Rampjaar 1672-   eReader eBook

Luc Panhuysen • eBook

€ 14,99

Direct downloaden

Rampjaar 1672 is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

1672 staat in de Nederlandse geschiedenis gegrift als het Rampjaar. In dat jaar werd de Republiek overrompeld door een gecombineerde aanval van de Franse koning, de Engelse koning en de bisschoppen van Münster en Keulen. Sinds de Romeinen had Europa geen groter leger aanschouwd; het laatste uur voor de Republiek leek aangebroken. Hoe kwam het dat het land toch overleefde? Aan de hand van de belevenissen van gezin Van Reede laat Luc Panhuysen zien hoe de dagelijkse overlevingsstrijd eruitzag, maar ook hoe de Republiek zichzelf opnieuw uitvond. De moeder, Margaretha Turnor (1613-1700), bevond zich in de eindeloze stroom vluchtelingen die hun heil zochten in Holland, het laatste stukje Nederland dat nog veilig leek. De vader, Godard Adriaan, baron van Reede (1621-1691), werkte als ambassadeur in Berlijn aan een reddingsplan voor zijn vaderland. Godard, heer van Ginkel (1644-1703), hun enige kind, vocht als hoge officier mee in het kleine legertje van de prins van Oranje. De correspondentie van deze drie gezinsleden behoort tot de mooiste briefwisselingen die uit de zeventiende eeuw zijn overgeleverd en brengt 1672 voor de lezer tot leven. Rampjaar 1672 beschrijft op indringende wijze de grootste crisis van de Gouden Eeuw, een jaar van zeventien maanden waarin Nederland ‘redeloos, radeloos, reddeloos’ heette.

Dit boek in de pers

Door de vele perspectiefwisselingen krijgt Panhuysens geschiedschrijving een aantrekkelijk karakter. Daar komt bij dat de auteur zich laat gelden als een gedegen historicus met een groot gevoel voor aansprekende details. Zijn verslaglegging is heel precies en meeslepend.   
De Volkskrant  

Pijnlijk trefzekere geschiedschrijving, die bewijst dat het Rampjaar ten onrechte in de canon "vergeten" is. Luc Panhuysen zou een lintje moeten krijgen in deze tijd van geroep om onbezonnen historische vaderlandsliefde.   
Trouw  

Dit is superieure geschiedenis, die heel dichtbij komt.   
De Groene Amsterdammer  

Boekenadvies op maat

eci adviseert op basis van inhoud, genre en stijl

Enthousiast over dit boek?

Dan raken deze boeken je ook

Of zoek je andere…

  • boeken over de 17e eeuw
  • boeken over oorlog

Details:

Auteur(s)Luc Panhuysen
IllustratorHester Schaap
UitgeverijOlympus
ISBN9789046705513
TaalNederlands
UitvoeringeBook
Aantal pagina's434
Verschijningsdatum
Formaat
ePub met digitaal watermerk
ePub met digitaal watermerk (Social DRM) is een formaat met sociale beveiliging. Hierbij wordt het eBook gemarkeerd met zichtbare (je naam voor ieder hoofdstuk) en onzichtbare kenmerken. Met Social DRM ben je niet gebonden aan een Adobe ID. Je kunt deze eBooks lezen op alle e-readers, dus met of zonder Adobe ID.
Bestandsgrootte17094 KB
KopieerrechtenKopiëren is niet toegestaan
PrintrechtenPrinten is niet toegestaan
VoorleesfunctieIngeschakeld
SerieOlympus Pockets
Afmetingen1 x 1 x 1 mm.
Gewicht1 gr.

Recent bekeken producten