Maak een nieuw boekenlijstje

Dit kun je altijd nog aanpassen

Annuleer

Documentaire: Unesco Erfgoed: Frankrijk Deel 1

FRANKRIJK - Deel 1

Fontenay, dit grimmige Bourgondische klooster, opgericht in 1119 door Sint Bernard, met zijn kerk, klooster, eetzaal, slaapzalen, bakkerij en staalfabrieken, is een prachtige illustratie van het ideaal van onafhankelijkheid in de eerste gemeenschappen van Cisterciënzer monniken.

De middeleeuwse Koninklijke jachtloge van Fontainebleau werd vanaf de 12de eeuw gebruikt door de koningen van Frankrijk. De fontein bevindt zich centraal bij een enorm bos in de Ile de France, werd in de 16de eeuw omgezet, vergroot en opgesmukt door François I, die er "Nieuw Rome" van wilde maken. Omringd door een immens park, combineert het Italiaans uitziende paleis de Renaissance en Franse artistieke tradities.

Nancy, de tijdelijke woonplaats van een koning zonder koninkrijk - Stanislas Leszczynski, die later Hertog van Lotharingen werd - is paradoxaal het oudste en meest typische voorbeeld van een modern kapitaal waar een rationele monarch bewust bleek te zijn van de behoeften van het publiek. Gebouwd tussen 1752 en 1756 door een briljant team onder leiding van de architect Héré, was dit een project van extreme samenhang die perfect slaagde in het combineren van de wens voor prestige met functionaliteit.

De bouw van de Kathedraal van Chartres begon gedeeltelijk in 1145 en werd 26 jaar later na de brand van 1194 opnieuw opgebouwd. De kathedraal is een verwijzing naar de Frans Gotische kunst. Haar enorme schip, in zuivere spitsboogvormige stijl, haar portieken die bewonderenswaardige beeldhouwwerken van midden 12de eeuw voorstellen en haar fonkelende 12de en 13de eeuws glas-in-lood vensters, allen in opmerkelijk goede staat, maakt deze kathedraal tot een meesterwerk.

Omringd door twee armen van rivier de Ill is "Grande Ile" (Groot Eiland) het historische centrum van de Elzasser hoofdstad die een opmerkelijk complex van monumenten bevat. De kathedraal, de vier oude kerken en Palais Rohan - vroegere woonplaats van de prins-bisschoppen - die niet als geïsoleerde monumenten verschijnen, vormen een district dat voor een middeleeuwse stad zeer kenmerkend is en vertegenwoordigt de vooruitgang van Straatsburg tussen de 15de en 18de eeuw.

Pont du Gard werd kort voor het christelijke tijdperk gebouwd om een aquaduct van Nîmes van bijna 50 kilometer lang, mogelijk te maken om zo de rivier Gard over te kunnen steken. De hydraulische ingenieurs en Romeinse architecten die deze brug, bestaande uit 3 niveaus - langst gemeten 275 m - ontwierpen, creëerden een technisch evenals artistiek meesterwerk.

Sinds de pre-Romaanse periode heeft een versterkte nederzetting op de heuvel bestaan waar nu Carcassonne ligt. In haar huidige vorm is het een opmerkelijk voorbeeld van een middeleeuwse versterkte stad, met massieve defensie die het kasteel omringen, haar bijbehorende huizen, straten en de prachtige Gotische kathedraal. Carcassonne is ook van uitzonderlijk belang wegens de lange campagne van restauraties die wordt uitgevoerd door Viollet-le-Duc, één van de stichters van de moderne wetenschap van natuurbehoud en monumentenzorg.

In de 14de eeuw was Avignon de zetel van de Paus, het "Palais des Papes" een grimmig maar prachtig gedecoreerde vesting, domineert de stad en de omgeving. Lager gelegen vindt men het"Petit Palais" en de Romaanse "Kathedral de Notre-Dame-des-Doms" die samen een bijzonder bewijs vormen voor de leidende rol die Avignon in het 14de eeuwse Christelijke Europa speelde.

De vallei van Vézère, omvat 147 prehistorische sites waarvan de oudste uit het Paleolithische tijdperk stammen. Daaronder vindt men 25 grotten met prehistorische wandschilderingen. De meest bijzondere is de grot van Lascaux, op de daar aangetroffen jachttaferelen zijn meer dan 100 verschillende dierenfiguren te herkennen, die bovendien opmerkelijk gedetailleerd en rijk van kleur bewaard zijn gebleven.

Speelduur:
We geven korting vanaf je 4e boek in 12 maanden. Zonder gedoe.  Lees meer.
Prijs14,99
We geven korting vanaf je 4e boek in 12 maanden. Zonder gedoe.  Lees meer.
Prijs14,99

Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis

Gemiddelde beoordeling

 • 0 sterren

Wat vond jij van dit product?

Hoeveel sterren geef je?

Geef je uitgebreide beoordeling en maak kans op een fantastisch boekenpakket met 3 titels uit de Bestseller top 100.

 1. Geef je mening in je eigen woorden, dat is veel leuker om te lezen.
 2. Prijzen kun je beter niet noemen. Die veranderen nog wel eens.
 3. Noem geen persoonlijke informatie over jezelf of anderen, je beoordeling is door iedereen te zien.
 4. Links naar andere leestips? Ja graag! Informatie over andere bedrijven of websites, nee dankje.
 5. Tot slot: blijf netjes, want ongepaste taal kunnen we natuurlijk niet plaatsen.
 

Voorbeeld beoordeling:

Nog even geduld, je beoordeling komt meestal binnen een dag online!

 • EAN : 8717377003177
 • Taal : Nederlands
 • Ondertiteling : Nederlands
 • Uitvoering : DVD
 • Speelduur : 114
 • Verschijningsdatum : 14-03-2008
 • Schermformaat : 16:9
 • Geluidsformaat : Dolby Digital 2.0
 • Leeftijdsindicatie : Alle Leeftijden
 • Afmetingen : 193 x 135 x 15 mm.
 • Gewicht : 98 gr.
 • Regio : 0
    0 (Regiovrij)
  1 (VS; Canada)
  2 (Europa; Midden Oosten; Japan; Zuid Afrika)
  3 (Zuidoost Azië; Zuid-Korea; Taiwan; Hong Kong)
  4 (Australië; Nieuw-Zeeland; Zuid Amerika)
  5 (Ex-USSR; Indiaas subcontinent; Afrika)
  6 (China)