Joe Speedboot-   eReader eBook

Tommy Wieringa • eBook eci.be lezers

€ 7,99

Direct downloaden

Joe Speedboot is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Joe Speedboot is een roman over liefde en rivaliteit, over een verlosser zonder belofte en een heroïsche odyssee. Het toont het lot van nieuwkomers in een Nederlands dorp, waar de last van het onverwerkte verleden op de inwoners drukt. De tragikomische maalstroom van gebeurtenissen geeft het ingeslapen dorp een onverwachte dynamiek waar het niet meer van zal herstellen.
Tommy Wieringa schreef met Joe Speedboot een gedreven, aanstekelijke ontwikkelingsroman, met een hoofdrol voor de mateloze verbeeldingskracht van één man.
Fransje Hermans, de verteller van het verhaal, is na een ongeluk invalide geraakt en heeft voorgoed zijn spraakvermogen verloren. Hij is de zelfbenoemde chroniqueur van het dorp Lomark. Zijn fascinatie voor de nieuweling Joe Speedboot is grenzeloos: Joe Speedboot, de jongen die zijn eigen naam gekozen heeft en op zijn vijftiende al bommenlegger, vliegtuigbouwer en bewegingsfilosoof is. Nauwgezet observeert Fransje hoe nog een nieuwkomer de natuurlijke orde van het dorp komt verstoren: Joe's stiefvader Papa Afrika, een zachtaardige Nubiër met gazellenogen die een kleine scheepswerf begint op de oever van de Rijn. Dan verschijnt de geheimzinnige Picolien Jane, een beeldschone Zuid-Afrikaanse, aan wie Fransje zijn kronieken opdraagt en voor wie levenslange vriendschappen op het spel worden gezet. In haar komen alle verhalen samen, met noodlottige gevolgen.
Op originele wijze en met speels vernuft, toont Tommy Wieringa de loop van een geschiedenis, waarin niemand aan zijn bestemming ontkomt.

Dit boek in de pers

Joe Speedboot is een boek waarvan je gelukkig wordt.  
De Standaard  

Met dit boek vestigt Tommy Wieringa ongetwijfeld een ferme reputatie.  
De Morgen  

Het is een zinderend geschreven roman, die spettert van het vertelplezier. Bovendien excelleert Wieringa in rake metaforen, pakkende dialogen en poëtische zinnen.  
HP/De Tijd  

Door de goden aangeraakt  
NRC  

Een wervelend geschreven ontwikkelingsroman... Op bijna iedere bladzijde is wel een mooie zin of humoristische zinswending te vinden. Joe Speedboot komt de Nederlandse literatuur binnenzeilen met geweld en zwier. Het literaire seizoen moet nog beginnen, maar in de stroom boeken die de komende maanden voorbij gaat komen, zou Wieringa's roman wel eens het vlaggenschip kunnen zijn.  
NRC  

In het ontzuilde, losgeslagen, multiculturele dorp van Joe Speedboot draait alles om taal, onalledaagse, vernieuwende, bijzondere taal. Alleen al daarom is dit boek een protest tegen cultureel populisme.  
NRC  

Joe Speedboot is een prachtige roman die ontroert en regelmatig een glimlach op je gezicht tovert.  
Veronica Magazine  

Tommy Wieringa verdient een ereplaats met zijn roman Joe Speedboot, een met veel vaart geschreven verhaal dat soms doet denken aan The Catcher in the Rye van J.D. Salinger, maar meer nog aan Vernon Little God van dbc Pierre. Een originele roman die veel in zich heeft: humor, vriendschap, levenswijsheid, liefde.  
De Volkskrant  

Fraai taalgebruik, mooie metaforen en een ode aan de verbeelding.  
De Telegraaf  

Vanaf de allereerste pagina een boek om verliefd op te worden. Het doet denken aan het werk van John Irving en Paul Auster. (...) Het schrijverschap van Wieringa is met Joe Speedboot volledig tot wasdom gekomen.  
Het Parool  

Wieringa slaagt er wonderbaarlijk goed in de wereld van deze niet-zo-aardige jongens voelbaar te maken. Je gaat geloven in hun onwaarschijnlijke stunts, je gaat zelfs meeleven met de grove, explosieve Fransje, die zijn frustraties zelden direct benoemt. Daar komt bij dat Wieringa een enorm gevoel voor ritme heeft. Nergens verliezen zijn zinnen spanning. Het blijft lopen, het blijft swingen. Een kei van een boek.  
Trouw  

De mix van vaart, humor en diepgang leest zo lekker dat je kunt wegzakken in de volle taal en het zinderende jongensverhaal. Wieringa toont met zo'n dijk van een boek het lef om grote namen naar de kroon te steken. Bijna achteloos, en niet zonder knipoog. Klasse is dat.  
Het Financieele Dagblad  

Een meeslepend boek dat je ook na lezing nog bezighoudt.  
Algemeen Dagblad  

Wieringa boeit en betovert. De roman is een lust om te lezen.  
Metro  

Sommige zinnen lijken meer op hun plaats in een dichtbundel. Zo maakt Wieringa het alledaagse wat fraaier, en het verveelt geen moment.  
Vrij Nederland  

Hoe kreeg Tommy Wieringa dit voor elkaar? Zoveel vrolijke schrijflust? Wat bezielde hem dit denderende, meeslepende en bijzondere boek te schrijven? (...) Dit is een prachtig boek over opgroeiende jongens, jongens die naar elkaar kijken en elkaar willen blijven vasthouden. Die in elkaar verstrikt raken. Over de mythes daarvan en het verlangen ernaar terug.  
De Groene Amsterdammer  

Ik ben vol van Joe Speedboot van Tommy Wieringa. Bijna te vol om er een stuk als dit over te schrijven. Ik heb in geen jaren zo'n memorabel boek gelezen.  
Leeuwarder Courant  

Behoort in alle boekhandels in stapels bij de kassa te liggen.  
Haarlems Dagblad  

Boekenadvies op maat

eci adviseert op basis van inhoud, genre en stijl

Enthousiast over dit boek?

Dan raken deze boeken je ook

Of zoek je andere…

  • romans over jongeren
  • humorvolle boeken

Details:

Auteur(s)Tommy Wieringa
UitgeverijBezige Bij, De
ISBN9789023455493
TaalNederlands
UitvoeringeBook
Aantal pagina's446
Verschijningsdatum
Formaat
ePub met digitaal watermerk
ePub met digitaal watermerk (Social DRM) is een formaat met sociale beveiliging. Hierbij wordt het eBook gemarkeerd met zichtbare (je naam voor ieder hoofdstuk) en onzichtbare kenmerken. Met Social DRM ben je niet gebonden aan een Adobe ID. Je kunt deze eBooks lezen op alle e-readers, dus met of zonder Adobe ID.
Bestandsgrootte733 KB
KopieerrechtenKopiëren is niet toegestaan
PrintrechtenPrinten is niet toegestaan
VoorleesfunctieIngeschakeld
Afmetingen1 x 1 x 1 mm.
Gewicht1 gr.

Recent bekeken producten