Wat kunst is-   eReader eBook

Arthur C. Danto • eBook

€ 11,99

Direct downloaden

Wat kunst is is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Wanneer is iets kunst? Over dit fundamentele en complexe vraagstuk buigt de befaamde auteur en criticus Arthur C. Danto zich in Wat kunst is. Door aan te tonen dat er wel degelijk universele kenmerken bestaan, betwist hij de populaire aanname dat kunst een ondefinieerbaar concept is. Danto stelt dat, hoewel de benaderingen uiteenlopen, een kunstwerk altijd gedefinieerd wordt door twee noodzakelijke voorwaarden: betekenis en belichaming, en hij noemt ook een nieuwe voorwaarde, namelijk het droomachtige karakter van kunst. In zijn vakkundig gevoerde beredenering betrekt Danto op een toegankelijke manier zowel filosofie als kunst van alle genres en tijden, beginnend bij Platos definitie van kunst in De ideale staat, gevolgd door de ontwikkeling van kunst als een aaneenschakeling van ontdekkingen, zoals perspectief, clair-obscur en fysionomie. Danto bespreekt op fascinerende wijze Andy Warhols beroemde verpakkingsdozen, die zichtbaar niet lijken te verschillen van de alledaagse voorwerpen die ze voorstellen. In dit verreikende onderzoek naar kunstzinnige uitingen gaat Danto in op bijdragen van filosofen als Descartes, Kant en Hegel, maar ook artiesten als Michelangelo, Poussin, Duchamp en Warhol. Arthur Coleman Danto (1924-2013) was een Amerikaanse kunstcriticus en filosoof. Hij is vooral bekend geworden als de invloedrijkste kunstcriticus van The Nation en door zijn werk in de wijsgerige esthetica en geschiedenis van de filosofie. `Valt er nog te zeggen waar het bij kunst om gaat? Waar veel kenners en kunstenaars het antwoord schuldig blijven, waagt de eminente filosoof en criticus Arthur C. Danto een inspirerende poging. Maarten Doorman, de Volkskrant ****

Dit boek in de pers

Valt er nog te zeggen waar het bij kunst om gaat? Waar veel kenners en kunstenaars het antwoord schuldig blijven, waagt de eminente filosoof en criticus Arthur C. Danto een inspirerende poging.  
De Volkskrant  


Reviews & recensies

de eci redactie

In rubriek

Bijzonder boek van groot Amerikaans kunstcriticus en filosoof

Wanneer is iets kunst? En waar moet kunst aan voldoen om kunst genoemd te worden? Wat gebeurt er met kunst wanneer er geen verschil meer is tussen een kunstwerk en een voorwerp uit het dagelijkse leven? En wíe bepaalt eigenlijk wat kunst is? Over deze vragen buigt kunstcriticus Arthur Coleman Danto zich in zijn boeiende werk Wat kunst is. Hierin betwist hij de populaire aanname dat kunst een ondefinieerbaar concept is. Beginnend bij Plato's definitie van kunst in De Republiek, gevolgd door de ontwikkeling van kunst als een aaneenschakeling van ontdekkingen tot en met een fascinerende bespreking van Andy Warhols beroemde Brillo box-verpakkingsdozen betrekt hij zowel filosofie als kunst van álle genres en tijden in zijn vakkundig gevoerde beredenering. Arthur Coleman Danto (1924-2013) was een Amerikaanse kunstcriticus en filosoof en een van de meest radicale twintigste-eeuwse denkers over kunst. Hij is vooral bekend geworden als de invloedrijkste kunstcriticus van het wekelijkse Amerikaanse magazine The Nation.

Bekijk alle reviews van de eci redactie 


Boekenadvies op maat

eci adviseert op basis van inhoud, genre en stijl

Enthousiast over dit boek?

Dan raken deze boeken je ook

Of zoek je andere…

  • boeken over kunst
  • filosofische boeken

Details:

Auteur(s)Arthur C. Danto
UitgeverijPrometheus Bert Bakker
Vertaler(s)Helen Potters, Liesbeth Dillo, Bert Bakker
ISBN9789035142435
TaalNederlands
UitvoeringeBook
Aantal pagina's125
Verschijningsdatum
Formaat
ePub
ePub is een open standaard formaat voor eBooks. Dit formaat wordt door praktisch alle e-readers en e-reader apps op tablets behalve de Amazon Kindle ondersteund.
Bestandsgrootte1193 KB
KopieerrechtenKopiëren is niet toegestaan
PrintrechtenPrinten is niet toegestaan
VoorleesfunctieIngeschakeld
Afmetingen1 x 1 x 1 mm.
Gewicht1 gr.  

Recent bekeken producten