Maak een nieuw boekenlijstje

Dit kun je altijd nog aanpassen

Annuleer

Met fluwelen handschoenen?

politie en de omgang met verwarde personen in Amsterdam

De reeks Politiekunde is een uitgave van het Onderzoeksprogramma Politie & Wetenschap. Publicaties in de reeks Politiekunde betreffen in het algemeen concrete handleidingen, modellen, instrumenten of werkwijzen die direct bruikbaar zijn voor de politiepraktijk. Voor meer informatie www.politieenwetenschap.nl.

De politie krijgt in haar werk regelmatig te maken met verwarde personen. Zij zijn op zichzelf geen aandachtsgebied van de politie, maar van de geestelijke gezondheidszorg. Toch heeft de politie regelmatig met verwarde personen te maken vanwege problemen die zij veroorzaken. Zo kunnen mensen met psychische problemen verbaal of fysiek gewelddadig zijn. Soms escaleren de contacten met politiefunctionarissen en ontstaat er een conflict. Oorzaak hiervan kan de toestand van de verwarde personen zijn, maar ook alcoholen/of drugsgebruik en de wijze van politieoptreden.

In dit onderzoek is gekeken naar tientallen Amsterdamse casussen met betrekking tot de omgang met verwarde personen door de politie. Daarbij is voor een deel van de casussen het gehele verloop, van melding tot het vrijlaten danwel overdragen van de verwarde persoon aan de geestelijke gezondheidszorg, bekeken. Uit die casussen blijkt dat agressieve en overlastgevende personen in de contacten met de politie de overhand hebben. Daarnaast heeft de politie te maken met suïcidale personen en middelengebruikers. Om een verward persoon rustig te krijgen, heeft de politie verschillende mogelijkheden van optreden die in de onderzochte casussen over het algemeen vrij goed blijken te werken. De (notoir) overlastgevende verwarde personen zijn voor de politie in dat opzicht de moeilijkste groep, omdat het aan goede handvatten voor
vervolgactie ontbreekt.

De ervaringen die opgetekend zijn, kunnen als leercasus fungeren voor de omgang met verwarde personen elders in het land. Het onderzoek mondt uit in een voor de agent op straat praktische typering van verwarde personen en in suggesties voor het verder verbeteren van de interactie met verwarde personen. Deze suggesties hebben betrekking op de opleiding van politiefunctionarissen, de informatievergaring voorafgaand aan een melding, de omgang met verwarde personen zelf en de samenwerking tussen politie en de hulpverleningsketen.
Zet op boekenlijstje
We geven korting vanaf je 4e boek in 12 maanden. Zonder gedoe.  Lees meer.
Normale prijs37,00
We geven korting vanaf je 4e boek in 12 maanden. Zonder gedoe.  Lees meer.
Prijs37,00

Op werkdagen voor 20:00 uur besteld, volgende werkdag in huis

Beoordeling lezers

  • 0 sterren

Wat vond jij van dit boek?

Hoeveel sterren geef je?

Geef je uitgebreide beoordeling en maak kans op een fantastisch boekenpakket met 3 titels uit de Bestseller top 100.

  1. Geef je mening in je eigen woorden, dat is veel leuker om te lezen.
  2. Prijzen kun je beter niet noemen. Die veranderen nog wel eens.
  3. Noem geen persoonlijke informatie over jezelf of anderen, je beoordeling is door iedereen te zien.
  4. Links naar andere leestips? Ja graag! Informatie over andere bedrijven of websites, nee dankje.
  5. Tot slot: blijf netjes, want ongepaste taal kunnen we natuurlijk niet plaatsen.
 

Voorbeeld beoordeling:

Nog even geduld, je beoordeling komt meestal binnen een dag online!