Het geluk van Limburg-   eReader eBook

Marcia Luyten • eBook

€ 14,99

Direct downloaden

Het geluk van Limburg is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Toen Sjaakie in 1949 geboren werd, zei iedereen dat de knul perfecte handen had voor onder de grond. Hij groeide op als de vierde generatie van een mijnwerkersfamilie in Heilust, een mijnkolonie in Kerkrade. Een brave, katholieke gemeenschap, die overliep van trots: de mijnwerkers konden harder werken, drinken, bidden, blazen, vechten en lopen dan de rest. En ze dienden de natie.

Niet alleen Kerkrade draaide om kolen, een groot deel van Zuid-Limburg werd door ‘social engineers’ gevormd naar de alom aanwezige steenkool. Kerk, mijn en staat voerden een totalitaire regie over het mijnwerkersbestaan. Maar Sjaakie deed niet mee. Die ging zingen, het podium op. Terwijl zijn ster rees, begon in Heilust het verval.

Marcia Luyten schetst de glorie en ondergang van de Nederlandse mijnkoolindustrie aan de hand van een bewogen familiegeschiedenis: een zoon die vecht tegen de demonen van een mijnwerkersfamilie en die met alles moet breken om zijn droom na te jagen, al zal hij de kolonie nooit echt verlaten.

Dit boek in de pers

Luyten schetst een nagenoeg compleet, kleurrijk beeld van de mijnwerkersgemeenschap in Heilust en omstreken, met bijzonder veel aandacht voor de vrouw die dat koolzwarte leven wit probeerde te wassen.[..] De manier waarop Marcia Luyten door al deze gegevens en beschouwingen een illustratieve Jack Vinders-biografie weet te vlechten is bewonderenswaardig.  
NRC  

Een meeslepende geschiedenis. Marcia Luyten trekt literaire registers open; haar taalgebruik is barok, gekruid en vol compassie.  
De Volkskrant  

Marcia Luyten schrijft bedreven en betrokken. Bevrijding, verlossing, daarover gaat dit monument voor iedere mijnwerker, onder- of bovengronds. Letterlijk of figuurlijk. Voor elke ploeteraar dus. Dood of levend  
Limburgs Dagblad  


Reviews & recensies

Een beeld van een "verdwenen wereld".

Het economische en sociale leven werd in Limburg decennialang bepaald door de steenkoolmijnen. De mijnwerkers leefden in hun eigen gesloten leefwereld waarin alles in functie van de mijn stond. Buitenstaanders kunnen moeilijk begrijpen welke veiligheid en geborgenheid dit systeem bood, niettegenstaande het harde en gevaarlijke werk. Toen de mijnen dicht gingen werd Limburg niet alleen economisch geraakt, maar tegelijk ging ook het sociaal weefsel stuk. 'Het geluk van Limburg' bied een kleurrijk beeld van een verdwenen wereld. Limburg is nog steeds een beetje een aparte wereld. 'Het geluk van Limburg' laat je begrijpen hoe dit komt.

Bekijk alle reviews van Frank Libeer 


Boekenadvies op maat

eci adviseert op basis van inhoud, genre en stijl

Enthousiast over dit boek?

Dan raken deze boeken je ook

Of zoek je andere…

  • lichte verhalen uit het ware leven
  • persoonlijke verhalen

Details:

Auteur(s)Marcia Luyten
UitgeverijDe Bezige Bij
ISBN9789023494164
TaalNederlands
UitvoeringeBook
Aantal pagina's310
Verschijningsdatum
Formaat
ePub met digitaal watermerk
ePub met digitaal watermerk (Social DRM) is een formaat met sociale beveiliging. Hierbij wordt het eBook gemarkeerd met zichtbare (je naam voor ieder hoofdstuk) en onzichtbare kenmerken. Met Social DRM ben je niet gebonden aan een Adobe ID. Je kunt deze eBooks lezen op alle e-readers, dus met of zonder Adobe ID.
Bestandsgrootte6492 KB
KopieerrechtenKopiëren is niet toegestaan
PrintrechtenPrinten is niet toegestaan
VoorleesfunctieIngeschakeld
Afmetingen1 x 1 x 1 mm.
Gewicht1 gr.

Recent bekeken producten