Meisjes in de oorlog-   eReader eBook

• eBook

€ 10,99

Direct downloaden

Meisjes in de oorlog is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Anne Frank was niet de enige die een dagboek bijhield tijdens de Tweede Wereldoorlog. Honderden Nederlandse meisjes vertrouwden hun gevoelens, gedachtes en angsten toe aan het papier in een tijd waarin niet alleen zijzelf maar ook de wereld om hen heen drastisch veranderde. In Meisjes in de oorlog zijn fragmenten van 1940 tot en met 1945 verzameld uit overgeleverde en deels nog nooit eerder gepubliceerde dagboeken van hen die in die periode nog meisjes waren. Joodse meisjes, maar ook niet-joodse meisjes, arme meisjes, rijke meisjes, meisjes die opgroeiden in een nsb-gezin, meisjes die in het verzet zaten, meisjes uit alle windstreken, ook uit Nederlands-Indië - sommigen nog speels, verliefd of naïef, anderen al vroegwijs, ernstig, moedeloos. Zeventig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog geven deze dagboekfragmenten een indringend en uniek beeld van het leven in oorlogstijd. Donderdag 21 januari 1943, Amsterdam Ze zullen me nu wel gaan zoeken, nu ze weten dat vader en moeder weg zijn. Ja, ik ben in gevaar, maar ik ben de enige niet. Een gedeelde smart is halve smart. Ellie, 16 jaar Donderdag 29 april 1943, Amsterdam Ik ben vanmiddag nog naar Fini geweest, maar er werd niet opengedaan en een week geleden ben ik er geweest en toen werd er ook niet opengedaan. Ik hoop niet dat ze weg is. Wat zou ik dat naar vinden. Maar ik denk toch wel dat het zo is, want er is niets te zien. De ramen zijn dicht en in de voor- en eetkamer is ook niets te zien. Liesbeth, 14 jaar Vrijdagavond 4 juni 1943, Schiedam Om halfvier ben ik naar de dierentuin gegaan met Marleentje. Er zijn alweer een heleboel dieren weg en ze rijden zomaar met vrachtwagens door de dierentuin heen! Ook zijn ze van die gekke betonnen stellingen aan het bouwen, ik weet niet wat dat allemaal betekenen moet, maar ik vrees voor mijn dierentuin! Hannie, 14 jaar Pieter Eckhardt (1977) is historicus en heeft gewerkt voor het Rijksmuseum en de NOS. Sinds enkele jaren is hij kunstredacteur bij De Wereld Draait Door. Marscha Holman (1982) studeerde geschiedenis aan de UvA. Ze is columnist bij NRC Handelsblad en freelanceredacteur van literaire fictie en non-fictie.

Reviews & recensies

De Tweede Wereldoorlog in dagboeken

Het dagboek van Anne Frank is wereldberoemd. Iedereen kent het. Niet iedereen weet dat heel veel leeftijdsgenootjes van Anne Frank tijdens de Tweede Wereldoorlog ook een dagboek bijhielden. Ook zij vertrouwden hun gevoelens, gedachtes en angsten toe aan het papier. Meisjes in de oorlog is een indrukwekkende bloemlezing van die dagboekfragmenten en geeft een uniek beeld van het leven in oorlogstijd. Al die dagboekfragmenten van heel veel verschillende meisjes (Joodse en niet-Joodse meisjes, arme en rijke meisjes, meisjes die opgroeiden in een NSB-gezin, meisjes die in het verzet werkten) zijn samengebracht in één (dag)boek. Dat schept een contrastrijk en indringend beeld van het dagelijkse leven als jong meisje - sommigen nog speels, anderen al vroegwijs - ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Een ontroerend tijdsdocument dat tot nadenken stemt.

Bekijk alle reviews van Frank Libeer 


Details:

UitgeverijPrometheus Bert Bakker
ISBN9789035143074
TaalNederlands
UitvoeringeBook
Aantal pagina's176
Verschijningsdatum
Formaat
ePub
ePub is een open standaard formaat voor eBooks. Dit formaat wordt door praktisch alle e-readers en e-reader apps op tablets behalve de Amazon Kindle ondersteund.
Bestandsgrootte517 KB
KopieerrechtenKopiëren is niet toegestaan
PrintrechtenPrinten is niet toegestaan
VoorleesfunctieIngeschakeld
Afmetingen1 x 1 x 1 mm.
Gewicht1 gr.  

Recent bekeken producten