Profiel

Janine Bischops

Janine Bischops

Janine Bischops (Hoevenen, 20 december 1942) is een Vlaams actrice.

Zij begon haar carrière als vaste actrice in de KVS Brussel, waar zij uiteenlopende rollen vertolkte: zowel drama als komedie. Zij speelde er de hoofdrol in de Belgische creatie van Vrijdag van Hugo Claus. Eén van haar favoriete rollen was Bleke An in de Spaanse Brabander van Bredero.

Elf jaar lang was Bischops nadien verbonden aan het Fakkelteater in Antwerpen waar zij speelde in onder andere Dodo, Merel, Pit en Flo en in Zot van liefde van Sam Shepard. Verder nam ze daar ook uiteenlopende rollen in verschillende genres voor haar rekening.

Ook op tv was Bischops regelmatig te zien. Bischops vertolkte de hoofdrol in de eerste Vlaamse tv-spel in kleur: Een vriendje voor Felicity. Ze had hoofdrollen in verschillende jeugdseries waaronder Midas, De tijdscapsule en Keromar. Ze was ook een vaste waarde voor de Vlaamse televisiespelen. Hiervoor werkte ze onder meer samen met de Tsjechische regisseur Antonin Moskalyk voor De schapenborre.

Ze speelde de hoofdrol in Gered van Edward Bond in een regie van Jean-Pierre De Decker.

In 1980 won Het koperen schip waarin ze samen met Dries Wieme de hoofdrollen vertolkte de Bert Leysen-prijs.

Verder is ze bekend als Jenny Verbeeck uit de Vlaamse soap Thuis. Ze is ook bekend als de vrouw van "Gérard de polies" in de serie Het Pleintje. In 2010 had ze ook een gastrol in de serie Goesting, in Witse als Kristine Van Doesel en in het tweede seizoen van Vermist.

In theaterseizoen 2006-2007 en 2007-2008 stond ze samen op de planken met Ann Nelissen en Mitta Van der Maat in Het goede lijf van Eve Ensler in een regie van Peter Perceval. Van dit stuk speelden ze tot juli 2007 meer dan 150 voorstellingen. Vanaf 21 februari 2008 staat zij op de planken met De Borstenclub, in een regie van Peter Perceval. In dit stuk, over borstkanker, zet Janine een waaier van personages neer.

Ze is gehuwd geweest met Walter Moeremans en daarna 33 jaar met Johny Voners (tot 2006).

Bron: Wikipedia
  • Naam
  • Janine Bischops 
  •