Katoen-   eReader eBook

Sven Beckert • eBook

€ 9,99

Direct downloaden

De laatste bestelling was 6 dagen geleden.

Katoen is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Welke goederen drijven de wereldgeschiedenis? Suiker was de spil van de achttiende eeuw, terwijl de economie van de twintigste en eenentwintigste eeuw grotendeels lijkt te worden gestuurd door olie. In zijn belangrijke nieuwe boek Katoen, de opkomst van de moderne wereldeconomie stelt historicus Sven Beckert in een even uitgebreide als kleurrijke geschiedschrijving dat katoen de drijvende kracht achter de industriële revolutie van de negentiende eeuw is geweest.

De welvaart in de katoenindustrie hing nauw samen met de opkomst van het moderne kapitalisme. De grote winst die met deze grondstof te behalen viel, zorgde voor een continue strijd tussen slaven, planters, handelslieden, politici, arbeiders en fabrikanten. De handel zorgde voor grote welvaartsgroei, maar ook voor stuitende economische ongelijkheid. Zo kreeg het kapitalisme door de katoenindustrie in zeer korte periode een heel ander gezicht. Sven Beckert laat op briljante en caleidoscopische wijze zien hoe tekenend deze omwenteling is geweest voor de wereld waarin we nu leven.

Dit boek in de pers

Imposant  
De Morgen  

Meesterlijk…een diepgravend en uitstekend geschreven onderzoek. […] Een verbazingwekkende prestatie.  
The New York Times  

Dit boek imponeert door de manier waarop het met gedegen kennis, veel overzicht en een goed vermogen tot analyse de grotere verbanden blootlegt. - See more at: http://www.hollandsdiep.nl/boek/?T_ID=9185#sthash.uP5tQwou.dpuf  
Trouw  

Met Katoen bewijst Sven Beckert dat hij een van de belangrijkste historici van deze generatie is.  
The Washington Post  


Reviews & recensies

In dit boek wordt de rol van katoen op de wereldeconomie boeiend verteld met historische verhalen uit alle delen van de wereld. Bevat mooie beschrijvingen van markante ondernemers.

De achttiende eeuw was die van de suiker, schrijft historicus Beckert, de negentiende die van het katoen en de twintigste die van de olie. En degenen die deze stoffen in handen hadden konden hun eigen vorm van kapitalisme opdringen. Er werd om gevochten en miljoenen mensen hebben ervoor geleden. Ook vandaag is katoen nog belangrijk. 350 miljoen mensen verdienen er hun brood mee, soms als kindplukker, zoals er twee miljoen zijn in Oezbekistan en soms als naaister in sweatshops die alleen het nieuws halen wanneer ze in vlammen opgaan. Katoen, het was en blijft een smerig goedje. In dit boek breekt de Amerikaanse hoogleraar aan de universiteit van Harvard met een aantal vaststaande ideeën. Zo is volgens hem de razendsnelle groei van de economie in Europa niet te danken aan het vernuft en de uitvindingen van de textielbaronnen in Engeland bij het begin van de industriële revolutie. Nee, meestal wordt verzwegen dat die razendsnelle groei niet mogelijk was geweest zonder de toelevering van goedkope katoen, verbouwd met slavenarbeid in Amerika. Daarbij werden ook Europese soldaten ingezet in Afrika, Azië en de Amerika's. Beckert introduceert daarom de term 'oorlogskapitalisme'. Interessante kijk op de wereldeconomie!

Bekijk alle reviews van Frank Libeer 


Boekenadvies op maat

eci adviseert op basis van inhoud, genre en stijl

Enthousiast over dit boek?

Dan raken deze boeken je ook

Of zoek je andere…

  • boeken over het kapitalisme
  • leesbare boeken waar je iets van opsteekt

Details:

Auteur(s)Sven Beckert
UitgeverijHollands Diep
Vertaler(s)Stan de Jong, Auke van den Berg
ISBN9789048834617
TaalNederlands
UitvoeringeBook
Aantal pagina's691
Verschijningsdatum
Formaat
ePub met digitaal watermerk
ePub met digitaal watermerk (Social DRM) is een formaat met sociale beveiliging. Hierbij wordt het eBook gemarkeerd met zichtbare (je naam voor ieder hoofdstuk) en onzichtbare kenmerken. Met Social DRM ben je niet gebonden aan een Adobe ID. Je kunt deze eBooks lezen op alle e-readers, dus met of zonder Adobe ID.
Bestandsgrootte45623 KB
KopieerrechtenKopiëren is niet toegestaan
PrintrechtenPrinten is niet toegestaan
VoorleesfunctieIngeschakeld
Afmetingen1 x 1 x 1 mm.
Gewicht1 gr.  

Recent bekeken producten