De man die haast had-   eReader eBook

Jan Vantoortelboom • eBook

€ 9,99

Direct downloaden

De laatste bestelling was 21 uur geleden.

De man die haast had is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Opvolger van DWDD bestseller Meester Mitraillette Leon ziet als klein kind zijn oppas Elsie een val maken waardoor zij zwaar gehandicapt raakt. Hij bezoekt haar trouw elke zaterdag. Aanvankelijk omdat dat moet van zijn moeder, maar later omdat er tussen deze twee beschadigde en zwijgende mensen iets ontstaat: een verhouding van wederzijdse afhankelijkheid. Hij is de enige die zij toelaat, zij is de enige aan wie hij zich ooit emotioneel heeft kunnen binden. Leon is misschien niet schuldig, maar hij voelt zich verantwoordelijk voor Elsies toestand. En dat verantwoordelijkheidsgevoel gaat ver, wellicht te ver.

Dit boek in de pers

De man die haast had is een bijzonder pakkende roman, een boek voor fijnproevers en ongetwijfeld Vantoortelbooms beste tot nu toe. Het is ook een roman die moest geschreven worden, merk je, een boek waarin de auteur iets van zichzelf kwijt wilde.  
Knack  

Prachtige miniatuurtjes van scènes. (...) Een donker, dreigend universum, dat ons doet terugverlangen naar een simpeler tijd.  
Humo  

Vantoortelboom weet hoe je kunt volharden in een roerloos bestaan. (...) Dat de tekening van zo'n bestaan geen futloos proza heeft opgeleverd is te danken aan Vantoortelboom, want hij is een van die weinige schrijvers die juist onder zulk soort roerloze omstandigheden floreert.  
NRC  

Opvallend in deze derde publicatie is Vantoortelbooms manier van vertellen. In dienst van het onderwerp koos hij een massieve, onverzettelijke verteltoon. Functioneel, toeters noch bellen.  
De Volkskrant  

De auteur, een begenadigd stilist, excelleert in het portretteren van introverte, getormenteerde jongemannen. Ook Leon, uit zijn nieuwste, past daarbij. (...) Als er prijzen gegeven zouden worden voor fraaie beginzinnen zou Jan Vantoortelboom kans maken.  
De Telegraaf  

Met brede stroken schildert [Vantoortelboom] een portret van een overwegend eenzaam, zwijgzaam leven. (...) Leons levenslange obsessie met tijd, met onvermijdelijk verval, is tegelijk emotioneel en intellectueel, beredeneerd en diep doorvoeld. Het maakt De man die haast had tot een bedrieglijk boek: spannend en toegankelijk, met een diep tragische lading.  
Het Parool  

Vantoortelboom hanteert een stijl die prachtig bij het decor past, dat stille dorp in Zeeuws-Vlaanderen, en soms is het proza bijna niet van deze tijd, met couperiaanse volzinnen die zwaar zijn van sfeer en ingetogenheid.  
Nu.nl  

De man die haast had is een kleine roman met veel elementen. Vantoortelboom lijkt met de ruimtetijd te spelen: in deze kleine ruimte zitten, zeer compact, enorme onderwerpen op elkaar gepakt: de tijd, de dood, trauma, depressie, liefde, vriendschap. Zo veel bij elkaar dat het in deze ruimte de dichtheid van een zwart gat moet hebben. Zo donker kan het boek soms ook zijn, maar zo zwaar zeker niet. Daar zorgt Vantoortelbooms heldere, compacte stijl wel voor, waarin elk onderwerp precies genoeg aandacht krijgt.  
Tzum.nl  

De man die haast had vertelt een melancholisch verhaal waarvan de kern pas doodringt na de laatste zin, die als het ware de cirkel rondmaakt. (...) Vantoortelbooms derde roman is een mooi stukje proza met een prachtige titel en een filosofische insteek.  
Boekenkrant  

De zinnen van Jan Vantoortelboom zijn kort, sterk, gevuld met dynamiet. De uitgeklede schrijfstijl maakt dat de spanning voortdurend aanwezig is.  
Reformatorisch Dagblad  


Reviews & recensies

de eci redactie

In rubriek

Met geen woord te veel geschreven. Een prachtig en indrukwekkend verhaal.

Dit werk is diep ontroerend met een veel te vroeg eind. Sprakeloos, dat was ik na het lezen van ‘De man die haast had’. Vanwege het onvermijdelijke einde dat na 144 bladzijden wat mij betreft te vroeg kwam, vanwege het onuitgesprokene in het verhaal en vanwege de even kille als prachtige zin ‘een mens sterft altijd in zijn eigen armen’, een belangrijke levensles die de hoofdpersoon van zijn vroegoverleden moeder heeft meegekregen. Vantoortelbooms derde roman vertelt over Leon die als klein kind zijn oppas Elsie een val ziet maken waardoor zij zwaar gehandicapt raakt. Trouw bezoekt hij haar vrijwel elke week. Ze neemt zo’n prominente plaats in zijn leven in dat er voor anderen -zijn vader, vrienden of een vrouw- geen plaats lijkt te zijn. Maar eigenlijk is de tijd het belangrijkste personage in ‘De man die haast had’. Leons relatie ermee wordt het beste getypeerd wanneer hij als kind een handdoek over de klok gooit om hem niet te hoeven zien. Een machteloos gebaar dat bij mij grote ontroering opriep.

Bekijk alle reviews van de eci redactie 


Boekenadvies op maat

eci adviseert op basis van inhoud, genre en stijl

Enthousiast over dit boek?

Dan raken deze boeken je ook

Of zoek je andere…

  • romans over eenzaamheid
  • nostalgische verhalen

Details:

Auteur(s)Jan Vantoortelboom
UitgeverijAtlas-Contact
ISBN9789025444082
TaalNederlands
UitvoeringeBook
Aantal pagina's144
Verschijningsdatum
Formaat
ePub met digitaal watermerk
ePub met digitaal watermerk (Social DRM) is een formaat met sociale beveiliging. Hierbij wordt het eBook gemarkeerd met zichtbare (je naam voor ieder hoofdstuk) en onzichtbare kenmerken. Met Social DRM ben je niet gebonden aan een Adobe ID. Je kunt deze eBooks lezen op alle e-readers, dus met of zonder Adobe ID.
Bestandsgrootte289 KB
KopieerrechtenKopiëren is niet toegestaan
PrintrechtenPrinten is niet toegestaan
VoorleesfunctieIngeschakeld
Afmetingen1 x 1 x 1 mm.
Gewicht1 gr.

Recent bekeken producten