Profiel

David Gray

David Gray

De Britse David Gray is een singer-songwriter die vooral in Groot-Brittannië grote bekendheid geniet. Hij is echter ook definitief in andere landen doorgebroken met zijn fantastische album White Ladder. Zijn muziek wordt gekenmerkt door een mix van folk en alternatieve rock met elektrische invloeden.

Gray begint zijn muziekcarrière vooral als singer-songwriter van folkmuziek. Met deze sound neemt hij de albums A Centruy Ends (1993) en Flesh (1994) op. In 1996 volgt het album Sell Sell Sell, waarop Gray meer begint te experimenteren met een muziekmengeling van alternatieve rockmuziek en elektronica. Hoewel hij vanaf het begin van zijn carrière een groot aantal fans in Ierland heeft, breekt hij met zijn album White Ladder uit 1998 pas echt door.

White Ladder geeft Gray bekendheid in het Verenigd Koninkrijk, Europa en de Verenigde Staten. Van het album komen wereldhits als Babylon en Please Forgive Me. Het album wordt nummer één in de Britse hitlijsten, en wordt in Ierland zelfs het bestverkopende album aller tijden. In 2002 komt opvolger A New Day At Midnight uit, dat meteen de eerste plaats in de hitlijst bereikt en daarmee het debuutalbum van Idols-ster Gareth Gates achter zich laat. In 2005 verschijnt het prachtige Live In Slow Motion. Bovendien komt in 2007 het compilatiealbum Shine: The Best Of The Early Years uit.
  • Naam
  • David Gray 
  •