Profiel

Rob de Nijs

Rob de Nijs

Rob de Nijs werd op 26 december 1942 geboren in Amsterdam. Toen hij acht jaar was, kreeg hij zijn eerste accordeonles. Na de lagere school gaat Rob de Nijs naar de HBS, alwaar hij zijn vleugels verder uitslaat. Voor de klas maakt hij indruk met zijn bevlogen voordrachten. Op schoolfeestjes is hij de gangmaker, ondermeer als zanger en accordeonist. Een bescheiden mijlpaal is zijn optreden in het stuk Driekoningenavond van William Shakespeare in het Amsterdamse Krasnapolski. Het levert hem zijn eerste recensie op.

In 1960 wordt hij, als zanger, ook lid van een bandje. Zijn broer Bert speelt gitaar. Het jonge gezelschap heet aanvankelijk The Apron Strings. Later wordt dat vervangen door Rob de Nijs en de Lords. In 1962 won Rob de Nijs en de Lords de talentenjacht Tuk Op Talent. De eerste prijs is een platencontract met Phonogram; voor maar liefst drie singles. De eerste (De liefste die ik ken) en tweede (Jenny) singles flopten. Rob de Nijs en band nemen een bewerking op van de Amerikaanse hit Rhythm Of The Rain. Ritme van de regen wordt een Top 10 hit, waarvan uiteindelijk bijna 100.000 exemplaren van verkocht worden. Van de een op de andere dag is Rob de Nijs een ster. Hij treedt veel op en is regelmatig op de televisie te zien. In 1969 kreeg Rob de Nijs een rol in de kinderserie Oebele. In 1972 speelt hij de rol van Bertram Bierenbroodspot in de kinderserie Kunt U Mij De Weg Naar Hamelen Vertellen Mijnheer? In 1973 verschijnen de hitsingles Jan Klaassen de trompetter en Dag zuster Ursula. Ook verschijnt in 1973 zijn eerste echte elpee: In De Uren Van De Middag.In 1982 verwezenlijkt Rob de Nijs een ambitie waar hij al lang mee rondloopt. Hij begint zijn eerste theatertournee. De eerste in deze soort in Nederland. Het publiek vergaapt zich aan de energieke shows, gebracht door de nog altijd zeer jeugdig ogende zanger en zijn band.

In februari 2000 worden hem tijdens een concert in de Utrechtse Vredenburg door staatssecretaris Rick van der Ploeg de versierselen opgespeld die horen bij de Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De eer valt hem ten deel vanwege zijn verdienste voor zowel de Nederlandse muziekindustrie als voor het Nederlandse lied. In 2002 ontvangt Rob de Nijs een Edison voor zijn gehele oeuvre. In diezelfde periode zingt hij twee duetten met Prinses Christina. Het heugelijke feit dat hij 40 jaar hits scoort, viert hij met enkele optredens in het theater Carré in Amsterdam.
  • Naam
  • Rob de Nijs 
  •