De voddenkoningin-   eReader eBook

Saskia Goldschmidt • eBook

€ 9,99

Direct downloaden

De voddenkoningin is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

De voddenkoningin is het wervelende levensverhaal van Koko, die in de sixties en seventies vodden verzamelt, er vintagemode van maakt, en op het hoogtepunt van haar carrière alles weer verliest. De roman is ook het verhaal van voddenboeren die in groothandelaren veranderen, van hippies die zakenmensen worden en van liefdadigheid die omslaat in commercie. Van idealen die ons ooit dierbaar waren. In de roaring sixties reist Koko in haar eentje heel Europa door op jacht naar kleding en paait de handelaren met haar stoerheid en haar charme. Ze is succesvol en ze wordt een merk: Koko’s, koningin van de tweedehands glamour, bekend in Milaan, Parijs en Berlijn. Als klein meisje heeft ze de kneepjes van het kleermakersvak van haar moeder afgekeken. Wanneer de spanning thuis oploopt omdat haar moeder weer met een foute man thuiskomt, vlucht het stille meisje in een droomwereld, waarin ze zich omringt met haar zelfgemaakte poppenkleren. Als zestienjarige ziet ze op de markt dat de mooiste oude kleren, dansjurken en feestkleding van kant, fluweel en zijde, als vodden per kilo verkocht worden. Zonde van de verspilling, denkt ze, en als ze van school af is, begint ze haar eigen handel. Ze koopt oude vodden op, en met kleine aanpassingen maakt zij er hippe kleren van. Ze heeft een goede smaak en een feilloos gevoel voor wat de mensen mooi vinden. Haar kraampje op het Waterlooplein groeit uit tot een stijlvolle winkel, dé plek voor fashionista’s avant la lettre, modejournalisten en couturiers. Maar succes in de mode is broos en vluchtig, en de concurrentie is moordend: het kan van de ene dag op de andere verkruimelen, verwaaien of in rook opgaan. Sprookje en tragedie, portret van een ondernemende vrouw, verhaal van vriendschap, vertrouwen en economisch roofridderdom – met De voddenkoningin laat Saskia Goldschmidt ons een wereld zien, die zeldzaam vertrouwd en vreemd tegelijk is.

Dit boek in de pers

De toon is juist licht en levendig. In directe, levendige zinnen voert Goldschmidt haar Amsterdamse heldin door de veranderende tijden. Goldschmidt geeft in De voddenkoningin een interessant kijkje in de handel in tweedehandskleding. Het boek heeft dus zo zijn sociologische en historische kanten, maar het ontleent zijn charme vooral aan zijn praktische inslag: de aandacht voor hoe oude, liefst handgemaakte kleren, jurken vooral, in elkaar zitten. Ik heb zelden zo vurig, zo geanimeerd, zo verliefd horen vertellen over coupenaden, stiksels, zomen, knoopsgaten, tule, kant, voeringzijde, gerimpelde kragen of blind ingezette ritsen. De voddenkoningin is geen gewone roman. Het is een ontroerende lofzang op de winkeldochter.  
NRC  

De voddenkoningin is meer dan het bruisende levensverhaal van Koko: het geeft ook een pakkend tijdsbeeld van de afgelopen decennia en laat zien hoe de idealistische hippiehandel veranderde in keiharde commercie. Saskia Goldschmidt schreef een prachtig boek, waarin haar liefde voor het echte vakmanschap van vroeger van de pagina's spat.  
Libelle  

Goldschmidt schept een kleurrijk beeld van de roerige jaren '70 en '80. De voddenkoningin is een wannahave voor elke vintageliefhebber.  
De Volkskrant  

De voddenkoningin is een meeslepend verhaal met tragische ondertoon over de tweedehandskledingbranche. Goldschmidt documenteert met precisie en gevoel voor decor zo'n vijftig jaar 'voddengeschiedenis'. Een 'Amsterdamse' roman, zonder opsmuk, vlot geschreven, werelds en een beetje kneuterig tegelijk.  
De Telegraaf  

Het knappe van De voddenkoningin zit vooral in de vlotte manier waarop in deze roman een gezicht wordt gegeven aan de ontwikkeling die het Nederlandse midden- en kleinbedrijf sinds de jaren zestig heeft ondergaan.  
Dagblad Van Het Noorden  

Goldschmidt toont zich een verhalenvertelster pur sang. Een verhaal dat van begin tot eind boeit. De kracht van Goldschmidt is haar vermogen om haar personages tot leven te wekken. Haar beste boek tot nu toe.  
NOORDHOLLANDS DAGBLAD  


Reviews & recensies

de eci redactie

In rubriek

Een roman waarin feit en fictie naadloos in elkaar overlopen en waar je je geen seconde mee verveelt. Een heerlijke aanrader.

'De Voddenkoningin' van Saskia Goldschmidt had om verschillende redenen mijn belangstelling; allereerst heb ik genoten van haar vorige roman 'De Hormoonfabriek'. En verder was ik erg benieuwd naar het onderwerp van dit boek. 'De voddenkoningin' vertelt namelijk het verhaal van Koko, die in de jaren '70 op het Amsterdamse Waterlooplein begon met een handeltje in tweedehands kleding en die in de loop der jaren uitgroeide tot een fenomeen op het gebied van vintage kleding. Aangezien ik zelf in die jaren vaak met mijn vader op het Waterlooplein rondsnuffelde en ik met vader en vriend twee winkels heb gehad in tweedehandskleding uit Amerika, kun je je mijn nieuwsgierigheid wel voorstellen. Aan mijn verwachtingen is op alle fronten meer dan voldaan. Saskia Goldschmidt kruipt op een dusdanige manier in het leven van haar hoofdpersoon, dat ik me vaak heb afgevraagd – tegen beter weten in - of zij en Koko niet toch één en dezelfde zijn…. Het leest als een trein, en er komt veel aan bod: hoe hou je je staande als vrouw in een mannenwereld, wat is liefde, vriendschap, overgave, ziekte en dood. Thema’s die ook interessant zijn voor wie niet geïnteresseerd is in de wereld van vintage kleding. (Ik kan me trouwens niet voorstellen dat dit aan het eind van het boek nog zo zou zijn.) Wat een hoeveelheid research moet de schrijfster voor dit boek gedaan hebben, met als resultaat een roman waarin feit en fictie naadloos in elkaar overlopen en waar je je geen seconde mee verveelt. Een heerlijke aanrader.

Bekijk alle reviews van de eci redactie 


Boekenadvies op maat

eci adviseert op basis van inhoud, genre en stijl

Enthousiast over dit boek?

Dan raken deze boeken je ook

Of zoek je andere…

  • romans over de jaren 60
  • feelgood romans

Details:

Auteur(s)Saskia Goldschmidt
UitgeverijCossee, Uitgeverij
ISBN9789059365988
TaalNederlands
UitvoeringeBook
Aantal pagina's320
Verschijningsdatum
Formaat
ePub met digitaal watermerk
ePub met digitaal watermerk (Social DRM) is een formaat met sociale beveiliging. Hierbij wordt het eBook gemarkeerd met zichtbare (je naam voor ieder hoofdstuk) en onzichtbare kenmerken. Met Social DRM ben je niet gebonden aan een Adobe ID. Je kunt deze eBooks lezen op alle e-readers, dus met of zonder Adobe ID.
Bestandsgrootte1911 KB
KopieerrechtenKopiëren is niet toegestaan
PrintrechtenPrinten is niet toegestaan
VoorleesfunctieIngeschakeld
Afmetingen1 x 1 x 1 mm.
Gewicht1 gr.

Recent bekeken producten