Papegaai vloog over de IJssel-   eReader eBook

Kader Abdolah • eBook eci.be lezers

€ 7,99

Direct downloaden

Papegaai vloog over de IJssel is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

In een paar oer-Hollandse protestantse dorpen langs de rivier de IJssel komen voor het eerst vreemdelingen wonen. Ze beginnen aan een nieuw bestaan in een nieuw land. Het duurt niet lang totdat de rivier, de IJsselbrug en de pont deel uitmaken van hun identiteit. Papegaai vloog over de IJssel, de nieuwe roman van Kader Abdolah, vindt plaats in en rond de stad Zwolle en vooral in Zalk, Wilsum, s Heerenbroek en Veecaten, in een landschap dat honderden jaren hetzelfde is gebleven. De kou is niet uitnodigend, de fabuleuze luchten zijn dat wel. De nieuwkomers, even vreemd voor elkaar als voor het land waar ze nu wonen, beseffen dat ze hun reis moeten voortzetten, langs het water, naar de IJsselbrug, naar de stad, voor een nieuw bestaan. Zullen ze daar een thuis vinden? Nederland is in de afgelopen vijfentwintig jaar onmiskenbaar veranderd. Kranten schreven erover, televisiecameras liepen, discussies erover verhuisden van de redacties naar de huiskamers en terug. Het is hoog tijd voor een meerstemmige roman, die de essentie van deze veranderingen verbeeldt. Papegaai vloog over de IJssel is een vertelling waarin de schrijver ons binnen de huizen van die mensen meeneemt om hun levensloop te laten zien. Kader Abdolah kwam een kwarteeuw geleden als vreemdeling naar Nederland, maar wist zich algauw omhelsd door zijn nieuwe landgenoten. Het kan niet anders dan dat hij in deze roman al zijn persoonlijke ervaringen heeft gebruikt. Hij vertelt ons vreemde verhalen die nu al lang onze Hollandse vertellingen zijn geworden. Papegaai vloog over de IJssel is een nieuwe vertelling in de Nederlandse literatuur. Kader Abdolah (Iran, 1954) debuteerde in 1993 met de verhalenbundel De adelaars. Met succesvolle romans als Spijkerschrift (2000) en Het huis van de moskee (2005) veroverde hij het Nederlandse en internationale lezerspubliek. Dat laatste boek werd zelfs verkozen tot de op een na beste Nederlandse roman aller tijden. Zijn boeken zijn in meer dan twintig landen vertaald. Over Spijkerschrift: `Spijkerschrift is het meest overtuigende boek van een schrijver die een unieke plaats in de Nederlandstalige literatuur heeft verworven. TROUW Over Het huis van de moskee: `Betoverend. () Abdolahs tegenstellingen het spirituele en het aardse, mythe en werkelijkheid geven het verhaal een krachtige ironie. THE INDEPENDENT - `Indringend familie-epos. () Abdolah slaagt erin de Iraanse tragedie suggestief in beeld te brengen. NRC HANDELSBLAD Over De koning: `Absoluut fantastisch, in de beide betekenissen van het woord: een sluwe, geestige, wijze fabel, vol charme en humor. Kader Abdolah is een meesterlijke en totaal verslavende verhalenverteller. WILLIAM DALRYMPLE

Dit boek in de pers

Maar over het geheel genomen is Papegaai vloog over de IJssel een wonder van nuance en integratiedrift. ‘Als we de media moesten geloven’, lezen we, ‘dreigde er een multicultureel drama plaats te gaan vinden in de Nederlandse samenleving. Maar het leven ging gewoon door.’ Dat is ook precies wat Abdolah in zijn Overijsselse roman laat zien. Het leven gaat door en er bloeien mooie relaties op tussen allochtoon en autochtoon.  
NRC  

In zijn nieuwe roman mengt Abdolah persoonlijke en nationale gebeurtenissen tot een sprookjesachtig geheel  
Trouw  

Abdolah bewijst met Papegaai vliegt over de IJssel dat hij een hedendaagse troubadour en minstreel ineen is.  
Hebban.nl  

Papegaai vloog over de IJssel is een wonderschone roman. Subtiel, zacht en liefdevol geschreven zonder de grote onderwerpen te schuwen. Een modern verhaal verteld volgens de oude traditie, mythisch haast, als een sprookje. Maar wel neergezet met geloofwaardige, innemende personages. Qua structuur is het net een Russisch baboesjka-poppetje: kleine verhalen in grotere verhaallijnen onder de paraplu van één grootse, klassieke vertelling.  
ZIN  

Boekenadvies op maat

eci adviseert op basis van inhoud, genre en stijl

Enthousiast over dit boek?

Dan raken deze boeken je ook

Of zoek je andere…

  • romans over immigranten
  • romans over Nederland

Details:

Auteur(s)Kader Abdolah
UitgeverijPrometheus
ISBN9789044625837
TaalNederlands
UitvoeringeBook
Aantal pagina's422
Verschijningsdatum
Formaat
ePub
ePub is een open standaard formaat voor eBooks. Dit formaat wordt door praktisch alle e-readers en e-reader apps op tablets behalve de Amazon Kindle ondersteund.
Bestandsgrootte831 KB
KopieerrechtenKopiëren is niet toegestaan
PrintrechtenPrinten is niet toegestaan
VoorleesfunctieIngeschakeld
Afmetingen1 x 1 x 1 mm.
Gewicht1 gr.

Recent bekeken producten