Maak een nieuw boekenlijstje

Dit kun je altijd nog aanpassen

Annuleer

Jeugdige zedendelinquenten en recidive

een onderzoek bij jeugdige zedendelinquenten naar de voorspellende waarde van

Hoewel zedendelicten gelukkig relatief weinig voorkomen, is de impact van dergelijke delicten voor zowel de slachtoffers als de maatschappij enorm. Daarom is het van belang dit type delicten tot een minimum te beperken. Een aanzienlijk percentage van de zedendelicten in Nederland wordt gepleegd door minderjarigen. Omdat jongeren nog volop in ontwikkeling zijn, lijkt de adolescentie uitermate geschikt voor preventie en interventie bij seksueel grensoverschrijdend gedrag. Bij preventie moet worden gedacht aan algemene seksuele voorlichting en bij interventie aan behandeling van de problematiek die ten grondslag ligt aan het seksuele delictgedrag.

Aan de hand van uitgebreide analyses van psychiatrische stoornissen, psychosociale problemen en delictkenmerken van jeugdige verdachten van een zedendelict tracht dit rapport inzicht te geven in (1) de eigenschappen van jeugdige plegers van een zedendelict en in (2) de eigenschappen die samenhangen met persistent zeden - delinquent gedrag. In totaal is 74% van de veroordeelde jongeren in het onderzoek opnieuw veroordeeld voor een delict en slechts een kleine 3% voor zedenrecidive. Het sterkst voorspellend voor algemene recidive in de politiesystemen zijn het IQ van de jongere en de mate van zorg bij de raadsonderzoeker over de invulling van de vrije tijd. Bij zeden recidivisten hadden de raadsonderzoekers zich vaker veel zorgen gemaakt over het gepleegde zedendelict. Met deze kennis kunnen door ouders, scholen en instellingen in de jeugdzorg gerichter preventieve maatregelen worden ingezet om seksueel grensoverschrijdend gedrag te voorkomen. Mochten jongeren toch in contact komen met politie en justitie vanwege het plegen van een zedendelict, dan biedt dit rapport inzicht in de eigenschappen die extra aandacht verdienen om algemene recidive alsook zedendelinquent gedrag te voorkomen.

Jeugdige zedendelinquenten en recidive De reeks Politiewetenschap is een uitgave van het Onderzoeksprogramma Politie & Wetenschap, een zelfstandig onderdeel van de Politieacademie.

Politie & Wetenschap beoogt een stimulans te geven aan zowel de (weten schap - pelijke) kennisontwikkeling op het gebied van politie en veiligheid als de daadwerkelijke benutting daarvan in praktijk, beleid en opleiding. Publicaties in de reeks Politiewetenschap betreffen in het algemeen studies met een meer theoretisch, verkennend of beschouwend karakter.
Zet op boekenlijstje
We geven korting vanaf je 4e boek in 12 maanden. Zonder gedoe.  Lees meer.
Normale prijs24,95
We geven korting vanaf je 4e boek in 12 maanden. Zonder gedoe.  Lees meer.
Prijs24,95

Tijdelijk niet voorradig

Beoordeling lezers

  • 0 sterren

Wat vond jij van dit boek?

Hoeveel sterren geef je?

Geef je uitgebreide beoordeling en maak kans op een fantastisch boekenpakket met 3 titels uit de Bestseller top 100.

  1. Geef je mening in je eigen woorden, dat is veel leuker om te lezen.
  2. Prijzen kun je beter niet noemen. Die veranderen nog wel eens.
  3. Noem geen persoonlijke informatie over jezelf of anderen, je beoordeling is door iedereen te zien.
  4. Links naar andere leestips? Ja graag! Informatie over andere bedrijven of websites, nee dankje.
  5. Tot slot: blijf netjes, want ongepaste taal kunnen we natuurlijk niet plaatsen.
 

Voorbeeld beoordeling:

Nog even geduld, je beoordeling komt meestal binnen een dag online!