Waarom elf Antillianen knielden voor het hart van Chopin-   eReader eBook

Jan Brokken • eBook

€ 9,99

Direct downloaden

Waarom elf Antillianen knielden voor het hart van Chopin is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

In Waarom elf Antillianen knielden voor het hart van Chopin beschrijft Jan Brokken de wortels van de Antilliaanse muziek en de invloed die Europa heeft uitgeoefend. Het verhaal leest als een ontdekkingsreis: het voert de lezer een kleurrijke en volslagen onbekende wereld binnen. De Curaçaose componisten Jan Gerard Palm, Rudolf Palm, Jacobo Palm, Edgar Palm begonnen hun dag op identieke wijze: ze stonden om zes uur op en speelden Chopin. De in New Orleans geboren Louis Moreau Gottschalk kleedde zich als Chopin, kapte zich als Chopin en stierf op veertigjarige leeftijd, evenals Chopin. Hij schreef in 1860 de eerste ragtime en opende de weg van de Caribische dansen naar de jazz. Jazzmusici uit Martinique en Guadeloupe maakten nadat ze in de Eerste Wereldoorlog hadden gevochten de mazurka Souvenirs de Saint-Pierre populair in Parijs. Het zwarte jochie Electo Rosell, dat razendsnel piano kon spelen, kreeg in Havana de bijnaam Chepín en formeerde in 1932 het dansorkest Chepín-Chovén. De violist Jacobo Conrad combineerde walsen en dansen met de Afrikaanse tumba en tambú. De Koloniale Raad van Curaçao verbood in 1936 de tambú bij wet. Wim Statius Muller schreef tumba's, calypso's, mazurka's, en werkte voor inlichtingendiensten. Jazzpianist Randal Corsen restaureerde de walsen en nocturnes van zijn betovergrootvader Joseph Sickman. De Curaçaose zangeres Izaline Calister zong in 1999 de Mazurka Erotika en stond in 2000 op de praalwagen van het carnaval. LET OP ! Alleen bij de folio uitgave bevindt zich een CD met muziekstukken.

Dit boek in de pers

Met veel liefde en kennis geschreven, zonder één seconde saai te worden. (...) De cd die bij het boek hoort, brengt je meteen in de sfeer van een lome tropenavond, vol vrolijke noten.  
Knack  

Met veel liefde en kennis geschreven, zonder één seconde saai te worden. [...] De cd die bij het boek hoort, brengt je meteen in de sfeer van een lome tropenavond, vol vrolijke noten.  
Knack  

Het boek en de cd bewijzen hoe vruchtbaar het huwelijk tussen Chopin en de Antillen is geweest.  
NRC  

Het boek en de cd bewijzen hoe vruchtbaar het huwelijk tussen Chopin en de Antillen is geweest. (...) Sommige van Brokkens multiculturele verhalen hadden gemakkelijk een heel boek kunnen opleveren à la Sonny Boy.  
NRC  

De Antillianen onderhouden een hartstochtelijke band met Chopin. Hoe zit dat? Het antwoord is een boek geworden met anekdotes en gesprekken, gestut door archiefonderzoek, een studie waar het enthousiasme voortdurend doorheen waait, aangenaam als een passaatwind (...) Brokkens geestdrift bezorgt ons in het achteloze Holland een blos van schaamte. Haal de schade dus snel in, zet de cd op en lees.  
De Volkskrant  

Een must read voor iedere muziekliefhebber in deze polder!!  
De Groene Amsterdammer  

Met dit boek ontsluit Jan Brokken een wereld die officieel nog steeds bij het Koninkrijk der Nederlanden hoort, maar waarvan we in wezen - en niet alleen in muzikaal opzicht - heel weinig weten.  
Leeuwarder Courant  

Details:

Auteur(s)Jan Brokken
UitgeverijAtlas Contact
ISBN9789045021850
TaalNederlands
UitvoeringeBook
Verschijningsdatum
Formaat
ePub met digitaal watermerk
ePub met digitaal watermerk (Social DRM) is een formaat met sociale beveiliging. Hierbij wordt het eBook gemarkeerd met zichtbare (je naam voor ieder hoofdstuk) en onzichtbare kenmerken. Met Social DRM ben je niet gebonden aan een Adobe ID. Je kunt deze eBooks lezen op alle e-readers, dus met of zonder Adobe ID.
Bestandsgrootte3449 KB
KopieerrechtenKopiëren is niet toegestaan
PrintrechtenPrinten is niet toegestaan
VoorleesfunctieIngeschakeld
Afmetingen1 x 1 x 1 mm.
Gewicht1 gr.  

Recent bekeken producten