Op klompen door de dessa-   eReader eBook

Hylke Speerstra • eBook

€ 9,99

Direct downloaden

Op klompen door de dessa is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

‘Willem Twijnstra deed na Indië zo raar. “Hij moet een schop onder de kont hebben en dan aan het werk,” zeiden ze in de polder.’ De jongens van toen zijn oude mannen geworden, maar ze zijn helder genoeg om de waarheid te vertellen. En die is hard, niet zelden verbijsterend en vaak ontroerend. De achtergrond is bekend: het Nederlandse militair optreden in Nederlands-Indië kort na de Tweede Wereldoorlog was in feite een koloniale oorlog. Op klompen door de dessa vertelt wat die oorlog betekende voor de mannen die het vuile werk moesten doen. Een enkeling, vooral uit het hogere kader, vindt nog altijd dat het goed is geweest. Maar de meeste jongens hebben hun trauma’s nooit verwerkt. Letterlijk op klompen banjerden ze door de dessa – ze hadden geen idee wat hun te wachten stond: guerrilla, executies, oorlog dus, terwijl ze die in Nederland net achter de rug hadden. De mannen zijn nu ver in de tachtig en willen eindelijk hun hele verhaal kwijt. In Hylke Speerstra troffen ze iemand die goed kan luisteren en meesterlijk kan vertellen.

Dit boek in de pers

Als Hylke Speerstra met hen praat, lijkt er een puist open te barsten. Ze mógen praten, ze w¿llen vertellen, er wórdt naar hen geluisterd... eindelijk! Ze benoemen wat er benoemd moet worden en dat doen ze op z'n Fries: zonder franjes of zelfbeklag, recht door zee. De krasse, bijna eeuwlingen hebben namen, data en scenario's nog vers in het geheugen. Het grootste verhaal van je leven vergeet je niet! Af en toe klappen ze dicht of geven een fikse mep op de tafel. 'Het lood moet uit het lijf en uit de ziel', raadde dr. Ab Smook lang geleden veteraan Ale van der Meer aan. Vaak zijn de woorden snijdend, maar ook vol wijsheid. In dit boek staan onweerstaanbare doordenkertjes: 'Alles gaat in die hitte sneller, behalve de tijd.', 'Toen wij trouwden, bleek al tamelijk snel dat er diep in hem iets verborgen zat dat bij ons introuwde.', 'Ik heb haar (moeder) toen omarmd. Boven Leeuwarden deed je dat normaal gesproken niet.', 'Al zingend namen we een voorschot op ons eigen in memoriam.  
SCRIPTOR  

Speerstra sprak Nederlandse mannen die meededen aan de politionele acties. Hun verhalen zijn onthullend: ze wisten niet waaraan ze begonnen.  
HISTORISCH NIEUWSBLAD  

In Op klompen door de dessa bedrijft Speerstra sociale geschiedenis op zijn allerbest.  
VPRO GIDS  

Aan verloren oorlogen wordt niemand graag herinnerd en het kan dus best zo zijn dat Nederlandse veteranen van de worsteling om de onafhankelijkheid van Indonesië hun verleden niet zo zeer verzwegen hebben, als wel dat er zelden naar gevraagd is. Hylke Speerstra maakt dat verzuim met dit boek ruimschoots goed. (…)Speerstra laat de mannen uitvoerig vertellen over hun jeugd en hun latere leven, zodat de verhalen over het Indische verleden.  
Het Parool  

Indringend beschrijft Speerstra zijn bezoeken aan de mannen van nu. (...) Op klompen door de dessa geeft op persoonlijke wijze stem aan diep verzwegen, pijnlijke oorlogsherinneringen.  
NRC  


Reviews & recensies

Een prachtige, gevoelige getuigenis uit de eerste hand

Een beschamend hoofdstuk uit onze geschiedenis, dat kun je de periode net na de Tweede Oorlog wel noemen, waarin vele jongens naar Nederlands-Indië werden gestuurd om daar een andere oorlog te gaan voeren. Ze wisten niet wat hen te wachten stond, en velen hebben de trauma’s nooit overleefd. Maar eindelijk vertellen deze mannen nu hun verhaal. En wat een verhaal. Het wordt wel de “weggepoetste oorlog” genoemd, omdat er totaal geen ruchtbaarheid werd gegeven aan de ware aard van de politionele acties. Bij terugkomst stuitten de mannen die het overleefd hadden op onbegrip uit hun directe omgeving. Maar wat ze hadden meegemaakt – guerilla, executies, ontberingen en ziektes – zou hen hun hele leven nog blijven achtervolgen. Speerstra interviewde maar liefst 18 mannen om ‘Op klompen door de dessa’ te kunnen schrijven. Stuk voor stuk zijn het gevoelige getuigenissen uit de eerste hand, die je nog lange tijd bij zullen blijven.

Bekijk alle reviews van Frank Libeer 


Boekenadvies op maat

eci adviseert op basis van inhoud, genre en stijl

Enthousiast over dit boek?

Dan raken deze boeken je ook

Of zoek je andere…

  • boeken over oorlogsverledens
  • toegankelijke boeken over oorlog

Details:

Auteur(s)Hylke Speerstra
UitgeverijAtlas Contact
ISBN9789045028859
TaalNederlands
UitvoeringeBook
Aantal pagina's330
Verschijningsdatum
Formaat
ePub met digitaal watermerk
ePub met digitaal watermerk (Social DRM) is een formaat met sociale beveiliging. Hierbij wordt het eBook gemarkeerd met zichtbare (je naam voor ieder hoofdstuk) en onzichtbare kenmerken. Met Social DRM ben je niet gebonden aan een Adobe ID. Je kunt deze eBooks lezen op alle e-readers, dus met of zonder Adobe ID.
Bestandsgrootte4204 KB
KopieerrechtenKopiëren is niet toegestaan
PrintrechtenPrinten is niet toegestaan
VoorleesfunctieIngeschakeld
Afmetingen1 x 1 x 1 mm.
Gewicht1 gr.

Recent bekeken producten