De vrijheid van de grens-   eReader eBook

Paul Scheffer • eBook

€ 4,99

Direct downloaden

De vrijheid van de grens is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Kunnen we, in het besef dat grenzen vrijheid mogelijk maken, op een duurzame manier de kring verruimen van mensen met wie we ons vereenzelvigen?’ – Paul Scheffer De vluchtelingencrisis laat onze verlegenheid met grenzen beter dan ooit zien. Wie zijn wij, wereldburgers, om anderen de toegang tot ons grondgebied te ontzeggen? In dit essay betoogt Paul Scheffer – verwijzend naar filosofen als Bauman en Sloterdijk – dat een open samenleving alleen kan bestaan door enige ruimtelijke afbakening. Het gaat hier niet over de grenzen van de vrijheid, maar over ‘de vrijheid van de grens’. Anders gezegd: hoeveel begrenzing heeft een beschaving nodig die democratie en mensenrechten wil bevorderen? En wat is tegen die achtergrond een eigentijds vooruitgangsideaal?

Reviews & recensies

de eci redactie

In rubriek

Mooie overdenking over vrijheid, grenzen en afbakening in deze tijd.

Mooi essay in deze tijd dat het begrip ‘grens’ dagelijks in alle kranten staat. Niet allen vanwege de vluchtelingencrisis, maar ook vanwege het begrip mobiliteit. Wij als samenleving worden steeds grenzelozer, met steeds meer vrijheden. En het hoogste ideaal? Een wereld zonder grenzen. Maar mobiliteit wordt ernstig overschat. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de minderheid die in beweging is, terwijl 97 procent van de wereldbevolking juist generaties lang op dezelfde plek blijft wonen. En wat plaatsgebonden is, wordt toch minder interessant gevonden. In dit essay draait Paul Scheffer het om: is het niet zo dat een open samenleving pas ontstaat door een ruimtelijke afbakening? Zo las ik in een opiniestuk dat Scheffer een pleidooi houdt voor het versterken en beschermen van de buitengrens van Europa. „De verdere versoepeling van de binnengrenzen vraagt immers om een versteviging van de buitengrens. Niet om Europa af te sluiten voor de wijdere wereld, maar wel om een duurzame toenadering mogelijk te maken over de grenzen die het continent eeuwenlang hebben verdeeld.” Goede stof tot nadenken.

Bekijk alle reviews van de eci redactie 


Boekenadvies op maat

eci adviseert op basis van inhoud, genre en stijl

Enthousiast over dit boek?

Dan raken deze boeken je ook

Of zoek je andere…

  • boeken over het vluchtelingenprobleem
  • diepgaande essays

Details:

Auteur(s)Paul Scheffer
UitgeverijBezige Bij, Uitgeverij De
ISBN9789023498018
TaalNederlands
UitvoeringeBook
Aantal pagina's95
Verschijningsdatum
Formaat
ePub met digitaal watermerk
ePub met digitaal watermerk (Social DRM) is een formaat met sociale beveiliging. Hierbij wordt het eBook gemarkeerd met zichtbare (je naam voor ieder hoofdstuk) en onzichtbare kenmerken. Met Social DRM ben je niet gebonden aan een Adobe ID. Je kunt deze eBooks lezen op alle e-readers, dus met of zonder Adobe ID.
Bestandsgrootte1234 KB
KopieerrechtenKopiëren is niet toegestaan
PrintrechtenPrinten is niet toegestaan
VoorleesfunctieIngeschakeld
Afmetingen1 x 1 x 1 mm.
Gewicht1 gr.

Recent bekeken producten