Oorlog en terpentijn-   eReader eBook

Stefan Hertmans • eBook

€ 9,99

Direct downloaden

De laatste bestelling was 2 dagen geleden.

Oorlog en terpentijn is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Winnaar AKO Literatuurprijs 2014
Het verhaal van een kleine held in de Grote Oorlog die ervan droomde kunstenaar te worden.

Vlak voor zijn dood in de jaren tachtig van de vorige eeuw gaf de grootvader van Stefan Hertmans zijn kleinzoon een paar volgeschreven oude cahiers. Jarenlang durfde Hertmans de schriften niet te openen tot hij het wél deed en onvermoede geheimen vond.

Het leven van zijn grootvader bleek getekend door zijn armoedige kinderjaren in het Gent van voor 1900, door gruwelijke ervaringen als frontsoldaat in de Eerste Wereldoorlog en door een jonggestorven grote liefde. In zijn verdere leven zette hij zijn verdriet om in stille schilderkunst. Stefan Hertmans jarenlange fascinatie voor zijn grootvaders leven bracht hem uiteindelijk tot het schrijven van deze aangrijpende roman.

Dit boek in de pers

Met Oorlog en terpentijn heeft Stefan Hertmans een van de aangrijpendste boeken van het jaar geschreven.  
De Standaard  

Teder portret in een gruwelijke wereld. (...) Zo wordt dit boek over oorlog ook een roman over liefde, kunst, familie, over verzet en emancipatie, onmacht en deemoed. Nergens valt een oordeel, en dat versterkt de ontroering. Dit is, kortom, een prachtig boek.  
De Standaard  

Een meesterwerk. (...) De tristesse van het bestaan van de 'gehuwde weduwnaar' die zijn grootvader geworden is doen versmelten met het megadrama van een aan flarden geschoten humaniteit, dat is het werk van een toverkunstenaar.  
Humo  

Adembenemend.  
Het Nieuwsblad  

Hertmans geeft de oorlogsperiode de ruimte en schrijft daarin enkele van de mooiste pagina's die ik over '14-'18 heb gelezen. Leidraad is het dagboek, maar de tekst is die van de schrijver. En die tekst is een onderdompelende ervaring (...)  
NRC  

De sensibele Hertmans heeft niet alleen zijn grootvaders stem vertolkt maar die van een hele generatie.  
De Volkskrant  

In Oorlog en terpentijn tekende Stefan Hertmans 'de eeuw van zijn grootvader' op. Een roerend en rauw sociologisch document werd het, een liefdvolle memoire, een boetedoening voor het stuk laten vallen van het gouden horloge van de voorvaderen Martien. 2014 zal in het teken staan van honderd jaar Eerste Wereldoorlog, een conflict dat om inlevend herinneren vraagt. Hertmans is daarin met glans geslaagd.  
De Telegraaf  

Een warme, beeldende roman.  
Trouw  

Een (auto)biografisch geïnspireerd literair onderzoek waarin de auteur er glansrijk in slaagt zijn betrokkenheid bij andermans levens in een schitterende stijl te laten ervaren. Het beste Nederlandse proza van 2013, tevens (met Godenslaap van Mortier) het beste boek over de Eerste Wereldoorlog en een hoogst ontroerende, uitgekiend gecomponeerde, vijf generaties omvattende familieroman.  
De Groene Amsterdammer  

Een roman waarin Hertmans zijn niet geringe schrijf- en fabuleerkunst met volle kracht inzette. Een onverbloemd en ook ontroerend eerbetoon aan zijn grootvader.  
De Groene Amsterdammer  

Intuïtief giswerk, persoonlijke herkenning en kunstzinnige verbanden voltooien een portret dat steeds meer aan intensiteit en samenhang wint. (...) Oorlog en terpentijn is een knap, meeslepend en ontroerend boek.  
Cobra  

De manier waarop Hertmans het levensverhaal van zijn grootvader opschildert is van een grote schoonheid.  
Marie Claire  

Oorlog en terpentijn is literatuur op zijn best: stem geven aan een stemloze opdat de kleine historie niet vermalen raakt door de grote geschiedenis.  
Dagblad De Limburger  

Zijn uitgever kondigde Oorlog en Terpentijn aan als een grootse roman over de Eerste Wereldoorlog. Stefan Hertmans maakte die belofte waar. (...) Een pracht van een roman, vol geschiedenis, vol leven, vol wijsheid.  
Nederlands Dagblad  

Liefdevol monument. Hertmans schildert in woorden, elk woord zorgvuldig afgewogen, subliem van compositie en stilistisch vernuft.  
Noord Hollands Dagblad  

Een nostalgische roman over een man die meedeinde op de ritmische golven van levenslust en weemoed, in die genadeloze volgorde, een gelouterde ziel van wie je de staalblauwe ogen niet kunt verbeelden zonder een glasheldere traan die eruit kantelt, om dan traag neerwaarts te glijden.  
CUTTINGEDGE  

De Nederlandse literatuur is een mooi boek rijker (...) . Met een fraai meanderende stijl schetst Hertmans een indringend portret van een door vele rampen getekend man, die te allen tijde zijn waardigheid heeft behouden. Tegelijk is Oorlog en terpentijn een subtiel, maar treffen onderzoek naar de invloed van het verleden.  
BOEK  


Reviews & recensies

de eci redactie

In rubriek

Indringend verhaal over de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog. het begin van de twintigste eeuw

Prachtig boek dat de ellende en armoede in Gent rond 1900 beschrijft, gevolgd door de ontberingen van de loopgravenoorlog tijdens de Eerste Wereldoorlog. De schrijver heeft een mooie vorm gevonden door de hoofdpersoon te laten putten uit een stel volgeschreven schriftjes die zijn opa hem heeft nagelaten, en van daaruit de geschiedenis te reconstrueren. Zelf weet ik maar bitter weinig van de Eerste Wereldoorlog, de aandacht ging toch vooral naar de Tweede Wereldoorlog uit. Dat maakt het boek voor mij ook nog eens heel informatief. Shocking, wat er toen allemaal is voorgevallen, wat een mooi eerbetoon aan een hele generatie Vlaamse frontsoldaten.

Bekijk alle reviews van de eci redactie 


Boekenadvies op maat

eci adviseert op basis van inhoud, genre en stijl

Enthousiast over dit boek?

Dan raken deze boeken je ook

Of zoek je andere…

  • romans over de Eerste Wereldoorlog
  • donkere dromerigheid

Details:

Auteur(s)Stefan Hertmans
UitgeverijBezige Bij, De
ISBN9789023479314
TaalNederlands
UitvoeringeBook
Aantal pagina's262
Verschijningsdatum
Formaat
ePub met digitaal watermerk
ePub met digitaal watermerk (Social DRM) is een formaat met sociale beveiliging. Hierbij wordt het eBook gemarkeerd met zichtbare (je naam voor ieder hoofdstuk) en onzichtbare kenmerken. Met Social DRM ben je niet gebonden aan een Adobe ID. Je kunt deze eBooks lezen op alle e-readers, dus met of zonder Adobe ID.
Bestandsgrootte2012 KB
KopieerrechtenKopiëren is niet toegestaan
PrintrechtenPrinten is niet toegestaan
VoorleesfunctieIngeschakeld
Afmetingen1 x 1 x 1 mm.
Gewicht1 gr.

Recent bekeken producten