Maak een nieuw boekenlijstje

Dit kun je altijd nog aanpassen

Annuleer

Kim Longinotto Box

Kim longinotto (londen, 1952) heeft een niet te stoppen drang om onrechtvaardigheid aan de kaak te stellen. Ze studeerde camera en regie aan de Beaconsfield film school in engeland. Tijdens haar opleiding maakte ze haar eerste documentaire, die een kritische kijk gaf op de kostschool waar ze als jong meisje op zat. (Pride of Place, 1976).
Deze film bleek een aanzet tot talloze andere films over onderdrukking, onrechtvaardigheid en genderkwesties. Sinds het einde van de jaren ‘70 reist ze naar verre, afgelegen oorden, trotseert ze kou, hitte, honger, ziekte en andere tegenslagen en is ze niet bang om bloederige taferelen vast te leggen. Het resultaat is een prachtig en indringend oeuvre.

- Divorce Iranian Style (1998): Iraanse vrouwen die willen scheiden, ondervinden veel tegenstand. Vaak moeten zij machteloos toezien hoe hun man door de rechtbank in het gelijk wordt gesteld en de voogdij over hun kinderen krijgt, ook als hij hen mishandelt of geen enkele waarde hecht aan de opleiding van zijn dochters. Filmmaakster Kim Longinotto en schrijfster Ziba mir-hosseini observeerden drie rechtszaken in Teheran. Jamileh wordt mishandeld door haar man, maryam vecht voor de voogdij over haar kinderen, en de zestienjarige Ziba wil scheiden van haar 38-jarige echtgenoot. Zij zal daarna door het verlies van haar maagdelijkheid als uitschot door het leven moeten gaan. De vrouwen die longinotto laat zien, zijn allesbehalve slachtoffers. met humor, vleierij, tranen, doorzettingsvermogen en een leugentje om bestwil proberen zij, vaak met succes, hun doel te bereiken.

- Gaea Girls (2000): Stevige meiden zijn het, de japanse gaea girls. Geen romige stootkussens zoals de sumoworstelaars, maar compacte dames met korte haren en brede schouders. In de worstelring dragen ze glanzend versierde strakke pakjes, en ze slingeren hun tegenstandster boven het hoofd en vervolgens tegen de grond alsof ze een zak aardappelen hanteren. ‘Ze zijn zo vol leven in de ring’, verzucht leerling-worstelaar takeuchi saika aan het begin van Kim longinotto’s Gaea Girls. ‘Zo wil ik ook zijn!’ takeuchi wil opgemerkt worden en heeft daar wel bloed, zweet en tranen voor over. Vernedering na vernedering doorstaat ze, terwijl almaar zichtbaarder wordt dat het haar aan kracht ontbreekt. De engelse filmmaakster Kim longinotto filmt de nieuwkomer takeuchi in het Gaea girls-trainingskamp. Ze volgt ook takeuchi’s begeleiders satumora en nagayo tot in de worstelring, waar een goede gaea girl pas opgeeft als ze bijna dood is. Net als in eerdere documentaires van Longinotto over de normen en regels in aparte (sub)culturen, blijft ze ook in Gaea Girls op respectvolle afstand van haar onderwerp en observeert zij zonder commentaar het dagelijkse reilen en zeilen in het trainingskamp. Haar sobere portret van deze bijna fascistische leefwereld, waarin ieder moment van zwakte tot een vernedering leidt, is er niet minder schokkend om. Om hun moment van glorie te bereiken blijken de worstelaarsters eerst een ware hel te moeten doorstaan.

- Runaway (2001): De regisseuses Kim longinotto en Ziba mirhosseini, die al eerder samenwerkten voor de gedenkwaardige documentaire Divorce iranian style, zijn terug in Teheran. Deze keer bezoeken ze een opvangcentrum voor meisjes die van huis zijn weggelopen. Door de hoofdrolspeelsters te behandelen met veel respect en begrip, weten de filmmaaksters door te dringen tot hun problematische levens. De filmploeg is er kennelijk in geslaagd het volle vertrouwen van de meisjes te winnen, want we zien ze loskomen zonder zich te storen aan de camera.
Hoewel de maatschappij en hun familie hen geleerd heeft altijd te gehoorzamen en nooit brutaal te zijn, hebben deze meisjes de moed gevonden om op te komen voor hun vrijheid. Door weg te lopen van huis willen ze hun leven een nieuwe wending geven. maar wat zijn hun kansen? als officieel instituut in de Iraanse samenleving is het opvangcentrum gedwong
23,99
We geven korting vanaf je 4e boek in 12 maanden. Zonder gedoe. Lees meer.
23,99
We geven korting vanaf je 4e boek in 12 maanden. Zonder gedoe. Lees meer.

Tijdelijk niet voorradig

 • 1. Divorce Irianian Style (80 Min.)
 • 2. Gaea Girls (106 Min.)
 • 3. Runaway (87 Min.)
 • 4. The Day I Will Never Forget (92 Min.)
 • 5. Sisters In Law (104 Min.)

Gemiddelde beoordeling

 • 0 sterren

Wat vond jij van dit product?

Hoeveel sterren geef je?

Geef je uitgebreide beoordeling en maak kans op een cadeaukaart ter waarde van €50.

 1. Geef je mening in je eigen woorden, dat is veel leuker om te lezen.
 2. Prijzen kun je beter niet noemen. Die veranderen nog wel eens.
 3. Noem geen persoonlijke informatie over jezelf of anderen, je beoordeling is door iedereen te zien.
 4. Links naar andere leestips? Ja graag! Informatie over andere bedrijven of websites, nee dankje.
 5. Tot slot: blijf netjes, want ongepaste taal kunnen we natuurlijk niet plaatsen.
 

Voorbeeld beoordeling:

Nog even geduld, je beoordeling komt meestal binnen een dag online!

 • EAN : 9789058493538
 • Taal : Engels
 • Ondertiteling : Engels, Nederlands
 • Aantal DVDs : 5
 • Uitvoering : DVD
 • Speelduur : 469
 • Verschijningsdatum : 28-01-2009
 • Schermformaat : 16:9 Anamorphic
 • Geluidsformaat : Dolby Digital 2.0
 • Leeftijdsindicatie : Vanaf 16 jaar
 • Afmetingen : 190 x 136 x 25 mm.
 • Gewicht : 200 gr.
 • Regio : 2
    0 (Regiovrij)
  1 (VS; Canada)
  2 (Europa; Midden Oosten; Japan; Zuid Afrika)
  3 (Zuidoost Azië; Zuid-Korea; Taiwan; Hong Kong)
  4 (Australië; Nieuw-Zeeland; Zuid Amerika)
  5 (Ex-USSR; Indiaas subcontinent; Afrika)
  6 (China)