboratieverleden van zijn voorouders. Hij worstelt nog steeds met deze zwarte bladzijde in zijn leven. Enerzijds omdat hij schaamte voelt, maar ook vanwege de angst die hij voelt voor bepaalde instincten die hem genetisch zijn doorgegeven. Erfelijkheid speelt in dit boek een belangrijke rol. Portocarero is ervan overtuigd dat hij nooit kan ontsnappen aan zijn genen. Wat zijn vader heeft gedaan keurt hij niet goed, maar hij kan hem niet haten. Hij probeert zijn handelen te begrijpen vanuit zijn verleden. Ook is het boek volgens hem een waarschuwing voor het nieuwe fascisme dat om de hoek loert. Hij zegt daarover: 'Onze nieuwe kleine fascistjes begrijpen allicht niet welk beest ze in zich dragen, gelijk of zij nu jihadisten of racisten zijn. Ik wel.' Niet om vrolijk van te worden. Maar wel goed om te lezen.

Bekijk alle reviews van Frank Libeer 


Boekenadvies op maat

eci adviseert op basis van inhoud, genre en stijl

Enthousiast over dit boek?

Dan raken deze boeken je ook

Of zoek je andere…

  • persoonlijke verhalen over familiegeschiedenissen
  • serieuze verhalen over wereldse zaken

Details:

Auteur(s)Herman Portocarero
UitgeverijVan Halewyck
ISBN9789461314420
TaalNederlands
UitvoeringeBook
Aantal pagina's177
Verschijningsdatum
Formaat
ePub met digitaal watermerk
ePub met digitaal watermerk (Social DRM) is een formaat met sociale beveiliging. Hierbij wordt het eBook gemarkeerd met zichtbare (je naam voor ieder hoofdstuk) en onzichtbare kenmerken. Met Social DRM ben je niet gebonden aan een Adobe ID. Je kunt deze eBooks lezen op alle e-readers, dus met of zonder Adobe ID.
Bestandsgrootte3009 KB
KopieerrechtenKopiëren is niet toegestaan
PrintrechtenPrinten is niet toegestaan
VoorleesfunctieIngeschakeld
Afmetingen1 x 1 x 1 mm.
Gewicht1 gr.

Recent bekeken producten