Zijn we slim genoeg om te weten hoe slim dieren zijn-   eReader eBook

Frans de Waal • eBook eci.be lezers

€ 14,99

Direct downloaden

De laatste bestelling was 4 dagen geleden.

Zijn we slim genoeg om te weten hoe slim dieren zijn is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Wat is het verschil tussen menselijke en dierlijke intelligentie, en vooral: hoe komen we daarachter? In 'Zijn we slim genoeg om te weten hoe slim dieren zijn?' maakt Frans de Waal de balans op. Kan een octopus gereedschap gebruiken? Weten chimpansees wat eerlijk is? Kan een vogel raden wat een andere vogel weet? Voelen ratten empathie met hun vrienden? Niet zo lang geleden zou het antwoord op al deze vragen 'Nee' geweest zijn, maar nu zijn we er niet meer zo zeker van. Het zijn vragen die Frans de Waal al zijn hele carrière bezighouden. De laatste jaren heeft het onderzoek naar dierlijke intelligentie een grote vlucht genomen. Onderzoekers proberen zich steeds meer te verplaatsen in het standpunt van dieren en als je goed kijkt, blijken dieren een stuk slimmer te zijn dan we dachten. 'Zijn we slim genoeg om te weten hoe slim dieren zijn?' is een fascinerend boek dat je op een werkelijk andere manier laat kijken naar wat dier én mens kunnen.

Dit boek in de pers

Mensen hebben niet het monopolie op moreel besef. Ook dieren kunnen een empathisch vermogen hebben. Bovendien: ‘Als we met grote moeite zouden overleven, dan krimpt onze genereuze moraliteit algauw in’, zegt primatoloog Frans de Waal.  
De Standaard  

Dankzij de vele overtuigende voorbeelden, de toegankelijke taal en de grote liefde voor het dierenrijk die eruit spreekt, is Zijn we slim genoeg om te weten hoe slim dieren zijn? een groot plezier om te lezen. En we worden er nog wijzer van ook. Het boek heeft alles in zich om een standaardwerk te worden.  
De Volkskrant  

De Waal schreef eerder baanbrekende boeken over empathie, cultuur en moreel gedrag bij dieren. Ook nu weer haalt hij pagina na pagina op gedecideerde en zeer leesbare wijze onze aannames onderuit - het meest nog het gekoesterde idee dat onze geest ons uniek maakt in het dierenrijk.  
Het Parool  

De aansprekende voorbeelden van slimme dieren en domme onderzoekers maken Zijn we slim genoeg? tot een lezenswaardig en toegankelijk boek voor iedereen die meer wil weten over dieren, intelligentie, of de combinatie daarvan.  
Trouw  

Doorslaggevend is dat De Waal feiten en interpretaties gescheiden houdt. Dat maakt het boek fascinerend en lezenswaardig, of je het nu met de interpretaties eens bent of niet.  
Nederlands Dagblad  


Reviews & recensies

de eci redactie

In rubriek

Dit boek heeft veel overtuigende voorbeelden, getuigt van een grote liefde voor het dierenrijk en is in toegankelijke taal geschreven. Je steekt er echt wat van op. Iedereen zou het moeten lezen!

Tot ver in de twintigste eeuw hebben we gedacht dat dieren niet konden denken, dat ze geen emoties hadden. Daar lag eigenlijk een taboe op! Maar volgens hoogleraar en primatoloog (dat is iemand die aapachtigen bestudeert) Frans de Waal hebben dieren wel degelijk gevoel, en kunnen ze vooruitdenken. Mensapen zijn prima in staat plannen te maken, olifanten hebben zelfbewustzijn en ratten voelen empathie voor hun soortgenoten. Dit zijn uitkomsten van onderzoeken die De Waal gedaan heeft. In dit boek beschrijft hij hoe hij de onderzoeken deed en tot deze conclusies kwam. Bijvoorbeeld: neem niet de mens als standaard, maar kijk wat dieren in hun natuurlijke omgeving aan vaardigheden nodig hebben. Je kunt een eekhoorn niet leren tellen. Maar ze kunnen wel honderden plekken onthouden waar ze hun voedselvoorraden verstoppen. En apen kunnen wel degelijk gezichten herkennen. Niet van mensen, maar wel van andere apen! Dit boek zet ons als mensen op hun plaats. De Waal laat zien dat arrogantie en vooroordelen het onderzoek naar dieren lange tijd in de weg gezeten.

Bekijk alle reviews van de eci redactie 


Boekenadvies op maat

eci adviseert op basis van inhoud, genre en stijl

Enthousiast over dit boek?

Dan raken deze boeken je ook

Of zoek je andere…

  • boeken over intelligentie
  • biologische zaken

Details:

Auteur(s)Frans de Waal
UitgeverijAtlas Contact
Vertaler(s)Jan Pieter van der Sterre, Reinhilde Ghoos
ISBN9789045028590
TaalNederlands
UitvoeringeBook
Aantal pagina's311
Verschijningsdatum
Formaat
ePub met digitaal watermerk
ePub met digitaal watermerk (Social DRM) is een formaat met sociale beveiliging. Hierbij wordt het eBook gemarkeerd met zichtbare (je naam voor ieder hoofdstuk) en onzichtbare kenmerken. Met Social DRM ben je niet gebonden aan een Adobe ID. Je kunt deze eBooks lezen op alle e-readers, dus met of zonder Adobe ID.
Bestandsgrootte1783 KB
KopieerrechtenKopiëren is niet toegestaan
PrintrechtenPrinten is niet toegestaan
VoorleesfunctieIngeschakeld
Afmetingen1 x 1 x 1 mm.
Gewicht1 gr.  

Recent bekeken producten