De brandende kampongs van Generaal Spoor-   eReader eBook

Rémy Limpach • eBook

€ 29,90

Direct downloaden

Gratis verzending

De brandende kampongs van Generaal Spoor is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Excessen of structureel extreem geweld? Het officiële Nederlandse regeringsstandpunt sinds 1969 is dat er in het voormalige Nederlands-Indië - met uitzondering van inlichtingensecties en de commando's van kapitein Westerling - slechts incidenteel excessen plaatsvonden. In dit baanbrekende boek bewijst de Zwitsers-Nederlandse historicus Rémy Limpach het tegengestelde. Geen 'schone' oorlog Honderdduizenden Nederlandse soldaten streden in 1945-1949 tegen de Indonesische onafhankelijkheid. Lange tijd gold deze strijd als een betrekkelijk 'schone' oorlog, totdat in 1969 geheel andere berichten naar buiten kwamen. Toch bleef ook nadien de indruk bestaan dat Nederlandse militairen slechts bij uitzondering excessief geweld gebruikten. Rémy Limpach haakt in op het debat dat dankzij het tv-optreden van Joop Hueting (1969) voor het eerst opkwam. Was er in Nederlands-Indië sprake geweest van excessen of structureel extreem geweld? Het officiële Nederlandse regeringsstandpunt is dat er in het voormalige Nederlands-Indië -met uitzondering van inlichtingensecties en de commando's van kapitein Westerling - slechts incidenteel excessen plaatsvonden. In dit baanbrekende boek bewijst Rémy Limpach het tegengestelde. Uit zijn studie, gebaseerd op onderzoek in bronnen die historici tot nu toe links lieten liggen, rijst het beeld op van een leger dat - onder leiding van generaal Spoor - op grote schaal extreem geweld als wapen inzette. Een boek dat stemt tot reflectie De woorden van Multatuli uit 1860, over een Sumatraans dorp dat door Nederlanders was veroverd 'en dus in brand stond', bleken negentig jaar later onverminderd actueel. De brandende kampongs van Generaal Spoor is meer dan een rechtzetting van een vertekende werkelijkheid. Het boek stemt tot nadenken en raakt een gevoelige snaar in het debat over de Nederlandse overheersing in Nederlands-Indië.

Reviews & recensies

Spraakmakend boek over onze rol tijdens de dekolonisatieoorlog in Indonesië. Bevat veel nieuwe inzichten. Heel interessant.

Dit boek heeft heel wat stof doen opwaaien. Want het toont aan dat de Nederlanders structureel geweld hebben gebruikt tijdens de dekolonisatieoorlog in Indonesië. De historicus Limpach oordeelt: 'Letterlijk en figuurlijk trokken de Nederlandse militairen tot hun vertrek in 1949 een spoor van brandende kampongs en stapels lijken door de Indonesische archipel.' Dit staat lijnrecht tegenover de opvatting dat de Nederlandse troepen slechts incidenteel hard zouden zijn opgetreden en dan alleen als gerechtvaardigde reactie op wreedheden van de Indonesiërs. In zijn boek is Limpach ongenadig in zijn oordeel over onze bevelhebber, generaal Simon Spoor. Hij schrijft dat Spoor weliswaar ‘hoogst intelligent, charismatisch, belezen, communicatief en retorisch zeer begaafd was en verder innemend, joviaal, energiek, fijnzinnig (en) vol plichtsbesef'. Maar Spoor verkeek zich op de tegenstander. Hij dacht dat de Indonesische opstandelingen een kleine minderheid vormden en dat ze in militair opzicht geen partij waren voor het Nederlandse leger. Daarbij ontleende hij zijn strategische inzichten vooral aan een handboek uit 1928. Het gevolg daarvan was dat Nederlandse militairen zich vaak in een kwetsbare positie bevonden waaraan ze probeerden te ontkomen door snel en veel te schieten.

Bekijk alle reviews van Frank Libeer 


Details:

Auteur(s)Rémy Limpach
UitgeverijBoom
ISBN9789461278616
TaalNederlands
UitvoeringeBook
Aantal pagina's1237
Verschijningsdatum
Formaat
ePub met digitaal watermerk
ePub met digitaal watermerk (Social DRM) is een formaat met sociale beveiliging. Hierbij wordt het eBook gemarkeerd met zichtbare (je naam voor ieder hoofdstuk) en onzichtbare kenmerken. Met Social DRM ben je niet gebonden aan een Adobe ID. Je kunt deze eBooks lezen op alle e-readers, dus met of zonder Adobe ID.
Bestandsgrootte17006 KB
KopieerrechtenKopiëren is niet toegestaan
PrintrechtenPrinten is niet toegestaan
VoorleesfunctieIngeschakeld
Afmetingen1 x 1 x 1 mm.
Gewicht1 gr.

Recent bekeken producten