Maak een nieuw boekenlijstje

Dit kun je altijd nog aanpassen

Annuleer

Trainingsleer teamsporten

Het kernidee van dit boek is vrij eenvoudig: er moet meer, of liever anders, gewerkt worden met minstens evenveel verstand als passie. En het moet er met name individueler, maar tegelijk ook collectiever en vooral wetenschappelijker aan toegaan.

In een eerste deel wordt de nadruk gelegd op de zichtbare, fysieke component van de sportprestatie. Hierbij wordt uitgegaan van twee sleutelbegrippen: 'Het monitoren van vermoeidheid (fatigue management)' en 'Prestatiestabilisatie (performance stabilisation)'. Beide begrippen vormen de sleutel tot succes. Voor eerst moet een coach trachten het conditiepeil van zijn spelers doorheen het seizoen op een zo hoog mogelijk peil te brengen en te houden. Anderzijds is het evenzeer de taak van de hele staf om vermoeidheid te controleren én te manipuleren.

In een tweede deel wordt vooral aandacht besteed aan techniek- en tactiektraining. In tegenstelling tot de individuele uithoudingssporten waarbij één of een beperkt aantal basiseigenschappen prestatiebepalend zijn, en dus de prioriteit krijgen wat trainingsinhouden en -doelstellingen betreft, is dat in de teamsporten heel wat complexer. Basiseigenschappen en technische vaardigheden zijn in de teamsporten geen doel op zich maar een middel om tactisch inzicht te tonen in de wedstrijd. Vandaar dat er heel wat aandacht besteed wordt aan de ontwikkeling en perfectionering van technische en vooral tactische vaardigheden binnen een lange termijn visie op talentontwikkeling. Ook de problematiek van de relatieve leeftijdsverschillen in de jeugdsport komt hierbij aan bod.

Inhoudelijk is dit boek 'een must' voor de verschillende trainersopleidingen aan de verschillende sportfederaties, de Vlaamse Trainersschool en aan de universiteiten die een specialisatie 'Training en coaching' aanbieden binnen de bewegingswetenschappen of een specialisatie 'Musculoskeletale' binnen de revalidatiewetenschappen. Daarnaast is het zeker ook een interessant naslagwerk voor bewegingswetenschappers die zich richten op het toepassingsdomein van de teamsporten.

OVER DE AUTEURS

JAN VAN WINCKEL is werkte als conditietrainer in 4 verschillende continenten en heeft reeds meer dan 15 jaar professionele ervaring bij verschillende topclubs. Hij is mede-oprichter van TopSportsLab, een spin-off die sportwetenschappelijke
innovaties ontwikkelt.

PROF. DR. WERNER HELSEN is buitengewoon hoogleraar aan de KU Leuven. Sinds 2000 begeleidt hij topscheidsrechters op EK's en WK's en tijdens trainingsstages. DR. JEAN PIERRE MEERT is geneesheer en werkte bij verschillende professionele clubs zoals K. Lierse SK en Zulte Waregem.

DR. KENNY MCMILLAN werkte als sportwetenschapper bij verschillende professionele clubs zoals Celtic Glasgow in Schotland, Newcastle United en Aston Villa in de Engelse Premier League en de nationale voetbalploeg van Nieuw-Zeeland.

DAVID TENNEY werkte vooral als conditietrainer in de Major League Soccer (MLS) met de KC Wizards (2007-2008), en de Seattle Sounders (2009-).
Zet op boekenlijstje
We geven korting vanaf je 4e boek in 12 maanden. Zonder gedoe.  Lees meer.
Normale prijs39,75
We geven korting vanaf je 4e boek in 12 maanden. Zonder gedoe.  Lees meer.
Prijs39,75

Op werkdagen voor 20:00 uur besteld, volgende werkdag in huis

Beoordeling lezers

 • 0 sterren

Wat vond jij van dit boek?

Hoeveel sterren geef je?

Geef je uitgebreide beoordeling en maak kans op een fantastisch boekenpakket met 3 titels uit de Bestseller top 100.

 1. Geef je mening in je eigen woorden, dat is veel leuker om te lezen.
 2. Prijzen kun je beter niet noemen. Die veranderen nog wel eens.
 3. Noem geen persoonlijke informatie over jezelf of anderen, je beoordeling is door iedereen te zien.
 4. Links naar andere leestips? Ja graag! Informatie over andere bedrijven of websites, nee dankje.
 5. Tot slot: blijf netjes, want ongepaste taal kunnen we natuurlijk niet plaatsen.
 

Voorbeeld beoordeling:

Nog even geduld, je beoordeling komt meestal binnen een dag online!

 • Auteur(s) : Jan van Winckel, Jean Pierre Meert, Mart Buekers
 • Uitgeverij : Acco
 • ISBN : 9789033493690
 • Taal : Nederlands
 • Uitvoering : Paperback
 • Aantal pagina's : 400
 • Verschijningsdatum : 17-09-2013
 • Afmetingen : 247 x 171 x 23 mm.
 • Gewicht : 782 gr.