Maak een nieuw boekenlijstje

Dit kun je altijd nog aanpassen

Annuleer

Die pakken we toch niet op?

afstemming tussen politie en Openbaar Ministerie in zaken van veelvoorkomende aangiftecriminaliteit

Een overgroot deel van de gepleegde strafbare feiten leidt nooit tot een straf-rechtelijke vervolging. Vroegtijdige afstemming in het opsporingsproces tussen politie en OM kan van meerwaarde zijn voor een effectievere en kwalitatievere manier van opsporen. Dit onderzoek gaat in op die vroegtijdige afstemming ten aanzien van veelvoorkomende criminaliteit. De auteurs staan uitgebreid stil bij de vraag wat nu precies de behoefte is van de politie in relatie tot de vroegtijdige afstemming met het OM. Wat zijn vragen waar de politie over wil afstemmen? Dit blijkt een brede range aan type vragen te zijn, variërend van de vraag of een zaak wel moet worden opgepakt tot aan de vraag welke opsporingshandelingen nodig zijn om tot een bewijsbare zaak te komen.

In drie districten is vervolgens gedurende ruim drie maanden de daadwerke-lijke afstemming onderzocht, door aanwezig te zijn bij de fysieke (en soms schriftelijke) vroegtijdige afstemming tussen politie en OM. Dit geeft een goed beeld van de mate waarin de politie afstemming zoekt en het type vragen dat de politie heeft aan het OM. Verder wordt duidelijk hoe de afstemming feitelijk verloopt en wat de uitkomsten zijn ten aanzien van de ingebrachte zaken. Zo wordt aangegeven in welke mate de politie verder moet met deze zaken en de mate waarin het OM meedenkt inzake de benodig-de opsporingsactiviteiten. Tenslotte is onderzocht waar de zaken waar de politie wel mee verder moet van het OM uiteindelijk toe leiden.

In de slotbeschouwing komen de auteurs tot een reflectie op de vraag of politie en OM door moeten gaan met de vroegtijdige afstemming. Het is geen eenvoudig te beantwoorden vraag; de auteurs geven daarom vanuit verschillende oriëntaties een antwoord.

De reeks Politiekunde is een uitgave van het Onderzoeksprogramma Politie & Wetenschap. Publicaties in de reeks Politiekunde betreffen in het algemeen concrete handleidingen, modellen, instrumenten of werkwijzen die direct bruikbaar zijn voor de politiepraktijk. Meer informatie vindt u op www.politieenwetenschap.nl.

Zet op boekenlijstje
We geven korting vanaf je 4e boek in 12 maanden. Zonder gedoe.  Lees meer.
Normale prijs33,00
We geven korting vanaf je 4e boek in 12 maanden. Zonder gedoe.  Lees meer.
Prijs33,00

Op werkdagen voor 20:00 uur besteld, volgende werkdag in huis

Beoordeling lezers

  • 0 sterren

Wat vond jij van dit boek?

Hoeveel sterren geef je?

Geef je uitgebreide beoordeling en maak kans op een fantastisch boekenpakket met 3 titels uit de Bestseller top 100.

  1. Geef je mening in je eigen woorden, dat is veel leuker om te lezen.
  2. Prijzen kun je beter niet noemen. Die veranderen nog wel eens.
  3. Noem geen persoonlijke informatie over jezelf of anderen, je beoordeling is door iedereen te zien.
  4. Links naar andere leestips? Ja graag! Informatie over andere bedrijven of websites, nee dankje.
  5. Tot slot: blijf netjes, want ongepaste taal kunnen we natuurlijk niet plaatsen.
 

Voorbeeld beoordeling:

Nog even geduld, je beoordeling komt meestal binnen een dag online!