Op En Rond Het Spoor - Stoom

• DVD eci.be klanten

€ 27,99

3 - 5 Werkdagen

Gratis verzending
Bestellen Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

De dvd-box Op en rond het spoor – Stoom is volledig gewijd aan een tijd waarin de stoomtrein nog een alledaags verschijnsel was. Tot de box behoren de films Stoom over Holland en Stoomtractie bij de Nederlandsche Spoorwegen 1947-1957, waarin de geschiedenis van de stoomtrein in een notendop dankzij historische beelden wordt uitgebeeld.

Stretton-Ward, filmmaker uit de jaren ‘30
In september 1931 bracht de Engelse locomotiefliefhebber H.J. Stretton-Ward een bezoek aan Nederland. Gedurende een week maakte hij vanuit standplaats treinreizen naar stations en locomotiefdepots. Met zijn 16mm filmcamera legde hij alles vast. Niet alleen locomotieven maar ook landschappen en stadsbeelden. Dit resulteerde in zijn unieke film Stoom over Holland die een enorme verscheidenheid aan locomotieven toont, zowel gloednieuwe stoomlocs als antieke machines uit de negentiende eeuw. Dit alles begeleid door authentieke beelden uit de jaren dertig, geschoten door de filmmaker zelf. Een beter tijdsbeeld dat dit kan je je haast niet voorstellen.

Van stoom naar electrische, een gestage ontwikkeling
De eerste jaren na de Tweede Wereldoorlog was de stoomlocomotief nog heer en meester bij de Nederlandse Spoorwegen. Veel tijdens de oorlog beschadigde locomotieven werden opgeknapt en het locomotiefpark werd uitgebreid met nieuwe voertuigen uit Zweden, Engelse oorlogslocomotieven en tweedehands locomotieven uit Zwitserland. Vanaf 1950 moest het stoompaard steeds meer terrein afgeven aan elektrische collega’s. Toch is er af en toe nog een Koninklijke trein te zien met twee glimmend gepoetste 3700’den als trekkracht. De film Stoomtractie bij de Nederlandsche Spoorwegen 1947-1957 laat dit allemaal zien en eindigt met beelden van het laatste stoomjaar in kleur.

Extra content
Op de dvd bevinden zich enkele pdf-bestanden die dienen als achtergrondinformatie: een overzicht van NS-stoomlocomotieven en een kaart van het Nederlandse spoorwegnet anno 1930. Deze pdf-bestanden zijn enkel via een computer te raadplegen.

Details:

EAN8717973750956
TaalNederlands
OndertitelingNederlands
UitvoeringDVD
Speelduur90
Verschijningsdatum
Schermformaat4:3
GeluidsformaatDolby Digital 2.0
LeeftijdsindicatieAlle Leeftijden
Afmetingen190 x 136 x 15 mm.
Gewicht100 gr.  

Recent bekeken producten