De levens van Jan Six-   eReader eBook

Geert Mak • eBook eci.be lezers

€ 14,99

Direct downloaden

De laatste bestelling was 10 uur geleden.

De levens van Jan Six is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Dit is het verhaal van Jan Six, zijn familie en zijn vele levens. Zijn portret geldt als het mooiste dat zijn vriend Rembrandt ooit maakte, het hangt – uniek – nog steeds in het familiehuis aan de Amstel. Jan kende iedereen in het 17e-eeuwse Amsterdam, van Vondel tot Spinoza. Maar wat ging er werkelijk om in het hoofd van deze 17e-eeuwse patriciër en kunstverzamelaar? Zijn kladboek is bewaard gebleven in het rijke familiearchief: duizenden aantekeningen, variërend van recepten, anekdotes en godsdienstige beschouwingen tot zeldzaam schunnige grappen. Na hem kwamen nieuwe mannen: binnen de familie Six heet de oudste zoon van de oudste zoon altijd weer Jan Six, tot de dag van vandaag. Ze werden burgemeester en wetenschapper, ze verwierven grote rijkdom en strompelden soms ook weer gebocheld, arm en eenzaam door het leven. Het is allemaal verstopt in datzelfde familiehuis: in eindeloze correspondenties, door vier eeuwen heen, over kleine en grote zaken – zelfs met George Washington – in dagboeken en notities en in alles wat de Sixen verder bewaarden, tot hun balboekjes toe. De levens van Jan Six is het verhaal van een Amsterdamse elitefamilie door vier eeuwen heen. Het is tegelijk het verhaal van de stad en de tijdgeest, van ambities en beperkingen, van grandeur en de eeuwige angst voor de neergang.

Dit boek in de pers

Geert Mak is de geschiedenisleraar die we allemaal graag hadden willen hebben.  
FINANCIAL TIMES  


Reviews & recensies

de eci redactie

In rubriek

Interessant boek over een rijke familie, waarin Mak de geschiedenis van die tijd laat weerspiegelen. Goed leesbaar en zeker geschikt voor wie interesse heeft in ons verleden.

Dit is het vierde grote werk dat Geert Mak heeft geschreven over Amsterdam. Hij wilde het klein houden, maar de familie Six heeft zeker 100.000 documenten bewaard in het familiearchief. De historische auteur heeft beschreven hoe de Amsterdamse elite elkaar steeds bevoordeelde. Dat was in die tijd heel normaal! Of beter: ongelijkheid was de norm in die tijd. De ene familie had het voor het zeggen, de ander niet. Zo ging het. Pas in de achttiende eeuw werd dat anders. Mak schrijft in de epiloog van dit boek dat deze biografie van de familie Six ook gelezen kan worden als een kleine geschiedenis van de maatschappelijke ongelijkheid. Zoals we dit gewend zijn van Geert Mak ligt hier weer een heel leesbaar boek, waarin hij zijn talent om goed te kijken heeft benut en uit de overblijfselen van het verleden springlevende verhalen heeft weten te schrijven. Ook is hij heel vindingrijk in het vertalen van deze geschiedenis naar het heden. Erg knap gedaan.

Bekijk alle reviews van de eci redactie 


Boekenadvies op maat

eci adviseert op basis van inhoud, genre en stijl

Enthousiast over dit boek?

Dan raken deze boeken je ook

Of zoek je andere…

  • biografieën over de 17e eeuw
  • echte verhalen over grote onderwerpen

Details:

Auteur(s)Geert Mak
UitgeverijAtlas Contact
ISBN9789045027777
TaalNederlands
UitvoeringeBook
Aantal pagina's406
Verschijningsdatum
Formaat
ePub met digitaal watermerk
ePub met digitaal watermerk (Social DRM) is een formaat met sociale beveiliging. Hierbij wordt het eBook gemarkeerd met zichtbare (je naam voor ieder hoofdstuk) en onzichtbare kenmerken. Met Social DRM ben je niet gebonden aan een Adobe ID. Je kunt deze eBooks lezen op alle e-readers, dus met of zonder Adobe ID.
Bestandsgrootte1944 KB
KopieerrechtenKopiëren is niet toegestaan
PrintrechtenPrinten is niet toegestaan
VoorleesfunctieIngeschakeld
Afmetingen1 x 1 x 1 mm.
Gewicht1 gr.

Recent bekeken producten