Profiel

estelle

estelle

Fanta Estelle Swaray is op 18 januari 1980 in West-Londen geboren als tweede uit een gezin van acht kinderen. In het streng gelovige gezin was moderne muziek verboden. Wel mochten ze van haar moeder luisteren naar Afrikaanse muziek, gospel en reggae. Hier werd naar geluisterd door middel van een zelfgemaakte geluidsinstallatie. In haar tienerjaren luisterde Estelle naar de house en hiphop, die de muziek domineerde in de jaren ’80.

Ondanks het feit dat ze al meerdere awards voor ‘Best Newcomer’ en ‘Best Female Artist’ op haar naam had staan naar aanleiding van eerdere albums, wilde haar carrière nooit echt van de grond komen. “Er is meer in het leven dan alleen maar nemen wat je gegeven wordt’, zegt Estelle wijs, een filosofie die haar ver heeft gebracht. In mei 2007 verhuist Estelle op eigen initiatief van Londen naar New York waar haar carrière pas echt begint. Ze komt in contact met niemand minder dan Kanye West, die meteen haar talent erkent en haar onder zijn hoede neemt.

Op aanvraag van Estelle regelt Kanye een ontmoeting tussen haar en John Legend en meteen is duidelijk dat ook die twee op één muzikale lijn zitten. Kort na deze ontmoeting tekent Estelle, als eerste artiest, bij het label van Legend, HomeSchool records. Hier werd zij aangemoedigd naast het rappen meer te zingen. Dit resulteerde in haar album Shine, waar zij ook andere producers en artiesten mee liet helpen in het creatieve proces. Het album bevat samenwerkingen met Kanye West, Swizz Beatz, Wyclef Jean, Will.i.am, Mark Ronson en Cee-lo & Jack Splash.
  • Naam
  • estelle 
  •