De kozakkentuin-   eReader eBook

Jan Brokken • eBook

€ 9,99

Direct downloaden

De kozakkentuin is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

In De Kozakkentuin beschrijft Jan Brokken de bijzondere vriendschap tussen Alexander von Wrangel en Fjodor Michaïlovitsj Dostojevski. De levensgeschiedenis van de familie Von Wrangel werd door Brokken eerder beschreven in zijn magistrale Baltische zielen. De nazaten van de familie attendeerden Brokken op de vriendschap tussen Alexander en Dostojevski. Er bleek een verzameling documenten, memoires en brieven bewaard te zijn gebleven. Brokken verdiepte zich in dit rijke archief en schreef een boek over deze vriendschap, die bijna een kwart eeuw heeft geduurd. Met grote verbeeldingskracht reconstrueert Brokken de wereld waarin beide jongemannen leefden, werkten en beminden, met verve schetst hij de turbulente gebeurtenissen in het Rusland van de tweede helft van de negentiende eeuw. Het verhaal begint in 1849 in Sint Petersburg wanneer Alexander von Wrangel Dostojevski voor het eerst ziet. Een uiterst dramatisch moment. Alexander zit nog op school als hij een groep arrestanten op weg naar het vuurpeloton voorbij ziet komen. Onder hen Fjodor Dostojevski, toen al een schrijver wiens werk Alexander bewonderde. Dostojevski ontloopt de zwaarste straf, maar krijgt jaren dwangarbeid in Siberië opgelegd. Alexander wordt later benoemd tot officier van justitie in Semipalatinsk, een stadje in het zuidwesten van Siberië. Daar ontmoet hij Dostojevski, die dan net is vrijgekomen uit het strafkamp. Tussen Alexander en de twaalf jaar oudere Fjodor ontstaat een hechte vriendschap. De Kozakkentuin, ¬de naam van de datsja waar Alexander en Fjodor vele zomers doorbrengen, is een meeslepend epos, een historische roman, uitermate soepel verteld. Met de gave voor inleving die wij van Brokken kennen, de gave waarmee hij in De vergelding de oorlog in Rhoon beschreef, brengt hij in De Kozakkentuin de vriendschap tussen Alexander en Fjodor tot leven. Zoals Brokken eerder aan de basis stond van de literaire non-fictie, geeft hij in De Kozakkentuin de historische roman een nieuwe dimensie.

Dit boek in de pers

Zo goed weet Brokken de sfeer van het Rusland van toen te treffen, zo waarachtig zijn zijn personages. (…) een ontroerend beeld van een bijzondere mannenvriendschap in de Russische 19de eeuw. (...) Brokken is in dit boek bijna een Russiche schrijver.  
NRC  

Jan Brokken toont zich in De Kozakkentuin opnieuw een vaardig chroniqueur van een verloren tijd. Met respect voor geschiedenis en historische personages interpreteert hij, ontrafelt hij, schildert hij, is hij oren en ogen tegelijk.  
De Telegraaf  

Het knappe van De kozakkentuin is dat het verhaal een heel persoonlijk aandoend relaas is geworden van Alexander von Wrangel. Het boek mag dan in de basis een stukje geschiedvertelling zijn, als lezer waan je je constant ergens als toehoorder op de achtergrond als hij en Dostojevski een van hun vele discussies hebben.  
Hebban.nl  

In desolate omstandigheden ontstond een hechte mannenvriendschap, door Jan Brokken vanuit het perspectief van Von Wrangel prachtig beschreven in De Kozakkentuin. (...) Waargebeurde, knap gereconstrueerde Russische (literatuur)geschiedenis, die ook inzicht biedt in de feodale verhoudingen die heersten voor de afschaffing van de lijfeigenschap.  
VPRO Gids  

Jan Brokken is de godfather van de Nederlandse literaire non-fictie. In De Kozakkentuin reconstrueert hij meesterlijk een cruciale vriendschap in het leven van Dostojevski.  
Standaard der Letteren  

Dankzij brieven, memoires en andere tijdsdocumenten, aangeleverd door de Baltische nazaat van de baron, kan Jan Brokken deze fidele mannenrelatie met zijn lezers delen. Omdat Alexander, de verteller-getuige, een bedachtzame, onderzoekende geest heeft en zijn eigen indrukken in vraag durft te stellen, stoort het niet dat het slechts de kijk is van één mens. Nergens krijg je het gevoel dat er met tunnelvisie naar de latere literaire grootheid wordt gekeken… integendeel!  
SCRIPTOR  


Reviews & recensies

de eci redactie

In rubriek

Soepel geschreven verhaal van een vriendschap in Rusland in de tweede helft negentiende eeuw. Knap hoe Brokken erin slaagt deze wereld en deze tijd tot leven te brengen.

In De Kozakkentuin beschrijft Jan Brokken de bijzondere vriendschap tussen Alexander von Wrangel en Fjodor Michaïlovitsj Dostojevski die 25 jaar heeft geduurd. Over de familie Von Wrangel heeft Brokken eerder geschreven in zijn boek Baltische zielen. Nazaten van de familie hebben Brokken op de hoogte gesteld van de vriendschap tussen Alexander en Dostojevski. Brokken heeft zich verdiept in een verzameling documenten, memoires en brieven die bewaard zijn gebleven. Met veel verbeeldingskracht beschrijft hij de gebeurtenissen in Rusland in de tweede helft van de negentiende eeuw. Daar is Brokken een meester in, zo tekende hij in het boek ‘De Vergelding’ heel levensecht het leven in de Tweede Wereldoorlog in het dorp Rhoon. ‘De Kozakkentuin’ begint al dramatisch in 1849 in Sint Petersburg. Hier ziet Van Wrangel Dostojevski voor het eerst, wanneer deze als arrestant op weg is naar het vuurpeloton. In plaats van de kogel krijgt hij dwangarbeid in Siberië opgelegd. Wat volgt is een meeslepend verhaal, dat Brokken heel soepel vertelt.

Bekijk alle reviews van de eci redactie 


Boekenadvies op maat

eci adviseert op basis van inhoud, genre en stijl

Enthousiast over dit boek?

Dan raken deze boeken je ook

Of zoek je andere…

  • boeken over literatuurgeschiedenis
  • echte verhalen over grote onderwerpen

Details:

Auteur(s)Jan Brokken
UitgeverijAtlas Contact
ISBN9789045030180
TaalNederlands
UitvoeringeBook
Aantal pagina's321
Verschijningsdatum
Formaat
ePub met digitaal watermerk
ePub met digitaal watermerk (Social DRM) is een formaat met sociale beveiliging. Hierbij wordt het eBook gemarkeerd met zichtbare (je naam voor ieder hoofdstuk) en onzichtbare kenmerken. Met Social DRM ben je niet gebonden aan een Adobe ID. Je kunt deze eBooks lezen op alle e-readers, dus met of zonder Adobe ID.
Bestandsgrootte1116 KB
KopieerrechtenKopiëren is niet toegestaan
PrintrechtenPrinten is niet toegestaan
VoorleesfunctieIngeschakeld
Afmetingen1 x 1 x 1 mm.
Gewicht1 gr.

Recent bekeken producten