Het geheim van de Valeriusstraat-   eReader eBook

Luuc Kooijmans • eBook

€ 8,99

Direct downloaden

De laatste bestelling was 1 dag geleden.

Het geheim van de Valeriusstraat is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Telkens wanneer Luuc Kooijmans als kind de huiskamer van zijn grootouders in de Amsterdamse Valeriusstraat binnenstapte, werd zijn blik onweerstaanbaar getrokken door een portret aan de muur. Statig ingelijst hing daar een uitvergrote foto van een jongen die dromerig voor zich uit staarde. Dat is oom Wim, werd hem verteld, die is in de oorlog door de Duitsers doodgeschoten. Meer kreeg hij niet te horen: zo prominent als het portret aan de muur was gehangen, zo onbespreekbaar bleek het verhaal erachter. Hij besloot uiteindelijk zelf op zoek te gaan naar het tentoongestelde geheim. De cruciale gebeurtenis bleek te hebben plaatsgevonden op een vroege ochtend in april 1942. Wim, een stille, begaafde jongen van negentien, werd van zijn bed gelicht, tot ontsteltenis van zijn nietsvermoedende ouders, die lid waren van de NSB. In dit boek reconstrueert Kooijmans die gebeurtenis. Dankzij een unieke collectie dagboeken, brieven en memoires kan hij aan tafel zitten bij een heftige discussie over Hitler. Hij is aanwezig bij de oprichting van een verzetsgroep, maar verblijft ook een zaterdagmiddag bij de Jeugdstorm. Hij beschrijft de reacties in het tussen collaboratie en verzet verscheurde gezin terwijl hij van zeer nabij volgt hoe Wim in een Duitse strafgevangenis toeleeft naar een onverbiddelijk doodvonnis. Het geheim van de Valeriusstraat vertelt een ontroerend en meeslepend verhaal, dat de oorlog op een zeldzaam genuanceerde manier invoelbaar maakt. Over De doodskunstenaar: ‘Kooijmans is een uitzonderlijk biograaf, alles wordt onder zijn handen spannend en interessant. (…) in een woord: meesterlijk.’ Het Parool Over Gevaarlijke kennis: ‘Kooijmans maakt er een menselijke geschiedenis van, waarin het zindert en zingt.’ de Volkskrant ‘Een schitterend boek.’NRC Handelsblad ‘Zijn stijl wordt gekenmerkt door mooie, sobere zinnen waarmee hij op onderkoelde wijze de mensen liefdevol en haarscherp schetst.’ Nederlands Dagblad Historicus Luuc Kooijmans (1956) heeft veelvuldig bewezen dat hij een complexe geschiedenis helder en indringend kan vertellen. Hij is auteur van boeken die niet alleen lof hebben geoogst in wetenschappelijke kringen, maar ook door een breder publiek worden gewaardeerd. In 2008 werd Gevaarlijke kennis bekroond met de Grote Geschiedenis Prijs en met de Greshoffprijs van de Jan Campert Stichting. Hij schreef daarnaast onder meer De doodskunstenaar, Het orakel en De geest van Boerhaave. In 2004 ontving hij van het Prins Bernhard Cultuurfonds een oeuvreprijs op het terrein van de geesteswetenschappen. Zijn werk werd vertaald in het Engels, Russisch en Pools.

Dit boek in de pers

Historicus Kooijmans schreef een onthutsende en genuanceerde geschiedenis van zijn familie in oorlogstijd.[...] ‘Familieverhalen waarin het hele perspectief op de oorlog, van goed via grijs naar fout, te vinden is binnen één gezin, zijn er niet of nauwelijks. Er is nu een boek dat wel zo’n volledig relaas geeft, hoewel het over een allesbehalve huis-, tuin- en keukengezin gaat.  
NRC  

Maar zelden is de verstikkende atmosfeer in een verscheurd oorlogsgezin zo indringend beschreven als door historicus Luuc Kooijmans in Het geheim van de Valeriusstraat.  
De Volkskrant  

Bijzonder familieverhaal.  
Het Parool  

Boekenadvies op maat

eci adviseert op basis van inhoud, genre en stijl

Enthousiast over dit boek?

Dan raken deze boeken je ook

Of zoek je andere…

  • persoonlijke verhalen over familiegeschiedenissen
  • toegankelijke verhalen over serieuze onderwerpen

Details:

Auteur(s)Luuc Kooijmans
UitgeverijPrometheus Bert Bakker
ISBN9789035142978
TaalNederlands
UitvoeringeBook
Aantal pagina's366
Verschijningsdatum
Formaat
ePub
ePub is een open standaard formaat voor eBooks. Dit formaat wordt door praktisch alle e-readers en e-reader apps op tablets behalve de Amazon Kindle ondersteund.
Bestandsgrootte3844 KB
KopieerrechtenKopiëren is niet toegestaan
PrintrechtenPrinten is niet toegestaan
VoorleesfunctieIngeschakeld
Afmetingen1 x 1 x 1 mm.
Gewicht1 gr.

Recent bekeken producten