De opstand op het slavenschip Meermin-   eReader eBook

Dan Sleigh, Piet Westra • eBook

€ 9,99

Direct downloaden

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Je inleven in slavenhandelaren die 250 jaar geleden op Madagaskar met koningen onderhandelden Sleigh en Westra bezorgen hun lezers een onvergetelijke ervaring. We zien hoe de bemanning van de Meermin praatte, schreef, leefde en grappen maakte, die ze duur kwamen te staan. Tegen alle handleidingen en instructies in besloot een bemanningslid slaven uit hun boeien te bevrijden. Een humane daad in andere tijden, of pure gemakzucht? De slaven werden aan het werk gezet. Ze moesten `assegaaien schoonmaken, exotische speren die de bemanning had buitgemaakt. Het volgende moment was de halve bemanning vermoord, en restte de andere helft niets dan flessenpost overboord te gooien in een laatste poging hun levens te redden. De geschiedenis van het slavenschip Meermin wordt vakkundig ontrafeld in dit opzienbarende document. In de afgelopen decennia zijn er meerdere zoektochten ondernomen naar het wrak van het voor de kust vergane schip, maar de Meermin is nooit gevonden. Nu wordt voor eens en altijd duidelijk wat er met het schip is gebeurd. 2013 is het jaar waarin de afschaffing van de slavernij in Nederland in 1863 wordt herdacht. Ter gelegenheid van dit herdenkingsjaar verschijnt het opzienbarende verslag van de opstand op het slavenschip Meermin voor de Zuid-Afrikaanse kust in 1766. Spanning, actie, onderhandelingen en moord. De opstand op het slavenschip Meermin leest als een roman, maar is bovenal een uitstekend gedocumenteerd verslag van een van de meest intrigerende gebeurtenissen uit de geschiedenis van de VOC.

Reviews & recensies

Bloedstollende reconstructie, gebaseerd op bewaard gebleven verhoren

Verhalen over slavenopstanden hebben vaak een eendimensionaal karakter – denk aan de heroïsche avonturen van Spartacus. Dat de werkelijkheid vaak veel ingewikkelder was, bewijzen de Zuid-Afrikaanse historici Dan Sleigh en Piet Westra met hun bloedstollende reconstructie van de opstand op het slavenschip Meermin. Het VOC-schip haalde in 1765/'66 ten behoeve van de Kaapkolonie 140 slaven uit Madagaskar. Op de terugweg kwamen de slaven in opstand. Een machtig interessant detail is dat de bemanning van het schip zelf de boeien van de slaven verwijderd hadden. Na een verwarrende strijd leed het schip schipbreuk op de zuidkust van Afrika. De reconstructie van de opstand is gebaseerd op de bewaard gebleven verhoren van de slaven. Zo krijgen alle betrokkenen een gezicht en komen de gebeurtenissen op de Meerman heel dichtbij – alsof het gisteren was.

Bekijk alle reviews van Frank Libeer 


Boekenadvies op maat

eci adviseert op basis van inhoud, genre en stijl

Enthousiast over dit boek?

Dan raken deze boeken je ook

Of zoek je andere…

  • boeken over slavernij
  • boeken over oorlog

Details:

Auteur(s)Dan Sleigh, Piet Westra
UitgeverijCossee, Uitgeverij
Vertaler(s)Riet de Jong
ISBN9789059364585
TaalNederlands
UitvoeringeBook
Aantal pagina's208
Verschijningsdatum
Formaat
ePub met digitaal watermerk
ePub met digitaal watermerk (Social DRM) is een formaat met sociale beveiliging. Hierbij wordt het eBook gemarkeerd met zichtbare (je naam voor ieder hoofdstuk) en onzichtbare kenmerken. Met Social DRM ben je niet gebonden aan een Adobe ID. Je kunt deze eBooks lezen op alle e-readers, dus met of zonder Adobe ID.
Bestandsgrootte4417 KB
KopieerrechtenKopiëren is niet toegestaan
PrintrechtenPrinten is niet toegestaan
VoorleesfunctieIngeschakeld
Afmetingen1 x 1 x 1 mm.
Gewicht1 gr.  

Recent bekeken producten