Schampschot-   eReader eBook

Paul van der Steen • eBook

€ 9,99

Direct downloaden

Schampschot is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Een stippellijn op de kaart werd in augustus 1914 plotseling de scheidslijn tussen oorlog en vrede. Om aan te duiden waar het neutrale Nederland begon, hing men het rood-wit-blauw aan de kerktorens en markante gebouwen. In weilanden aan de grens werden koeien gemolken met een vlaggetje ernaast. Het gebulder van geschut leek niet op te houden, lijken en kadavers stroomden met de Maas het land in en nadat Belgische buurdorpen waren platgebrand, kwam een enorme vluchtelingenstroom op gang. Het was een illusie dat door de Nederlandse neutraliteit alles zijn normale gang zou blijven gaan. De jaren 1914-1918 werden in een grensdorp als Eijsden heel anders beleefd dan in het hart van Nederland. Toen de Duitse keizer zich op een vroege ochtend in november 1918 juist hier meldde, kwam het einde van de oorlog in zicht. Maar de wereld was, ook in Eijsden, voorgoed veranderd. Op magistrale wijze verweeft historicus Paul van der Steen het grote verhaal van de Eerste Wereldoorlog met de weinig bekende grensgeschiedenis van vluchtelingen, overbevolking, smokkel en spionage.

Reviews & recensies

Het verhaal van een dorpje aan de Nerderlandse grens in de Eerste Wereldoorlog

De Eerste Wereldoorlog is ons kikkerlandje neutraal doorgekomen, en heeft lange na niet de indruk in onze geschiedenisboeken achtergelaten die de Tweede Wereldoorlog jaren later wel zou doen. Historicus Paul van der Steen laat echter op fantastische wijze zien dat dit heel anders werd ervaren in het grensdorp Eijsden, aan de grens van België. In Schampschot word het verhaal van dit dorpje beschreven, dat eigenlijk midden in de oorlog zat. Zij waren neutraal, maar hadden zicht op de ravage van de Eerste Wereldoorlog. En juist bij hen meldde zich, in 1918, de Duitse keizer. Paul van der Steen beschrijft dit alles op een bloedstollende manier, en Schampschot leest dan ook weg als een prachtige roman. Een werelds boek: interessant, bomvol informatie en weergaloos geschreven!

Bekijk alle reviews van Frank Libeer 


Boekenadvies op maat

eci adviseert op basis van inhoud, genre en stijl

Enthousiast over dit boek?

Dan raken deze boeken je ook

Of zoek je andere…

  • boeken over de geschiedenis van Nederland
  • boeken over oorlog

Details:

Auteur(s)Paul van der Steen
UitgeverijBalans, Uitgeverij
ISBN9789460039645
TaalNederlands
UitvoeringeBook
Aantal pagina's210
Verschijningsdatum
Formaat
ePub met digitaal watermerk
ePub met digitaal watermerk (Social DRM) is een formaat met sociale beveiliging. Hierbij wordt het eBook gemarkeerd met zichtbare (je naam voor ieder hoofdstuk) en onzichtbare kenmerken. Met Social DRM ben je niet gebonden aan een Adobe ID. Je kunt deze eBooks lezen op alle e-readers, dus met of zonder Adobe ID.
Bestandsgrootte3535 KB
KopieerrechtenKopiëren is niet toegestaan
PrintrechtenPrinten is niet toegestaan
VoorleesfunctieIngeschakeld
Afmetingen1 x 1 x 1 mm.
Gewicht1 gr.

Recent bekeken producten