Maak een nieuw boekenlijstje

Dit kun je altijd nog aanpassen

Annuleer

Alter

Nynke Laverman zingt in haar moedertaal, het Fries. Een taal met een rijke historie en een verrassende poëtische kracht.

Al sinds de start van haar carrière laat Nynke zich inspireren door muziek van over onze landsgrenzen, van de Portugese fado tot verschillende Latijns Amerikaanse stromingen. Ze heeft ondertussen een volkomen eigen stijl ontwikkeld, waarin duidelijk de mediterrane muziekgenres doorklinken en waarin de Friese taal een centrale rol speelt. Ze maakte tot nu toe drie albums die bekroond werden met onder andere een Gouden Plaat, een Edison en de Piter Jelles-priis, een Friese literaire prijs.

Nynke's vocale talent trok de aandacht van producer/flamencogitarist Javier Limón, momenteel één van de meest toonaangevende producers in de mediterrane muziekwereld. Hij ontving meerdere Latin Grammy Awards, is de man achter het opzienbarende debuut van zangeres Buika en werkte met zangeressen als Mariza, Estrella Morente en Yasmin Levi. Hij hoorde het Friese repertoire van Nynke Laverman en was direct geïnteresseerd om met haar te werken. Het bleek een ontmoeting tussen twee mensen met een passie voor taal en poëzie, die beiden als geen ander emoties in muziek weten te vangen.

Javier Limón: De Friese taal is erg melodieus. In Nynke's muziek hoor je het landschap terug: de weidsheid, de lange lijnen en de dramatiek van de overweldigende luchten. En dan is er uiteraard die uitzonderlijke stem; wanneer Nynke begint te zingen, gebeurt er iets.

Alter is opgenomen en gemixt door Javier's jongere zus Salomé Limón in hun studio Casa Limón in Madrid. Javier heeft de plaat geproduceerd en speelt flamenco gitaar en bouzouki. Sytze Pruiksma bespeelt een keur aan instrumenten waaronder het eeuwenoude Friese instrument de Noardske balke. Aanvullende muzikale bijdrages werden geleverd door de Spaanse muzikanten Manuel Machado op bugel, Antonio Serrano op mondharmonica, Rafael Jiménez 'El Chispas' op cajón, flamencozanger Saul Quirós en flamencodanseres Belén López. Het album is mede geproduceerd door Nynke en Sytze Pruiksma.

De teksten van de nummers zijn geschreven door Nynke zelf, met uitzondering van 'Foarjiersfers' (gebaseerd op een gedicht van Rutger Kopland, vertaald door Nynke), 'De Brulloft' (cover van een nummer van Lhasa de Sela, vertaald door Nynke), en 'Eftereach' (geschreven in samenwerking met de Friese dichter Tsjêbbe Hettinga, wiens stem ook klinkt in het nummer). Met haar karakteristieke poëtische stijl heeft Nynke een lofzang gemaakt op de lente, de liefde, op de cyclus van geboorte en dood en bezingt ze de gevoelens die het Friese landschap bij haar oproepen.

Het woord ALTER heeft meerdere betekenissen in verschillende talen. Het is het Friese woord voor altaar, een begrip dat verbonden is aan rituelen rondom het leven. Het feit dat Nynke moeder is geworden (een jaar voor de opnamen) en in die zin een transformatie heeft doorgemaakt, wordt weerspiegeld in de betekenis in het Latijn en het Engels: veranderen. Daarnaast kent alter in het Latijn ook de betekenis van 'ander(s)', wat iets zegt over Nynke's muzikale zwerftochten, net als haar toewijding voor het behoud van diversiteit in cultuur en natuur. Ze gelooft dat er een interessante, misschien niet direct zichtbare, link bestaat tussen (verlies aan) bio- en culturele diversiteit. Als ambassadeur van het Wereld Natuur Fonds zet zij zich in voor bewustwording van dit thema en door haar werk draagt zij overduidelijk bij aan het behoud en de ontwikkeling van een van de weinig nog levende Europese minderheidstalen, een zaak van lokaal en globaal belang.
We geven korting vanaf je 4e boek in 12 maanden. Zonder gedoe.  Lees meer.
Prijs11,99
We geven korting vanaf je 4e boek in 12 maanden. Zonder gedoe.  Lees meer.
Prijs11,99

1 - 2 Weken

 • 1. Foarjiersfers (Spring Poem) (003:50)
 • 2. Duns Fan De Siedden (Dance Of The Seeds) (004:30)
 • 3. Nei Hus (Home) (004:56)
 • 4. Foarsizzing (Harbinger) (003:18)
 • 5. Balts (Courtship) (005:21)
 • 6. Awaiting (004:04)
 • 7. Eftereach (Hind-Eye) (004:54)
 • 8. Lit Los (Let Go) (004:01)
 • 9. Tichter (Closer) (003:22)
 • 10. Wetterjuffer (Damselfly) (004:06)
 • 11. De Brulloft (The Wedding) (004:45)

Gemiddelde beoordeling

 • 0 sterren

Wat vond jij van dit product?

Hoeveel sterren geef je?

Geef je uitgebreide beoordeling en maak kans op een fantastisch boekenpakket met 3 titels uit de Bestseller top 100.

 1. Geef je mening in je eigen woorden, dat is veel leuker om te lezen.
 2. Prijzen kun je beter niet noemen. Die veranderen nog wel eens.
 3. Noem geen persoonlijke informatie over jezelf of anderen, je beoordeling is door iedereen te zien.
 4. Links naar andere leestips? Ja graag! Informatie over andere bedrijven of websites, nee dankje.
 5. Tot slot: blijf netjes, want ongepaste taal kunnen we natuurlijk niet plaatsen.
 

Voorbeeld beoordeling:

Nog even geduld, je beoordeling komt meestal binnen een dag online!

 • EAN : 0876623006800
 • Uitvoering : CD
 • Speelduur : 47
 • Platenmaatschappij : Crammed
 • Verschijningsdatum : 05-04-2013
 • Afmetingen : 141 x 124 x 10 mm.
 • Gewicht : 100 gr.