In het huis van de dichter-   eReader eBook

Jan Brokken • eBook

€ 9,99

Direct downloaden

In het huis van de dichter is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Van zijn herinneringen maakt Jan Brokken verhalen, van zijn verhalen romans, van zijn romans tijdsdocumenten. Youri Egorov gold als de dichter onder de Russische meesterpianisten. Op tweeëntwintigjarige leeftijd ontvluchtte hij de Sovjet-Unie en vestigde zich in Amsterdam. Vijf jaar later leerde Jan Brokken hem kennen. In het huis van de dichter is het meeslepende verslag van hun vriendschap. Het is tegelijkertijd het onthullende portret van een naar vrijheid hunkerende kunstenaar, van een door angsten verteerde musicus die de ondergang tegemoet snelt en van het uitzinnige Amsterdam uit de jaren tachtig, dat in een dodenstad verandert als de aids-epidemie uitbreekt. In zijn zoeken naar zuiverheid, zijn hartstocht en roekeloosheid maar ook in zijn intense bescheidenheid en alles relativerende humor doet Youri Egorov niet onder voor die andere vermaarde Youri: dokter Zjivago

Dit boek in de pers

Nuchter en onbevangen beschrijft hij [Jan Brokken] het gedoe en getut rondom de geniale jongen, de sfeer van wereldwijsheid en onkwetsbaarheid om het groepje artistiekerige mannen in de jaren vóór de aidsepidemie. [...] In het huis van de dichter kun je lezen als een poging van de schrijver postuum dichtbij zijn vriend te komen, in het besef dat hij zich niet doorgronden laat. Daarin zit de kracht van dit boek, in de even liefdevolle als onbevangen manier waarop Brokken Egorov tracht te naderen. [...] Onder Russische musici bestaat de gewoonte een overleden collega thuis de laatste eer te bewijzen met muziek, beschrijft Brokken. In het huis van de dichter is een even ontroerend eerbetoon.  
NRC  

Een liefdevol portret van Youri Egorov.  
De Volkskrant  

Een prachtig boek. [...] Brokken laat een kwetsbare Egorov zien, maar ook een ongrijpbare man die zowel mannen als vrouwen bekoorde en een bezetene die uitblonk op de flipperkast. Heel dicht lijkt de auteur bij het geheim van diens kunstenaarschap te komen, de mens doorgrondt hij echter niet. Dat maakt van In het huis van de dichter een ongemeen boeiend levensverhaal, een dicht op de huid geschreven tijdsdocument en een persoonlijke zoektocht ineen. Intens en meeslepend heeft Youri Egorov geleefd. Even hartstochtelijk is Jan Brokkens verslag daarvan.  
De Telegraaf  

Het moet het samenvoegen van twee Russische zielen zijn geweest dat tot dit bewogen relaas heeft geleid.  
Het Parool  

Het mooie en lezenswaardige boek. Het proces van artistieke en andere vrijheid waar Egorov in twaalf jaar doorheen ging, wordt in In het huis van de dichter beeldend geschreven. [...] De bijzonderheid van de vriendschap spreekt, twintig jaar na Egorovs dood, uit zon beetje elke zin. Klef wordt het nooit, want Brokken durft ook de kwetsbare en de irritante Egorov neer te zetten. [...]  
Trouw  

Ontroerend omdat Brokken Egorov tot leven brengt, fascinerend omdat hij haarscherp het artistieke milieu van de jaren 80 schetst en bewonderenswaardig omdat hij als geen ander over muziek schrijft. De AKO Literatuurprijs waard.  
Algemeen Dagblad  

Een ontroerend boek. Juist door zijn persoonlijke benadering laat Brokken de jaren tachtig herleven. Herkenbaar document over een tijd die nog niet eens lang voorbij is, al voelt dat wel zo.  
Elsevier  

Het ontroerende verslag van een vriendschap die ontstaat als Brokken Egorov in 1981 portretteert voor de Haagse Post. [...] Bij vriendschappen gaat het niet om de feiten maar om de dromen. Dit boek is een daad van genegenheid. Het is geschreven door iemand die een belangrijk mens niet wil vergeten, en die de kunstenaar Egorov met het juiste soort mededogen heeft verstaan.  
De Groene Amsterdammer  

Ook het culturele en hoofdstedelijke leven in de jaren tachtig komt in het boek prominent naar voren. Het is alsof je in Amsterdam rondloopt.  
Biblion  

Met zijn roman In het huis van de dichter schreef Jan Brokken een fonkelend eerbetoon voor de jong gestorven meesterpianist Youri Egorov. [...] Het fraai uitgegeven boek vertelt hoe Egorov, getrokken door de idee van vrijheid, in Nederland belandt, in de Amsterdamse Jordaan, en buurman wordt van joumalist-schrijver Brokken. [...] In het huis van de dichter neemt je mee naar het meest particuliere van een mensenleven dat zo algemeen is dat het voor ieder van ons geldt.  
Limburgs Dagblad  

Brokken hanteert de feiten, maar vertelt op on-Hollandse wijze met zijn ziel. Hij sleept je mee in het ambivalente bestaan van Egorov, wiens ziel strijdt tussen vrijheid in het Westen en de liefde voor zijn familie in het Oosten. [...] Hij ontvouwt in meeslepende beschouwingen de overweldigende schoonheid van klassieke muziek en doseert dit alles met een vleugje menselijkheid, die soms de tranen in je ogen brengen.  
Leeuwarder Courant  

In het huis van de dichter is een mooi portret van Egorov en het doet je na lezing verlangen naar diens muziek.  
8Weekly  

Boekenadvies op maat

eci adviseert op basis van inhoud, genre en stijl

Enthousiast over dit boek?

Dan raken deze boeken je ook

Of zoek je andere…

  • persoonlijke verhalen over mannenvriendschap
  • diepgaande verhalen over serieuze onderwerpen

Details:

Auteur(s)Jan Brokken
UitgeverijAtlas Contact
ISBN9789045021126
TaalNederlands
UitvoeringeBook
Verschijningsdatum
Formaat
ePub met digitaal watermerk
ePub met digitaal watermerk (Social DRM) is een formaat met sociale beveiliging. Hierbij wordt het eBook gemarkeerd met zichtbare (je naam voor ieder hoofdstuk) en onzichtbare kenmerken. Met Social DRM ben je niet gebonden aan een Adobe ID. Je kunt deze eBooks lezen op alle e-readers, dus met of zonder Adobe ID.
Bestandsgrootte684 KB
KopieerrechtenKopiëren is niet toegestaan
PrintrechtenPrinten is niet toegestaan
VoorleesfunctieIngeschakeld
Afmetingen1 x 1 x 1 mm.
Gewicht1 gr.  

Recent bekeken producten