De gevangenen van Breendonk-   eReader eBook

James M. Deem • eBook

€ 9,99

Direct downloaden

De gevangenen van Breendonk is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Na de invasie van België door de nazi's in 1940 werd het Fort van Breendonk door de SS omgebouwd tot een Auffanglager, een opvangkamp. Vaak was het voor de gevangenen de laatste halte voor de concentratiekampen. Officieel was Breendonk geen concentratiekamp, maar de omstandigheden waren er even onmenselijk. Ongeveer 3.600 mannen en vrouwen werden opgesloten in Breendonk. Amper de helft overleefde de Tweede Wereldoorlog.
De Amerikaanse auteur James M. Deem verdiepte zich vier jaar lang in de getuigenissen door deze gevangenen, als basis van een chronologisch relaas over Breendonk tijdens de oorlogsjaren. Joden, verzetsstrijders, communisten en andere politieke gevangenen: Deem beschrijft beklijvend hun persoonlijke verhalen over de dwangarbeid, de ontberingen, de folteringen, de executies. De onvoorstelbare horror in het kamp staat in schril contrast met de wil om te overleven en de samenhorigheid van de gevangenen.
Het boek is rijkelijk geïllustreerd met zowel historische foto's als actuele beelden door de Belgische fotograaf Leon Nolis.


Reviews & recensies

Een huiveringwekkend en vrij onbekend hoofdstuk uit de Belgische oorlogsgeschiedenis.

De Amerikaanse holocaustspecialist James M. Deem schreef reeds boeken over Auschwitz en de Kristallnacht, en hij had tot een paar jaar geleden nooit van het Fort van Breendonk gehoord. Er was ook nog geen boek in de Engelse taal verschenen over dit 'Auffanglager’ of tussenkamp dat Breendonk was. In 2010 bezocht Deem het voormalige fort voor het eerst en heeft er sindsdien meer dan 10 maal een bezoek gebracht voor onderzoek voor zijn boek. Dit fort maakte sinds 1914 deel uit van de buitenste vestingsgordel van Antwerpen. Maar in 1940, als België door de nazi's bezet is, wordt het fort in gebruikgenomen als gevangenis voor Joden, verzetsstrijders, communisten en andere politiek gevangenen. Deem behoudt een neutrale toon wanneer hij over de verschrikkingen in de "hel van Breendonk" schrijft, maar de feiten spreken voor zich. De activiteiten in de gevangenis waren erop gericht de gevangenen psychisch en lichamelijk te breken en geen enkel middel werd geschuwd. Er waren drie basisregels voor de bewakers: verhonger de gevangen, laat ze te hard werken en sla hen vaak en zonder goede reden. Het behoeft geen betoog dat er psychopaten en sadisten aan het werk gingen die ongestraft hun lusten botvierden op de gevangenen. Ook werden andere gedetineerden ingezet die fungeerden als tussenpersonen, die net zo wreed andere gevangen konden mishandelen zolang ze maar zorgden dat het werk gedaan werd. Deem baseert zich in dit benauwende boek op tientallen getuigenissen uit dagboeken, archieven, interviews en autobiografieën. Hij brengt daarmee een huiveringwekkend en vrij onbekend hoofdstuk uit de Belgische oorlogsgeschiedenis voor het voetlicht.

Bekijk alle reviews van Frank Libeer 


Boekenadvies op maat

eci adviseert op basis van inhoud, genre en stijl

Enthousiast over dit boek?

Dan raken deze boeken je ook

Of zoek je andere…

  • boeken over concentratiekampen
  • toegankelijke boeken over oorlog

Details:

Auteur(s)James M. Deem
IllustratorLeon Nolis
UitgeverijHorizon
ISBN9789492159267
TaalNederlands
UitvoeringeBook
Aantal pagina's236
Verschijningsdatum
Formaat
ePub met digitaal watermerk
ePub met digitaal watermerk (Social DRM) is een formaat met sociale beveiliging. Hierbij wordt het eBook gemarkeerd met zichtbare (je naam voor ieder hoofdstuk) en onzichtbare kenmerken. Met Social DRM ben je niet gebonden aan een Adobe ID. Je kunt deze eBooks lezen op alle e-readers, dus met of zonder Adobe ID.
Bestandsgrootte31300 KB
KopieerrechtenKopiëren is niet toegestaan
PrintrechtenPrinten is niet toegestaan
VoorleesfunctieIngeschakeld
Afmetingen1 x 1 x 1 mm.
Gewicht1 gr.  

Recent bekeken producten