Maak een nieuw boekenlijstje

Dit kun je altijd nog aanpassen

Annuleer

Nederlandse literatuur

Ons land telt enorm veel goede schrijvers. En daar zijn we trots op. Daarom staan de beste boeken van Nederlandse bodem hieronder in het spotlicht. Dus zoek je een veelbesproken titel? Of wacht je juist op een nog niet verschenen verhaal? Hier zit je goed. Sorteer onze collectie Nederlandse literatuur op best verkocht, verschijningsdatum of prijs en kies je favoriete verhaal.

Nederlandse literatuur - Hollands glorie bij eci

Hollands glorie: wat mag je daarvan verwachten? In ieder geval veel leesplezier. Van een humoristisch fictief verhaal tot een ontroerende autobiografie van een bekende journalist. Wij adviseren onze vrienden over de meest besproken nieuwe Nederlandse boeken, maar hebben ook de klassieke oudjes. Mis je een boek? Of heb je een vraag? Geef ons feedback. Daar kunnen we alleen maar van leren.

Filters

Filters

  • Meer Recent  
  • Meer Serie  

Koen Peeters

Koen Peeters (1959) is de auteur van een rijk en veelbekroond oeuvre. Met De postbode won hij de ncr-prijs, Grote Europese Roman stond op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs en werd in verschillende talen vertaald. Met zijn roman De bloemen won Koen Peeters in 2010 de F. Bordewijk-prijs. Zijn roman Duizend heuvels kreeg in 2013 de E. du Perronprijs.

In 2017 verscheen het veelgeprezen boek De mensengenezer, dat zowel de ECI Literatuurprijs als de ECI Lezersprijs in de wacht wist te slepen. Juryvoorzitter Thom de Graaff: “De jury kiest voor een helder geschreven boek dat het anekdotische overstijgt, een boek dat raakt aan het onzegbare en ons leert dat we niet moeten zoeken naar de waarheid, maar naar de bron.”

Lees meer

Herman Koch

We kennen hem natuurlijk van Jiskefet, als een van die markante en bovenal grappige acteurs. Tegenwoordig roemen we vooral zijn sublieme pen, waar de virtuoze geest van Koch vandaag de dag zijn heil vindt. Herman Koch timmert hard aan de weg om een internationale grootheid te worden. Daar mogen we behoorlijk trots op zijn. Het diner is dé roman waarmee Koch wereldberoemd werd. De rechten ervan zijn aan bijna 50 landen verkocht. Het boek stond wekenlang op de bestsellerlijst van The New York Times. Wereldwijd meer dan 2,5 miljoen verkochte exemplaren. En in 2017 zien we Richard Gere schitteren in de Amerikaanse verfilming.

Lees meer

Tommy Wieringa

Tommy Wieringa schreef onder andere de romans Alles over Tristan (Halewijnprijs, 2002) en het boek waarmee hij doorbrak naar een groot lezerspubliek, Joe Speedboot (vele nominaties voor literaire onderscheidingen en de F. Bordewijkprijs, 2006). Zijn reisverhalen werden gebundeld in Ik was nooit in Isfahaan (2006). In 2007 verscheen De dynamica van begeerte, een aanstekelijk onderzoek naar de oorsprong van begeerte en de grote rol van pornografie in de moderne wereld. Essays en beschouwingen verschenen in de Volkskrant en NRC Handelsblad. Verder heeft Wieringa een vaste column in De Pers en in Hollands Diep. Het werk van Tommy Wieringa wordt wereldwijd vertaald, onder meer in het Hebreeuws, het Koreaans en het Frans, Duits en Engels. In mei 2009 verscheen zijn nieuwe roman Caesarion, een roman waarover Pieter Steinz van NRC Handelsblad het volgende meldde: "Tommy Wieringa heeft er met Caesarion voor gezorgd dat hij bij de Grote Tien van de Nederlandse literatuur hoort."

Lees meer

Jeroen Olyslaegers

Jeroen Olyslaegers (Mortsel, 1967) schrijft columns, theaterteksten en proza. Met zijn vorige romans WIJ (2009, genomineerd voor de Gerard Walschap Literatuurprijs) en WINST (2012) maakte hij een rentree in de Nederlandse letteren. In 2014 ontving hij de Arkprijs van het Vrije Woord voor zijn werk en maatschappelijk engagement, en de Edmond Hustinxprijs voor zijn theateroeuvre. In 2016 verscheen de roman Wil, dat een positie innam op de longlist van de ECI Literatuurprijs 2017. Olyslaegers woont en werkt in Antwerpen.

Lees meer

Griet op de Beeck

Griet Op de Beeck (1973) debuteerde in januari 2013 met Vele hemels boven de zevende, een roman over vijf verschillende mensen, met mekaar verwant, die stuntelend overeind proberen te blijven in dit lastige en prachtige leven. De roman werd onder meer geprezen door Tom Lanoye, Peter Verhelst, Jan Leyers en Rik Torfs, en stootte meteen door tot de top tien, waar het vele maanden standhield. Na Griets deelname aan het Canvas-programma Alleen Elvis blijft bestaan op 18 oktober 2013 verscheen het boek opnieuw in de hitlijsten.

Voordien heeft Griet tien jaar als dramaturg in het theater gewerkt (onder meer in Monty, voor cie de Koe, Brugge 2002, Culturele Hoofdstad van Europa en Het Toneelhuis). Toen Luk Perceval, artistiek leider van Het Toneelhuis, vertrok naar Duitsland, maakte ze een professionele bocht en ging schrijven. Eerst vier jaar voor HUMO, nadien voor De Morgen. Daarin maakte ze grote interviews en reportages voor DM-weekendbijlagen Zeno, M en het Magazine en schrijft ze nog steeds elke zaterdag een column over kunst.

Griet werkt op dit eigenste moment aan het scenario van Vele hemels, de verfilming van het boek door Jan Matthys, daarnaast ontwikkelt ze een nieuw scenario en is ze begonnen aan een derde roman. Op 27 september 2014 verscheen haar tweede roman Kom hier dat ik u kus en in 2016 bracht Griet op de Beeck haar derde roman uit, Gij nu.

Lees meer