Maak een nieuwe boekenlijst

Dit kun je altijd nog aanpassen

Annuleer

Vlaamse literatuur

Filters

Filters

Lize Spit

Met haar debuut domineerde ze maanden de Vlaamse bestsellerlijst en het werd door NRC zelfs benoemd tot boek van het jaar. De jonge Lize Spit, kort van stuk, markante knot, geweldige pen. Haar eerste boek Het smelt had de Vlaamse auteur een debuut waar veel aspirant-schrijvers alleen maar van kunnen dromen. Met het winnen van de schrijfwedstrijd Write Now zette Lize zich al in de spotlight en een jaar later tekende ze een contract bij uitgeverij Das Mag. Naast boeken schrijft ze ook veel korte verhalen en columns voor De Morgen.

Lees meer

Griet op de Beeck

Griet Op de Beeck (1973) debuteerde in januari 2013 met Vele hemels boven de zevende, een roman over vijf verschillende mensen, met mekaar verwant, die stuntelend overeind proberen te blijven in dit lastige en prachtige leven. De roman werd onder meer geprezen door Tom Lanoye, Peter Verhelst, Jan Leyers en Rik Torfs, en stootte meteen door tot de top tien, waar het vele maanden standhield. Na Griets deelname aan het Canvas-programma Alleen Elvis blijft bestaan op 18 oktober 2013 verscheen het boek opnieuw in de hitlijsten.

Voordien heeft Griet tien jaar als dramaturg in het theater gewerkt (onder meer in Monty, voor cie de Koe, Brugge 2002, Culturele Hoofdstad van Europa en Het Toneelhuis). Toen Luk Perceval, artistiek leider van Het Toneelhuis, vertrok naar Duitsland, maakte ze een professionele bocht en ging schrijven. Eerst vier jaar voor HUMO, nadien voor De Morgen. Daarin maakte ze grote interviews en reportages voor DM-weekendbijlagen Zeno, M en het Magazine en schrijft ze nog steeds elke zaterdag een column over kunst.

Griet werkt op dit eigenste moment aan het scenario van Vele hemels, de verfilming van het boek door Jan Matthys, daarnaast ontwikkelt ze een nieuw scenario en is ze begonnen aan een derde roman. Op 27 september 2014 verscheen haar tweede roman Kom hier dat ik u kus en in 2016 bracht Griet op de Beeck haar derde roman uit, Gij nu.

Lees meer

Annelies Verbeke

Zonder enige twijfel is Verbeke het grootste talent van haar generatie.’ – De Standaard

Annelies Verbeke (België, 1976) debuteerde met de internationale bestseller Slaap! (2003) waarvan er meer dan 70.000 stuks verkocht werden. Slaap! werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs en bekroond met de Vrouw & Kultuur DebuutPrijs, de Vlaamse Debuutprijs en het Gouden Ezelsoor 2005. In 2006 verscheen de roman Reus en in 2007 volgde Groener gras, een verhalenbundel die op de longlist van de Gouden Uil stond.

Haar laatste boek Dertig Dagen is genomineerd voor de ECI Literatuurprijs 2015.

Naast romans en verhalen schrijft Verbeke scenario’s en columns in NRC Handelsblad. Haar werk verschijnt inmiddels in 22 landen. Naast haar romans en verhalen schrijft ze scenario’s en teksten voor theater. Eerder verschenen van Verbeke bij De Geus Reus ook Wakker, Vissen redden en Veronderstellingen. Met Sanneke van Hassel stelde ze de bloemlezing Naar de stad samen.

Lees meer

Dimitri Verhulst

Dimitri Verhulst (1972) werd geboren in Aalst. Hij wordt gezien als een van de grote schrijvers van de Lage Landen. Zijn werk verschijnt in meer dan twintig talen en werd bekroond met verschillende literaire prijzen. Van de klassieker De helaasheid der dingen werden meer dan 200.000 exemplaren verkocht en het boek werd verfilmd en bekroond met de Gouden Uil Publieksprijs. Met Godverdomse dagen op een godverdomse bol won hij de Libris Literatuurprijs. Van De laatkomer werden binnen een paar maanden meer dan 75.000 exemplaren verkocht. Ook dit boek wordt verfilmd, voor toneel bewerkt en over de hele wereld vertaald. In 2014 verscheen zijn roman Kaddisj voor een kut. Verhulst is de schrijver van het Boekenweekgeschenk 2015. Met Het leven gezien van beneden bracht Verhulst in 2016 weer een nieuwe roman uit.

Lees meer

Kristien Hemmerechts

Kristien Hemmerechts groeide op in Strombeek-Bever, een gemeente in de rand rond Brussel. Ze studeerde Nederlandse en Engelse taal en literatuur in Brussel en Leuven en specialiseerde zich daarna in de literatuurwetenschap in Amsterdam. Hierna woonde ze enkele jaren in Londen. Haar eerste verhalen schreef ze nadat ze opnieuw naar België was verhuisd. Aanvankelijk schreef ze in het Engels en werden haar verhalen gepubliceerd in de reeks First Fictions van uitgeverij Faber and Faber. Geert van Istendael vertaalde ze en later werden ze opgenomen in de bundel Weerberichten (1988).

In 1986 rondde ze haar dissertatie af over het leven en werk van de schrijfster Jean Rhys. Een jaar later publiceerde ze haar eerste Nederlandstalige roman, Een zuil van zout, waarvan het manuscript een jaar daarvoor was bekroond met de Driejaarlijkse Prijs voor het Proza van de Provincie Brabant. Voor de verhalenbundels Weerberichten, 's Nachts en de roman Brede heupen ontvangt Hemmerechts in 1990 de Driejaarlijkse Belgische Staatsprijs. Als Hemmerechts in het begin van de jaren negentig met dichter-journalist Herman de Coninck trouwt, is ze een literaire persoonlijkheid geworden met een behoorlijke staat van dienst. De Frans Kellendonkprijs, die ze in 1993 voor haar gehele oeuvre ontvangt, geeft haar de erkenning die ze verdient. Naar aanleiding van het overlijden van haar man in 1997 schrijft ze een openhartig biografisch essay over hem, Taal zonder mij (1998). Vandaag staan meer dan twintig romans, verhalenbundels en essaytitels op haar naam.

Kristien Hemmerechts is ook docente Engelstalige literatuur aan de Hogeschool Universiteit Brussel en doceert creatief schrijven aan het Herman Teirlinck Instituut in Antwerpen. Ze is 'meter' (beschermvrouw) van Te Gek?!, een stichting die ijvert voor het bespreekbaarder maken van psychische problemen. Ze schrijft ook geregeld recensies en columns voor Nederlandse en Vlaamse tijdschriften en kranten, en speelt een actieve rol in het publieke debat.

In augustus 2007 trouwde ze met Bart Castelein, die een uniek ecologisch-toeristisch project leidt in de Westhoek (www.deboot.be). Ze is de moeder van Katherine Smith, de stiefmoeder van Laura en Tomas de Coninck en de oma van Noa Legrève.

Lees meer