Oorlogsenthousiasme-   eReader eBook

Ewoud Kieft • eBook

€ 14,99

Direct downloaden

Oorlogsenthousiasme is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

'Dat bevalt mij eigenlijk aan deze fantastische oorlog, dat die helemaal geen “zin” lijkt te hebben,’ schreef Hermann Hesse op 26 december 1914, vijf maanden nadat de Eerste Wereldoorlog was uitgebroken. En hij stond niet alleen in zijn geestdrift: duizenden van Europa’s meest vooraanstaande kunstenaars, schrijvers en wetenschappers waren euforisch toen de oorlog uitbrak. Hun uitspraken zijn vaak genoeg aangehaald, maar niet eerder verscheen er een boek dat het oorlogsenthousiasme van 1914 tot in de diepste wortels probeert te begrijpen.

Schrijver en historicus Ewoud Kieft duikt in de levens van een tiental van de meest intrigerende oorlogsenthousiastelingen uit de vroege twintigste eeuw, onder wie Hesse, Sigmund Freud, Vladimir Majakovski en H.G. Wells, om het antwoord te vinden op het mysterie: hoe konden zoveel intelligente, vooruitstrevende en sociaal geëngageerde mannen en vrouwen veranderen in militante, oorlogsverheerlijkende radicalen?

Oorlogsenthousiasme legt motieven in Europa’s moderne cultuur bloot die lang zijn doodgezwegen: want wie het oorlogsenthousiasme van 1914 begrijpt, begrijpt ook het ontstaan en de aantrekkingskracht van het fascisme en nationaalsocialisme. Bovenal toont Kieft de verontrustende, aanzuigende kracht die oorlog heeft op mensen, telkens weer opnieuw.

Dit boek in de pers

Een kleurrijk mozaïek van fascinerende verhalen die tezamen een veel groter verhaal vertellen. (...) Kieft heeft een pageturner geschreven die getuigt van visie, kennis en durf.  
NRC  

Kieft heeft een wervelend boek geschreven waarin hij duidelijk maakt dat het niet zozeer de politieke opvattingen in Europa waren die de geesten rijp voor een oorlog maakten maar eerder een bijna religieuze opwinding om het oude te vervangen door iets nieuws.  
Het Parool  

Achteraf gezien is het verbijsterend om te zien welke vandaag de dag nog bewonderde grote geesten zich toen volkomen dol lieten draaien.  
Het Financieele Dagblad  

Een meeslepend boek. Veel was al eerder verteld, te weinig ooit samengebracht. Ewoud Kieft vergroot op een bijzonder toegankelijke en heldere manier de complexiteit van de Eerste Wereldoorlog. En dat alles doet hij in een heerlijke vertelstijl.  
Cobra  

Een grandioos en rijk boek.  
Historisch Nieuwsblad  

Een doorzichtige tekst, vol zuivere zinnen, en met een massa feiten, die toch niet samenklonteren maar geleidelijk de contouren vormen van een verrassend beeld van Europa in de eerste decennia van de twintigste eeuw.  
Nederlands Dagblad  

De souplesse waarmee hij zijn betoog uiteenzet is fenomenaal en op het vlak van narratieve geschiedschrijving doet hij niet onder voor grootheden als Geert Mak of Philipp Blom. En dat in een taal waarvoor wij onze halve arm zouden geven. Koop dit boek!  
CUTTINGEDGE  

Boekenadvies op maat

eci adviseert op basis van inhoud, genre en stijl

Enthousiast over dit boek?

Dan raken deze boeken je ook

Of zoek je andere…

  • boeken over het intellectuele milieu
  • boeken over oorlog

Details:

Auteur(s)Ewoud Kieft
UitgeverijDe Bezige Bij Amsterdam
ISBN9789023484745
TaalNederlands
UitvoeringeBook
Aantal pagina's352
Verschijningsdatum
Formaat
ePub met digitaal watermerk
ePub met digitaal watermerk (Social DRM) is een formaat met sociale beveiliging. Hierbij wordt het eBook gemarkeerd met zichtbare (je naam voor ieder hoofdstuk) en onzichtbare kenmerken. Met Social DRM ben je niet gebonden aan een Adobe ID. Je kunt deze eBooks lezen op alle e-readers, dus met of zonder Adobe ID.
Bestandsgrootte1839 KB
KopieerrechtenKopiëren is niet toegestaan
PrintrechtenPrinten is niet toegestaan
VoorleesfunctieIngeschakeld
Afmetingen1 x 1 x 1 mm.
Gewicht1 gr.

Recent bekeken producten