Tunis-   eReader eBook

René van Rijckevorsel • eBook

€ 1,99

Direct downloaden

Tunis is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Gard de Nerval met heel small en aandoenlijk bosje blauwe bloemetjes. Nu, zoveel jaren later, zie ik dat blauw van vergeet-mij-nieten nog voor me. Balzac en Nerval liggen in hetzelfde straatje, schuin tegenover elkaar: voor Proust moet je, net als de bezoekers van Piaf, de weg verlaten - zonder de landkaart van dit dodenrijk zou je zijn graf niet vinden. Toen ik ervoor stond wist ik niet precies wat ik moest denken. Het is natuurlijk ook verwarrend. Onder de schijn van een aanwezigheid - per slot van rekening staat ere en naam, ligt ere en doed - benoemt zo'n graf natuurlijk juist de afwezigheid van iemand: Proust is nergens meer, dus ook hier niet. En toch, door de concrete zwarte marmeren vorm van dat graf verkeer even in de illusie dat je zijn aanwezigheid bent, in zijn buurt, als het niet kinderachtig was zou je zeggen du c t e cbez lui en daarbij denken aan twee smalle kerktorens ergens in Normandië die in het leven van het kind dat de man zou worden die nu in dit graf ligt zo'n belangrijke rol gespeeld hebben dat hij er op een manier over zou schrijven die mij nu nog dwingt over hem en zijn verloren en teruggevonden tijd na te denken. Waarom? Omdat hij die tijd niet alleen voor zichzelf, maar voor iedereen die hem leest heeft teruggevonden. Maar ben ik wel in zijn buurt? Is hij niet veel meer met dat hele leven van hem, met al die figuren van wie ik nooit gehoord zou hebben als ik hem niet gelezen had, nu juist in mijn buurt gekomen? Ik kan er niet omheen, het gevoel blijft zich opdringen dat die zwarte, glanzende tombe voor me tot de rand gevuld is met samengebalde tijd, met teruggevonden tijd die de schrijver op de verloren tijd heroverd had. zodat er nog een nebuleus vermoeden om de lezer heen hangt over wie Charlus of Madame Verdurin of Albertine waren, schimmen die anders voorgoed verdwenen zouden zijn zoals al hun onbeschreven tijdgenoten.

Dit boek in de pers

De grote kracht van deze tovenaarsleerling van Tomas Ross is dat hij ingenieus en trefzeker 'één groot kralenrijgen met veronderstellingen' volvoert. Pretty, pretty good, zou Larry David zeggen.  
Vrij Nederland  

Een ingenieuze thriller over een diplomatieke doofpot. Angstaanjagend realistisch!  
TOMAS ROSS  

Van Rijckevorsel weet te verrassen met zijn precieze stijl en originaliteit. Spannend, anders, mijn kinderen zouden zeggen: cool.  
LEON DE WINTER  

Boekenadvies op maat

eci adviseert op basis van inhoud, genre en stijl

Enthousiast over dit boek?

Dan raken deze boeken je ook

Of zoek je andere…

  • verzwegen zaken
  • thrillers over moord

Details:

Auteur(s)René van Rijckevorsel
UitgeverijCargo
ISBN9789023488309
TaalNederlands
UitvoeringeBook
Aantal pagina's331
Verschijningsdatum
Formaat
ePub met digitaal watermerk
ePub met digitaal watermerk (Social DRM) is een formaat met sociale beveiliging. Hierbij wordt het eBook gemarkeerd met zichtbare (je naam voor ieder hoofdstuk) en onzichtbare kenmerken. Met Social DRM ben je niet gebonden aan een Adobe ID. Je kunt deze eBooks lezen op alle e-readers, dus met of zonder Adobe ID.
Bestandsgrootte1825 KB
KopieerrechtenKopiëren is niet toegestaan
PrintrechtenPrinten is niet toegestaan
VoorleesfunctieIngeschakeld
Afmetingen1 x 1 x 1 mm.
Gewicht1 gr.

Recent bekeken producten