Winston Churchill, vader van Europa-   eReader eBook

Felix Klos • eBook

€ 9,99

Direct downloaden

Winston Churchill, vader van Europa is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Na de Tweede Wereldoorlog wist Winston Churchill één ding zeker: Europese eenwording zou de enige manier zijn om een vredig en veilig Europa te creëren. Nadat hij in juli 1945 de verkiezingen meedogenloos verloor, reisde Churchill het continent rond met zijn pleidooi over de noodzaak van een 'Verenigde Staten van Europa'.

Churchill lanceerde zijn Europese campagne tijdens zijn bezoek aan Zwitserland in september 1946. In 1947 stichtte hij de 'United Europe Movement', een invloedrijke Britse beweging die als doel had het idee van een verenigd Europa te populariseren. Onder druk van Churchill en zijn Europese Beweging werd in 1949 de allereerste politieke Europese institutie opgericht: de Raad van Europa.

In het eerste boek ooit geschreven over Churchill en Europa, gebruikt de jonge Oxford-historicus Felix Klos een schat aan niet eerder gepubliceerd materiaal om het fascinerende verhaal te vertellen van Churchills beslissende rol in de naoorlogse Europese eenwording. We volgen de Grand Old Man door de tuinen van Zwitserland, de gangen van Westminster, de paleizen van Den Haag, en de rokerige achterkamers van Straatsburg. We zien hem, duwend, trekkend, provocerend en overtuigend het politieke handwerk doen in dienst van wat hij hoopte dat zijn belangrijkste bijdrage aan de wereld zou worden: een permanente Pax Europaea.

Dit uiterst actuele boek is onmisbaar voor wie geïnteresseerd is in Churchill, de Europese Unie en de rol van Groot Brittannië in het Europese project. Keren de Britten in het komende referendum na zeventig jaar de Europese nalatenschap van de 'Greatest Briton' de rug toe?


Reviews & recensies

Dit sprankelend boek van Felix Klos verslaat Boris Johnson’s slordig, solipsistisch opportunisme met lengtes (The Guardian)

De voor- en tegenstanders van een mogelijke uitstap van de Britten uit de EU schuwen de grote middelen niet om hun argumenten kracht bij te zetten. De moord op een Brits parlementslid is een tragische uitwas van een politieke discussie die vaker op emotie dan op gezond verstand lijkt te drijven. Boris Johnson, voormalig burgemeester van London, en voorstander van een Brexit, aarzelde niet om Groot-Brittanniës grootste politicus voor de Brexit-kar te spannen. In dit verhelderende boek argumenteert historicus Felix Klos dat Churchill in een verenigd Europa net de beste garantie zag om een voorspoedige en vredevolle toekomst van het oude continent te garanderen. In een speech die Churchill op 19 september 1949 hield in Zurich was zijn stelling overduidelijk. Hij zei letterlijk: ‘We must build a kind of United States of Europe’. Dit was volgens hem dè manier om, net zoals de Verenigde Staten van Amerika, in een economische vrijhandelszone een bloeiende economie en vredevolle samenleving uit te bouwen. Hij was trouwens ook van mening dat Engeland daar een voortrekker moest in zijn. Later is gebleken dat de argumenten van Labour, en de tegenstand binnen zijn eigen partij, het onmogelijk hebben gemaakt om zijn droom en ambitie te realiseren. Dit is typisch zo’n boek dat je moet lezen om te voorkomen dat de media en opportunistische politici met een eigen agenda de geschiedenis gaan herschrijven.

Bekijk alle reviews van Frank Libeer 


Boekenadvies op maat

eci adviseert op basis van inhoud, genre en stijl

Enthousiast over dit boek?

Dan raken deze boeken je ook

Of zoek je andere…

  • boeken over de Europese Unie
  • intelligente non-fictieverhalen

Details:

Auteur(s)Felix Klos
UitgeverijHollands Diep
Vertaler(s)Ruud van der Helm, André Haacke
ISBN9789048834570
TaalNederlands
UitvoeringeBook
Aantal pagina's343
Verschijningsdatum
Formaat
ePub met digitaal watermerk
ePub met digitaal watermerk (Social DRM) is een formaat met sociale beveiliging. Hierbij wordt het eBook gemarkeerd met zichtbare (je naam voor ieder hoofdstuk) en onzichtbare kenmerken. Met Social DRM ben je niet gebonden aan een Adobe ID. Je kunt deze eBooks lezen op alle e-readers, dus met of zonder Adobe ID.
Bestandsgrootte8452 KB
KopieerrechtenKopiëren is niet toegestaan
PrintrechtenPrinten is niet toegestaan
VoorleesfunctieIngeschakeld
Afmetingen1 x 1 x 1 mm.
Gewicht1 gr.  

Recent bekeken producten