En nu gaan ze boeten-   eReader eBook

Geert Clerbout • eBook

€ 9,99

Direct downloaden

En nu gaan ze boeten is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Het einde van de Tweede Wereldoorlog ligt al zeventig jaar achter ons en toch beroert die wereldbrand de gemoederen nog steeds. In ons land zorgt vooral de repressie vandaag nog voor politieke controverse. Hoewel wetenschappelijk onderzoek vele mythes al lang heeft ontkracht, houden ze toch stand. Als het op de repressie aankomt, heeft ieder duidelijk zijn eigen waarheid. In En nu gaan ze boeten! komen de mensen die het zelf hebben meegemaakt aan het woord: collaborateurs, hun kinderen, verzetsmensen, journalisten, politici, professoren, advocaten en substituten. Hun getuigenissen loodsen ons door de eerste jaren na de oorlog en voeren ons van de woelige septemberdagen van , toen enkel de wet van de straat gold, over interneringskampen en gevangenissen, naar de rechtszaal. Ze vertellen over de vernederingen en de excessen, maar evengoed over hulp uit onverwachte hoek. En uiteindelijk blikken ze zelf terug: was de repressie rechtvaardig? Alle partijen hebben hun waarheid, zowel de witten als de zwarten.

Reviews & recensies

Een heldere analyse over de repressie na WOII, die geen taboes uit de weg gaat

70 jaar na de bevrijding is nog niet alles verteerd. Laat staan vergeven en vergeten. Het voordeel van de grotere afstand waarmee we de zaken kunnen overschouwen is dat door uitgebreid wetenschappelijk onderzoek veel mythes en verhalen worden ontkracht, of op zijn minst in een breder perspectief worden gekaderd. Anderzijds zijn er steeds minder directe getuigen die ons een relaas uit eerste hand kunnen bezorgen. België, en vooral Vlaanderen zal het trauma van de repressie na de oorlog wellicht nooit helemaal te boven komen. Daarom is het goed dat historici als Geert Clerbout op regelmatige basis blijven publiceren over de nieuwe inzichten in dit dossier. Na de oorlog sprak men letterlijk enkel over 'Witten' en 'Zwarten'. Op vandaag weten we dat er vooral heel veel grijs was. Uitermate boeiend is dat Clerbout voor dit boek kon putten uit nooit uitgezonden VRT-materiaal; interviews die de, nu controversiele, journalist Maurice de Wilde afgenomen heeft van rechtstreeks betrokkenen voor een serie over de repressie die nooit werd uitgezonden. Ook vandaag zien we dat regionale conflicten achteraf leiden tot genadeloos revanchisme, dat de laagste instincten kan losmaken bij sommigen. We nemen de lessen uit het verleden maar beter ter harte, er is her en der al genoeg schade aangericht door een gebrek aan historisch inzicht en kortetermijnvisies.

Bekijk alle reviews van Frank Libeer 


Details:

Auteur(s)Geert Clerbout
UitgeverijVan Halewyck
ISBN9789461313966
TaalNederlands
UitvoeringeBook
Aantal pagina's206
Verschijningsdatum
Formaat
ePub met digitaal watermerk
ePub met digitaal watermerk (Social DRM) is een formaat met sociale beveiliging. Hierbij wordt het eBook gemarkeerd met zichtbare (je naam voor ieder hoofdstuk) en onzichtbare kenmerken. Met Social DRM ben je niet gebonden aan een Adobe ID. Je kunt deze eBooks lezen op alle e-readers, dus met of zonder Adobe ID.
Bestandsgrootte13778 KB
KopieerrechtenKopiëren is niet toegestaan
PrintrechtenPrinten is niet toegestaan
VoorleesfunctieIngeschakeld
Afmetingen1 x 1 x 1 mm.
Gewicht1 gr.

Recent bekeken producten