In het huis van de dichter-   eReader eBook

Jan Brokken • eBook

€ 9,99

Direct downloaden

In het huis van de dichter is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Van zijn herinneringen maakt Jan Brokken verhalen, van zijn verhalen romans, van zijn romans tijdsdocumenten. Youri Egorov gold als de dichter onder de Russische meesterpianisten. Op tweeëntwintigjarige leeftijd ontvluchtte hij de Sovjet-Unie en vestigde zich in Amsterdam. Vijf jaar later leerde Jan Brokken hem kennen. In het huis van de dichter is het meeslepende verslag van hun vriendschap. Het is tegelijkertijd het onthullende portret van een naar vrijheid hunkerende kunstenaar, van een door angsten verteerde musicus die de ondergang tegemoet snelt en van het uitzinnige Amsterdam uit de jaren tachtig, dat in een dodenstad verandert als de aids-epidemie uitbreekt. In zijn zoeken naar zuiverheid, zijn hartstocht en roekeloosheid maar ook in zijn intense bescheidenheid en alles relativerende humor doet Youri Egorov niet onder voor die andere vermaarde Youri: dokter Zjivago

Dit boek in de pers

Ik neem heel diep mijn hoed af voor dit boek. Aan zijn toch al imposante oeuvre heeft Jan Brokken een zeldzaam geslaagd meesterwerk toegevoegd. Het is hartverscheurend. Het is ook een moeilijk te overtreffen hoogtepunt. Zo’n boek schrijf je maar één keer.  
MAARTEN ’T HART  

Een ontroerend boek. Juist door zijn persoonlijke benadering laat Brokken de jaren tachtig herleven. Herkenbaar document over een tijd die nog niet eens lang voorbij is, al voelt dat wel zo.  
ELSEVIER  

Ontroerend omdat Brokken Egorov tot leven brengt, fascinerend omdat hij haarscherp het artistieke milieu van de jaren '80 schetst en bewonderenswaardig omdat hij als geen ander over muziek schrijft. De AKO Literatuurprijs waard.  
ALGEMEEN DAGBLAD  

Het ontroerende verslag van een vriendschap die ontstaat als Brokken Egorov in 1981 portretteert voor de Haagse Post. [...] Bij vriendschappen gaat het niet om de feiten maar om de dromen. Dit boek is een daad van genegenheid. Het is geschreven door iemand die een belangrijk mens niet wil vergeten, en die de kunstenaar Egorov met het juiste soort mededogen heeft verstaan.  
DE GROENE AMSTERDAMMER  

Een prachtig boek. [...] Brokken laat een kwetsbare Egorov zien, maar ook een ongrijpbare man die zowel mannen als vrouwen bekoorde en een bezetene die uitblonk op de flipperkast. Heel dicht lijkt de auteur bij het geheim van diens kunstenaarschap te komen, de mens doorgrondt hij echter niet. Dat maakt van In het huis van de dichter een ongemeen boeiend levensverhaal, een dicht op de huid geschreven tijdsdocument en een persoonlijke zoektocht ineen. Intens en meeslepend heeft Youri Egorov geleefd. Even hartstochtelijk is Jan Brokkens verslag daarvan.  
De Telegraaf  

Het mooie en lezenswaardige boek. Het proces van artistieke en andere vrijheid waar Egorov in twaalf jaar doorheen ging, wordt in In het huis van de dichter beeldend geschreven. [...] De bijzonderheid van de vriendschap spreekt, twintig jaar na Egorovs dood, uit zo'n beetje elke zin. Klef wordt het nooit, want Brokken durft ook de kwetsbare en de irritante Egorov neer te zetten. [...]  
Trouw  

Nuchter en onbevangen beschrijft hij [Jan Brokken] het gedoe en getut rondom de geniale jongen, de sfeer van wereldwijsheid en onkwetsbaarheid om het groepje artistiekerige mannen in de jaren vóór de aidsepidemie. [...] In het huis van de dichter kun je lezen als een poging van de schrijver postuum dichtbij zijn vriend te komen, in het besef dat hij zich niet doorgronden laat. Daarin zit de kracht van dit boek, in de even liefdevolle als onbevangen manier waarop Brokken Egorov tracht te naderen. [...] 'Onder Russische musici bestaat de gewoonte een overleden collega thuis de laatste eer te bewijzen met muziek', beschrijft Brokken. In het huis van de dichter is een even ontroerend eerbetoon.  
NRC  

Er zijn nog geen reviews voor dit boek

Schrijf een review en maak kans op € 50

Schrijf een review

Boekenadvies op maat

eci adviseert op basis van inhoud, genre en stijl

Enthousiast over dit boek?

Dan raken deze boeken je ook

Of zoek je andere…

  • persoonlijke verhalen over mannenvriendschap
  • diepgaande verhalen over serieuze onderwerpen

Details:

Auteur(s)Jan Brokken
UitgeverijAtlas Contact
ISBN9789045021126
TaalNederlands
UitvoeringeBook
Verschijningsdatum
Formaat
ePub met digitaal watermerk
ePub met digitaal watermerk (Social DRM) is een formaat met sociale beveiliging. Hierbij wordt het eBook gemarkeerd met zichtbare (je naam voor ieder hoofdstuk) en onzichtbare kenmerken. Met Social DRM ben je niet gebonden aan een Adobe ID. Je kunt deze eBooks lezen op alle e-readers, dus met of zonder Adobe ID.
Bestandsgrootte684 KB
KopieerrechtenKopiëren is niet toegestaan
PrintrechtenPrinten is niet toegestaan
VoorleesfunctieIngeschakeld
Afmetingen1 x 1 x 1 mm.
Gewicht1 gr.  

Recent bekeken producten