Gouden jaren-   eReader eBook

Annegreet van Bergen • eBook

€ 9,99

Direct downloaden

De laatste bestelling was 3 uur geleden.

Gouden jaren is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

`In 1952 deelde ik een stofzuiger met mijn schoonmoeder. `In 1961 zond de televisie 24 uur uit per week. `In 1965 moesten we naar de buren om te bellen. Gouden jaren vertelt het verhaal van de ongekende naoorlogse groei die ons leven op alle fronten heeft veranderd. De wekelijkse teil werd een dagelijkse douche, het papieren loonzakje een digitale bankrekening en de boterham met tevredenheid een broodje gezond. Vertrouwde beroepen verdwenen, nieuwe deden hun intrede. Wie had er in de jaren vijftig al gehoord van mondhygiëniste of activiteitenbegeleider? Gouden jaren staat vol met herkenbare anekdotes, scherpe observaties en schitterende foto s. Het laat zien hoe compleet anders ons leven er een halve eeuw geleden uitzag en dat we rijker zijn geworden dan we ooit voor mogelijk hadden gehouden.

Dit boek in de pers

Een heel prettig leesbare geschiedenis van de veranderingen in ons dagelijks leven gedurende de afgelopen halve eeuw (…) niet als opsomming van feitjes, maar op een prettige manier verhalend. Dat maakt het ook tot een persoonlijk boek.  
DAGBLAD VAN HET NOORDEN  

Met een mix van eigen en andermans herinneringen, stevig onderbouwd met harde cijfers en historische feiten, laat zij zien hoe we dankzij een ongekende economische groei – een veelvoud van de groei in de vermaarde Gouden Eeuw – en een niet minder ongekende technologische revolutie nu in gemak en weelde leven. Voor zestigplussers is het boek een feest der herkenning, want vrijwel elke pagina en elke foto roept een glimlach op en een gevoel van ‘oh ja, zo was het.’ Voor jongere lezers geeft het een prachtig beeld van de wereld waarin hun ouders opgroeiden. (…) ‘Door continu te kijken naar een toekomst vol onheil, hebben we nauwelijks nog oog voor wat er in het recente verleden aan rijkdom is opgebouwd,’ stelt Van Bergen. Zo is het. Haar boek kon op geen beter moment komen. Lees het voor de lol, desnoods als troost, en tel uw zegeningen.  
ELSEVIER  

We zijn nu rijker dan we ooit voor mogelijk hebben gehouden, is Van Bergens conclusie. Die gebruikt ze graag als weerwerk tegen gemopper van generatiegenoten die zich tussen twee vakanties door beklagen over de uitblijvende indexatie van hun pensioenen. Maar de vroegere chef van de economieredactie van Elsevier die een bestseller schreef over haar burn-out heeft zich óók ten doel gesteld vluchtige herinneringen uit het dagelijks leven vast te leggen. Dat levert fijne o ja-momenten op.  
Het Parool  

Ongelooflijk wat er in een halve eeuw allemaal is veranderd en hoe rijk en flexibel we eigenlijk met z'n allen zijn. In Gouden jaren zet econome en journaliste Annegreet van Bergen de vaak bizarre veranderingen op voortreffelijke en soms geestige wijze op een rij.  
De Telegraaf  

In Gouden jaren komt van alles voorbij: de kolenkachel, het sokken stoppen, het loonzakje, het bellen bij de buren, het uitgewassen condoom. Haar generatie zal er veel in herkennen, wie van latere datum is kan zich verwonderen. Cijfers illustreren de verandering.  
De Volkskrant  

In tientallen levendige stukken over even zo vele veranderingen in het dagelijks leven in de afgelopen vijftig jaar beschrijft Van Bergen de stapsgewijs toegenomen weelde. Zo kwam goed en goedkoop maandverband in plaats van schurende, uitgekookte lappen en verdwenen ook de ijsbloemen: we slapen nu in verwarmde kamers. (…) Voor alle vijftigplussers een feest der herkenning.  
NRC  


Reviews & recensies

de eci redactie

In rubriek

Journaliste beschrijft met verve de naoorlogse veranderingen. Indrukwekkend!

Ze is econoom en journalist: Annegreet van Bergen staat bekend om haar scherpe stukken over economie, werk en samenleving in onder andere Elsevier en de Volkskrant. In Gouden Jaren neemt Annegreet, zelf geboren in 1954, ons mee naar de naoorlogse jaren. Of beter gezegd: ze toont je de ongekende naoorlogse groei. Inderdaad een die zijn weerga niet kent. Van telefoneren bij de buren en wassen in een teil, naar nog meer dagelijkse zaken. Doodgewone dingen van toen, bijzonderheden van nu. En door haar subtiele schrijfwijze leg je direct een link tussen het heden en het verleden. Dat maakt het boek zoveel meer dan een journalistiek naslagwerk. Op een speciale manier is dit boek eigenlijk heel actueel. Het geeft een fraaie lading aan het nu, aan de tijd waarin we nu leven. Het doet je mijmeren over onze gouden jaren en hoe we daar over vijftig jaar op terugblikken.

Bekijk alle reviews van de eci redactie 


Boekenadvies op maat

eci adviseert op basis van inhoud, genre en stijl

Enthousiast over dit boek?

Dan raken deze boeken je ook

Of zoek je andere…

  • persoonlijke verhalen over de jaren 50
  • vrolijke verhalen uit het echte leven

Details:

Auteur(s)Annegreet van Bergen
UitgeverijAtlas Contact
ISBN9789045023557
TaalNederlands
UitvoeringeBook
Aantal pagina's226
Verschijningsdatum
Formaat
ePub met digitaal watermerk
ePub met digitaal watermerk (Social DRM) is een formaat met sociale beveiliging. Hierbij wordt het eBook gemarkeerd met zichtbare (je naam voor ieder hoofdstuk) en onzichtbare kenmerken. Met Social DRM ben je niet gebonden aan een Adobe ID. Je kunt deze eBooks lezen op alle e-readers, dus met of zonder Adobe ID.
Bestandsgrootte28909 KB
KopieerrechtenKopiëren is niet toegestaan
PrintrechtenPrinten is niet toegestaan
VoorleesfunctieIngeschakeld
Afmetingen1 x 1 x 1 mm.
Gewicht1 gr.

Recent bekeken producten