Van onze jongens geen nieuws-   eReader eBook

Hans Boers, Karel Strobbe, Pieter Serrien • eBook

€ 14,99

Direct downloaden

Van onze jongens geen nieuws is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Een roadtrip in oorlogstijd Wanneer het Duitse leger in mei 1940 België binnenvalt, krijgen zo’n 300.000 jonge mannen het bevel om het land te verlaten. Zonder te weten waar naartoe en voor hoe lang. De Belgische overheid wil hen als reservesoldaten uit handen van de vijand houden. Te voet, op de fiets of met de trein belanden de jongens in Noord-Frankrijk, opgejaagd door het oprukkende Duitse leger. De meesten zijn nog nooit zo ver van huis geweest. Ze leren er al snel wat oorlog betekent: bombardementen, doodsangst, eindeloze vluchtelingenstromen… Volwassen worden in drie maanden tijd Ongeveer de helft van de jongens wordt vroegtijdig ingehaald door de vijand en komt niet verder dan de Somme. De anderen worden in treinen gezet naar het zuiden van Frankrijk. Daar ontdekken ze de geneugten van 'La douce France': wijn, Franse schoonheden en de heerlijke zomerzon. Maar er is een schaduwzijde, ze krijgen ook af te rekenen met verveling, honger, ziekte en heimwee. Soldaten worden ze nooit. Gefascineerd door de roadtrip van de Belgische rekruten doen drie historici 75 jaar later de reis over. Aan de hand van getuigenissen, dagboeken en andere historische documenten brengen ze dit vergeten oorlogsavontuur van een generatie weer tot leven.

Dit boek in de pers

De drie jonge auteurs reisden zelf naar Frankrijk. Het historische verhaal wordt afgewisseld met het relaas van hun eigen talloze ontmoetingen met nog levende getuigen. Dat geeft het boek een vaart die mooi overeenstemt met de historische roadtrip van 'onze jongens' in 1940.  
Metro  


Reviews & recensies

De dwaaltocht van 300.000 Belgische rekruten aan het begin van de Tweede Wereldoorlog

Om ze uit handen van de vijand te houden vertrokken in mei 1940, op bevel van de Belgische overheid, duizenden jongemannen als reservisten richting Frankrijk. Zonder te weten waar naartoe en voor hoelang. Opgejaagd door het oprukkende Duitse leger belandden zij te voet, op de fiets of met de trein in Noord-Frankrijk. De meesten van hen waren nog nooit zo ver van huis geweest. Al snel leerden ze wat oorlog betekent: bombardementen, doodsangst, eindeloze vluchtelingenstromen. Ongeveer de helft van de jongens kwam niet verder dan de Somme. De anderen werden in treinen naar het zuiden gezet waar ze de geneugten van 'La douce France' ontdekten. Maar ze kregen ook af te rekenen met verveling, honger, ziekte en heimwee. Soldaten werden ze nooit. Gefascineerd door deze roadtrip in oorlogstijd doen de drie auteurs 75 jaar later de reis van de Belgische rekruten - per fiets - over. Op hun beurt dwalen ze door België, Noord-Frankrijk en de Franse Midi. Aan de hand van getuigenissen, dagboeken en historische documenten brengen ze het vergeten oorlogsavontuur van een generatie weer tot leven. "Een boeiend, vlot lezend en erg waardevol boek." - vhl-alumni.be.

Bekijk alle reviews van Frank Libeer 


Details:

Auteur(s)Hans Boers, Karel Strobbe, Pieter Serrien
UitgeverijManteau
ISBN9789460414268
TaalNederlands
UitvoeringeBook
Aantal pagina's331
Verschijningsdatum
Formaat
ePub met digitaal watermerk
ePub met digitaal watermerk (Social DRM) is een formaat met sociale beveiliging. Hierbij wordt het eBook gemarkeerd met zichtbare (je naam voor ieder hoofdstuk) en onzichtbare kenmerken. Met Social DRM ben je niet gebonden aan een Adobe ID. Je kunt deze eBooks lezen op alle e-readers, dus met of zonder Adobe ID.
Bestandsgrootte4717 KB
KopieerrechtenKopiëren is niet toegestaan
PrintrechtenPrinten is niet toegestaan
VoorleesfunctieIngeschakeld
Afmetingen1 x 1 x 1 mm.
Gewicht1 gr.

Recent bekeken producten