Selma-   eReader eBook

Carolijn Visser • eBook

€ 14,99

Direct downloaden

De laatste bestelling was 1 dag geleden.

Selma is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Selma Vos was de enige Nederlander die in China woonde ten tijde van Laat Honderd Bloemen Bloeien, de Grote Sprong Voorwaarts en de Culturele Revolutie. Zij en haar gezin werden slachtoffers van de grootse idealen van de maoïstische heilstaat.
De joodse Selma Vos groeide op in IJmuiden en wist tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de nazi’s te ontkomen. Tijdens haar studie in Cambridge ontmoette ze Chang Tsao, de man van haar leven. Na de geboorte van hun kinderen Greta en Dop bouwden ze een bestaan op in het China van Mao. Chang was vooraanstaand lid van de Partij en leidde het Psychologisch Instituut, toch bleven Selma en haar kinderen buitenstaanders. Tijdens de Culturele Revolutie werd Chang uit zijn functie gezet en door zijn collega's aangevallen. Selma, lerares aan de Tweede-talenschool, werd uiteindelijk samen met hem gearresteerd. De Culturele Revolutie betekende de ondergang van het hele gezin.

Meesterlijk roept Carolijn Visser de sfeer op van het schrale, revolutionaire Peking. Ze schildert de grote parades ter ere van de Volksrepubliek, de ideologische blindheid van westerse fellowtravellers, de grote hongersnood en uitzinnige Rode Gardisten die alles wat westers en oud was vernielden. Selma behoort tot de hoogtepunten in haar oeuvre.

Dit boek in de pers

De dramatische geschiedenis van Selma Vos, een joodse Nederlandse die in Maoistisch China terechtkomt, heeft Visser minitieus en subtiel opgeschreven  
NRC  

Carolijn visser vertelt Selma´s verhaal op de sprankelende manier die we van haar gewend zijn. Ze blinkt uit in schetsen van het dagelijks leven  
Opzij  

Een onvoorstelbaar mooi ego-document. [...] Selma is een ongelooflijke positief ingestelde vrouw.  
DWDD BOEKENPANNEL  


Reviews & recensies

de eci redactie

In rubriek

Een prachtig, indrukwekkend en intiem portret over een sterke vrouw en haar kinderen in een moeilijke periode. Tegelijkertijd een inkijk in de geschiedenis van China. Zeer authentiek en erg meeslepend.

Wat een indrukwekkend levensverhaal heeft Carolijn Visser geschreven. En wat bijzonder ook: het verhaal van de Culturele Revolutie beschreven door de ogen van een Nederlandse vrouw. Ook vond ik het erg interessant te lezen hoe het daar nu werkelijk toeging in China. Je leest dat Selma’s man Chang tijdens de Culturele Revolutie uit zijn functie werd gezet en door zijn collega’s werd aangevallen. En in plaats van het interessante werk dat hij deed – hij was vooraanstaand lid van de Partij en leidde het Psychologische Instituut - moest hij nu wc’s schoonmaken, om uiteindelijk gearresteerd te worden, samen met Selma, die lerares was aan de Tweede talenschool. Hun twee kinderen werden door boeren heropgevoed op het platteland. Na de dood van Mao in 1976 zijn Greta en Dop in Nederland opgevangen door twee stiefbroers in Nederland. De schrijfster heeft in 2008 de kinderen van Selma ontmoet. Het zijn hun verhalen en de brieven van Selma aan haar vader vormen de basis voor dit boek. Ook heeft Visser gebruik kunnen maken van documenten uit het familiearchief, en van foto’s. Vooral die foto's vergroten de betrokkenheid die je voelt bij Selma en haar familie.

Bekijk alle reviews van de eci redactie 


Boekenadvies op maat

eci adviseert op basis van inhoud, genre en stijl

Enthousiast over dit boek?

Dan raken deze boeken je ook

Of zoek je andere…

  • waargebeurde verhalen over serieuze zaken
  • boeken over Azië

Details:

Auteur(s)Carolijn Visser
UitgeverijAtlas Contact
ISBN9789045024455
TaalNederlands
UitvoeringeBook
Aantal pagina's261
Verschijningsdatum
Formaat
ePub met digitaal watermerk
ePub met digitaal watermerk (Social DRM) is een formaat met sociale beveiliging. Hierbij wordt het eBook gemarkeerd met zichtbare (je naam voor ieder hoofdstuk) en onzichtbare kenmerken. Met Social DRM ben je niet gebonden aan een Adobe ID. Je kunt deze eBooks lezen op alle e-readers, dus met of zonder Adobe ID.
Bestandsgrootte4041 KB
KopieerrechtenKopiëren is niet toegestaan
PrintrechtenPrinten is niet toegestaan
VoorleesfunctieIngeschakeld
Afmetingen1 x 1 x 1 mm.
Gewicht1 gr.

Recent bekeken producten